GO cultuur!

De dagen worden langer en de nachten worden korter. Dat betekent dat het weer tijd is om de deur uit te gaan! En dat is maar goed ook, want cultureel Nijmegen heeft veel te bieden. Of je nu met de kinderen op stap wilt, met goede muziek de nacht wilt breken of je het liefst laat vermaken in een theaterzaal, er is voor ieder wat wils. Zélfs als je de komende tijd zuinig wilt doen. Dus kom van de bank af en ontdek het culturele aanbod!

Verbinding maken in het theater

Het theater is een plek om samen te komen, bruggen te slaan en te verbinden. Daarom tippen we deze voorstellingen in januari!

In de voorstelling Gloeiende Plaat probeert taalkunstenaar Pieter Jouke de wereld te begrijpen, door middel van maffe verhalen, onverwachte wendingen en vooral veel vragen aan jou. Maar om de wereld te begrijpen kun je soms maar beter wat afstand nemen, samen met astronaut André Kuipers en journalist Sander Koenen. Met de mooiste videobeelden en live experimenten ben jij voor even astronaut.

Maar misschien moeten we voor verbinding juist inzoomen, op andere mensen. The Bright Side of Life is een metafoor voor verbinding: een voorstelling voor en door vluchtelingen. Het is meer dan theater, het is een avond om te ontmoeten. Maar wat gebeurt er als de oppervlakte van ons laagje beschaving begint te barsten? Continenten is een schilderachtige, tekstloze voorstelling van regisseur Mart van Berckel over de waanzin in het alledaagse. 

Ontdek hier het programma van het Nationaal Theaterweekend!

Van melodisch zacht tot oorverdovend hard

Niets is zo enerverend als muziek. Of je nu het liefst met gesloten ogen achterover leunt of toch liever staat te headbangen: het kan allemaal. Lees hier onze tips voor de maand januari. 

Nederlands bekendste saxofonist Hans Dulfer brengt in Brebl een levendige muziekshow rond bluesgenie Lead Belly, vergezeld van een portie sappige verhalen. Maar wie onder prachtige muziek liever filmbeelden ziet, mag I Compani niet missen. Want jazz- en filmmuziekensemble I Compani brengt nog éénmaal een eerbetoon aan de Italiaanse regisseur Federico Fellini. Is dit je allemaal te zacht en te lief? Dan heeft FortaRock in januari twee extreme metalpackage om je vingers bij af te likken!

Leer en discussieer

Houd je graag actuele ontwikkeling tegen het licht? Of duik je graag de diepte in? Dan tippen we je deze lezingen in januari! 

We beginnen dicht bij huis, in het Basteicafé dat in het teken staat van de expositie 'Waal Onder'. Tijdens de lezing Als een vis in het water? wordt ingezoomd op het leven van de vissen in de waal. Een ander onderwerp dat voor veel mensen dicht bij huis is, is depressiviteit. Er lijkt zelfs sprake van een ware depressie-epidemie. Leer en denk mee met wetenschappers over depressie in onze samenleving. Ook kun je in gesprek tijdens de lezing Rotjochiesmet professionals, ervaringsdeskundigen en kunstenaars over een nieuwe visie op de jeugdzorg.

Met de kinderen

Ook voor de allerkleinsten heeft cultureel Nijmegen in januari weer een prachtig programma. De aller állerkleinsten (1+) kunnen genieten van de voorstelling Bumba op reis. Bumba neemt natuurlijk ook al zijn grappige lieve vrienden mee! Zijn de kinderen al iets ouder? Bezoek dan Eet je bord leeg (4+) van De Toneelmakerij! Een kleutervoorstelling en een culinaire choreografie met K-pop-pepers, fitness-frieten, kunstzinnige komkommers en de illusie van een conflict-loze keukentafel. En zo kleurrijk als deze voorstelling is, zo kleurrijk zijn de Kleurrijke verhalen (3+) in de bibliotheek Gelderland Zuid. Deze verhalen gaan over diversiteit, verteld door voorlezers die je misschien niet zo snel in het dagelijks leven tegenkomt. Want wie je ook bent, iedereen mag zichzelf zijn!

GO binnenstad

Ready, set, GO!