Carnaval in Nijmegen

Als het paard weer in de gang staat en de polonaise muziek weer aan gaat, dan weet je dat het gaat gebeuren. Zingen, feesten, dansen. Carnaval vier je met z’n allen. Zet maar vast in je agenda: van vrijdag 17 februari tot en met dinsdag 21 februari is het carnaval in Nijmegen! De oudste stad van Nederland wordt dan omgedoopt tot Knotsenburg. Alaaf!!

Laatste update: 2 januari 2023

 

Programma Carnaval 2023

Vrijdag 17 februari

Zaterdag 18 februari

 • Sleuteloverdracht
 • Optocht Brakkenstein

Zondag 19 februari

 • Ummegang

Maandag 20 februari

Dinsdag 21 februari

Volledig programma

Waar komt de naam Knotsenburg vandaan?

De stad Nijmegen wordt tijdens carnaval herkend als Knotsenburg. Deze naam is sinds 1968 in gebruik en is ontleend aan de zogenaamde Knotsendragers die in 1566 in de omgeving van Nijmegen religieuze debatten gingen voeren. De animo voor deze religieuze discussies was zo groot dat in de opeenvolgende jaren het "Knotsendragersfeest" werd gehouden. De naam Knotsenburg kwam voort uit de ergernis van de inwoners van Lent door de Nijmeegse Knotsendragers, zo erg dat ze in 1558 een versterking moesten bouwen om zich tegen hen te beschermen. Deze versterking werd in 1590 uitgebouwd tot een echte vesting en werd Knodsenburg genoemd.

Carnavalsverenigingen in Nijmegen

In het jaar 1966 werd de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen, kortweg SOCN. De stichting is een samenwerkingsverband van carnavalsverenigingen in Knotsenburg en de naam werd tijdens het carnaval van 1969 veranderd van Nijmegen in Knotsenburg. De SOCN is verantwoordelijk voor het benoemen van het prinsenkabinet en het organiseren van enkele activiteiten. Daarnaast is er elk jaar een motto dat ook door de Stichting wordt bepaald.

Bij het SOCN zijn deze verenigingen aangesloten:

CV St. Anneke, CV De Beukenootjes, CV De Blauwe Schuit, CV De Deurdrievers, CV De Deurzetters, CV 't Durstige Bluumke, CV De Duumkes, CV De Feestplekkers, CV Het Geberste Kruukske, CV De Keulse Pot, CV Kiek ze Kieke, CV De Narrenvogels, CV De Nimweegse Wieve, CV De Platte Knip, CV St. Stevenskrupers, CV 't Swerte Schaop, CV De Vrolijke Heikneuters en CV De Waoterjokers.

Waar scoor je je carnavalsoutfit?

Waar je moet zijn om de tofste carnavalsoutfits te scoren? Dit zijn de winkels waar dat kan!

Knotsgekke carnavalsnummers

De 'Nimwegeneure' laten carnaval niet aan hun (feest)neus voorbijgaan! Daarom hieronder een top 10 lijstje aan gezellige carnavalsnummers om aan je knotsgekke playlist toe te voegen:

 1. Snollebolles - Links Rechts
 2. Polonaise Hollandaise - Arie Ribbens
 3. Bestel Mar - Rowwen Hèze
 4. Heb Je Even Voor Mij - Franssss Bauer
 5. De Hut Verbouwen - Vieze Jack
 6. Ta-Ta-Ta - André van Duin
 7. Zak Es Lekker Door - De Deurzakkers
 8. Like A Prayer - De Alpenzusjes
 9. 's Nachts na tweeën - De Havenzangers
 10. 't Dondert En 't Bliksemt - Guus Meeuwis, Vagant