Stadswandelingen & ommetjes in Nijmegen

Ontdek de mooiste plekjes van Nijmegen door een stadswandeling of ommetje te maken in de binnenstad of door diverse Nijmeegse wijken. De oude stad ademt een jonge, zuidelijke en gemoedelijke sfeer uit. Als je oog hebt voor het verleden, kun je met deze ommetjes ruimschoots genieten van de rijke afwisseling aan cultuurhistorie die Nijmegen te bieden heeft.

Hieronder vind je diverse wandelroutes en ommetjes van verschillende afstanden. Zo is er een ommetje voor iedereen! Elke wandelroute heeft een gedetailleerde beschrijving en je kunt makkelijk zien wat de hoogtepunten zijn bij elke wandeling. Tevens kun je van elke route een GPS-bestand downloaden. Veel wandelplezier!

Wat zoek je

48 resultaten

Walk of the Town: volg de lijn en ontdek de stad

Walk of the Town is een belevingsroute door de stad langs culturele hotspots, historische en iconische bouwwerken met bijzondere uitzichten. De groene lijn neemt je mee op reis naar de bijzonderste plekken van Nijmegen. Volg 'm en laat je verrassen!

Lees meer

Street art-wandelroute

In Nijmegen is door de jaren heen veel street art aangebracht. Het is duidelijk aanwezig of juist verstopt, op grote muren of in een onderdoorgang, al heel erg oud of heel erg van dit moment. Er is zelfs street art met augmented reality, met behulp van een mobiele telefoon komt het tot leven in 4D. Ook is er een serie ‘Waalpaintings’ die de historie van Nijmegen in beeld brengt.

Download de street art route

Natuur & water in de stad

Kijk om je heen naar de vele groenprojecten, zoek doorkijkjes naar andere groene plekken, luister naar de vogels die je op de hele route hoort. Let ook op de wilde stoepplantjes, die spontaan in de stad groeien tussen de stenen door: soms ook wel onkruid genoemd. Die planten hebben echt een meerwaarde, ze verkoelen niet alleen de openbare ruimte, ook vele insecten maken gebruik van dit soort waardevolle planten. 

Download de natuur & water route

Ontdek Romeins Nijmegen

De Neder-Germaanse Limes staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Romeinse legerkampen van het Valkhof, de Hunnerberg en het Kops Plateau maken onderdeel uit van de Neder-Germaanse Limes, de Romeinse rijksgrens in het huidige Nederland en Duitsland. 

Beleef De Limes in Nijmegen via 3 prachtige wandelroutes. Download hieronder de routes, ga op pad en ontdek Romeins Nijmegen via leuke weetjes en verhalen.

Route Via Centrum 2,3 km

Route Via Oost 6,9 km

Route Via West 5,5 km

Muziekwandeling van Doornroosje

De Nijmeegse muziekgeschiedenis loopt over van de mooie verhalen! Poppodium Doornroosje maakte deze een interactieve stadswandeling, waarmee je de stad van zijn muzikaalste kant leert kennen. Muzikant, schrijver én wandelfanaat Loes Wijnhoven neemt je mee langs belangrijke plekken, sterke verhalen en grappige anekdotes uit de Nijmeegse popgeschiedenis.

7 Bruggentocht

Deze route neemt je mee over de zeven bruggen van Nijmegen en Veur-Lent: De Ooijpoortbrug, De Waalbrug, De Verlengde Waalbrug, De Lentloper, De Spoorbrug, De Zalige brug en De Oversteek. De route is 15 kilometer lang en is te bewandelen vanaf Station Nijmegen naar Cafe De Zon of andersom. Veel wandelplezier!

Lees meer

Wederopbouw wandeling

Wandelen door het centrum van Nijmegen is wandelen langs de wederopbouw. De binnenstad was door het bombardement op 22 februari 1944 en door operatie Market Garden grotendeels verwoest. Na de oorlog is deze in twintig jaar tijd weer opgebouwd. Het is Nijmeegse historie en heeft alleen al daarom recht op onze belangstelling. Een fijne en leerzame wandeling gewenst!

Lees meer

Toch liever fietsen?

Ontdek de Ed van Teeseling route

De fietsroute voert je langs kunstwerken van Ed van Teeseling. Deze kunstenaar heeft een groot deel van zijn leven gewoond en gewerkt in Nijmegen. Als oudste van de Nijmeegse beeldhouwers wordt hij gezien als één van de ‘stadsbeeldhouwers’ van Nijmegen. Ed was zeer actief in het kunstleven van Nijmegen door zijn functies in besturen en in adviescommissies. Hij was medeoprichter van de Gemeenschap Beeldend Kunstenaars (GBK), kunstenaarscentrum De Olifant en Stichting DAK (atelierbeheer).

Lees meer