Fotoverslag: Wintertuinfestival 2024

Op tweede paasdag, 1 april 2024, werd poppodium Doornroosje binnenstebuiten gekeerd met een bruisend programma vol gevestigde namen en jong talent tijdens het Wintertuinfestival. Het was een dag vol experiment, entertainment en verdieping! Je kon theatrale perfomances bijwonen, je favoriete nieuwe schrijver ontmoeten en naar een van de vele interviews of voordrachten luisteren. Bekijk hier een sfeerimpressie van het Wintertuinfestival 2024. 

Het thema dit jaar was ‘Taal als een thuis’. Met meer dan vijftig gevestigde en aanstormende artiesten onderzocht literatuurorganisatie Wintertuin hoe vergankelijk en beweeglijk taal eigenlijk is. Op het Wintertuinfestival werden verschillende evenementen georganiseerd, waaronder Het Grote Gesprek over de toegankelijkheid van taal, waar schrijvers Tommy Wieringa en Lisa Weeda onder leiding van Annemarie Haverkamp discussieerden. Daarnaast was er een bijzondere ervaring met Poëzie in gebarentaal, waar dichters met een auditieve beperking hun werk vertolkten in gebarentaal en spoken sign.

Ook was er ruimte voor ontmoeting met opkomend schrijftalent van Curaçao, zoals Maghalie van der Bunt-George, Aline Abdul en Nathania Engelhardt, die spraken over schrijven, debuteren en multiculturaliteit. Tijdens een sessie over jeugdliteratuur werd de waarde en impact ervan besproken door schrijver en dichter Pim Lammers, bekend van zijn inclusieve kinderboeken, en interviewer Marjolein Visser. De winnaar van De Afstudeerprijs vorig jaar, Stef Hulskamp, droeg tijdens het Wintertuinfestival voor uit zijn werk. Deze prijs voor het beste afstudeerproject van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding wordt jaarlijks tijdens Wintertuins Nieuwe Typesfestival uitgereikt.

Nieuwe stadsdichter van Nijmegen

Na drie jaar kwam er een einde aan het stadsdichterschap van Heidi Koren. De nieuwe stadsdichter van Nijmegen werd bekendgemaakt op het Wintertuinfestival: Simon Mamahit! Geboren, getogen en gebleven in het hart van Nijmegen, is hij niet alleen een rapper, maar ook een organisator en ondernemer. Zijn aanwezigheid is niet onopgemerkt gebleven, zowel voor als achter de schermen van verschillende podia. Hoewel hij diepgeworteld is in de Oost-Nederlandse hiphopscene, heeft Simon ook zijn stempel gedrukt op verschillende literaire evenementen. Meer weten over de stadsdichter? Kijk op stadsdichternijmegen.nl

We spraken programmacoördinator Laurens over het organiseren van het festival en zijn passie voor het vak. "Ik ben trots op ons uitgebreide programma dit jaar. Het biedt voor zowel literatuur- als kunstliefhebbers een boeiende ervaring. Dankzij talloze samenwerkingen hebben we een divers en krachtig programma samengesteld." Lees hier het hele interview.

Meer informatie over het Wintertuinfestival vind je hier

 

Fotografie: Henk Beenen