Fotoverslag: Vrede van Nijmegen Penning 2024

Op 18 april verzamelden een belangrijk gezelschap zich in de Stevenskerk voor de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning 2024. Dit jaar werd de eer toegekend aan Eliot Higgins, de Britse oprichter van het baanbrekende internationale onderzoeksjournalistiekcollectief Bellingcat.

Eliot Higgins heeft zich onderscheiden met zijn vernieuwende toepassing van open data, waarmee hij misdaden en mensenrechtenschendingen onthult. Met Bellingcat benadrukt hij het essentiële belang van burgerjournalistiek in het bevorderen van vrede en het beschermen van mensenrechten.


Sinds de oprichting in 2014 heeft Bellingcat een belangrijke rol gespeeld in het onderzoeken van internationale kwesties zoals de oorlogen in Syrië en Oekraïne, en incidenten zoals het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17 en de vergiftiging van de Skripals. Onder Higgins' leiding heeft Bellingcat technieken ontwikkeld die breed gebruikt worden binnen en buiten de journalistiek, mede dankzij hun samenwerkingen met organisaties als Transparency International en Forensic Architecture.

Het werk van Bellingcat is niet onopgemerkt gebleven. Naast de waardering uit journalistieke hoek, met onder meer de Hanns Joachim Friedrichs Award, tonen ook grote internationale instituten zoals het Internationaal Strafhof interesse in Bellingcat's methodes. Deze samenwerkingen benadrukken het belang van open data voor juridische en historische bewijsvoering.

De toekenning van de Vrede van Nijmegen Penning aan Higgins en Bellingcat dit jaar benadrukt de waardering voor individuen en groepen die met moed en toewijding werken aan het bevorderen van internationale vrede en veiligheid. Deze prijs, ondersteund door de Radboud Universiteit, NXP Semiconductors N.V. en de gemeente Nijmegen, erkent de bijdrage van niet alleen publieke figuren en wetenschappers, maar ook die van moedige burgers.

De Vrede van Nijmegen Penning is een tweejaarlijkse onderscheiding die toegekend wordt aan individuen of organisaties die een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan de politiek, wetenschap, economie, of cultuur, met een significante impact op de ontwikkeling en status van Europa. Daarnaast erkent de penning ook diegenen die bijdragen aan vrede, verdraagzaamheid, en wederzijds respect onder Europese burgers. De prijs is in voorgaande jaren uitgereikt aan onder andere Frans Timmermans, Neelie Kroes en Jacques Delores. 

Lees meer
Wil je meer weten over de Vrede van Nijmegen Penning 2024? Bekijk dan deze pagina. Benieuwd naar Bellingcat? Bekijk dan hun website

 

Fotografie: Henk Beenen