Walk of the Town

Een lijn die kronkelt, danst, leeft en leidt. De Walk of the Town is een belevingsroute door de stad langs culturele hotspots, historische en iconische bouwwerken met bijzondere uitzichten. Ze neemt je mee op reis naar de bijzonderste plekken van Nijmegen. Een tijdcapsule in een park, een hoofd bij een stadspoort of geheime ondergrondse tunnels: met de Walk of the Town zie je het allemaal! Volg gewoon de lijn en laat je verrassen.

>> To English​ 

Audiowandeling

Beleef de Walk of the Town nog beter met de audiowandeling! De route neemt je langs de verschillende kunstwerken in de stad en elk kunstwerk vertelt iets over de geschiedenis van die plek. De fragmenten zijn samengesteld door Peter Hendriks en Ilona Verhoeven. Zij brengen de verhalen via veel kenners en bekende Nijmegenaren tot leven. Volg de lijn, luister naar de verhalen en laat je verrassen!

Wandel en luister mee!

Voor wie?

De Walk of the Town is voor jongeren en zij die jong van geest zijn. Voor hen die geen standaard stadswandeling willen. Een app of gids is niet nodig; je kunt gewoon beginnen de lijn te volgen. Maak onderweg uitstapjes naar musea als Museum Het Valkhof, De Bastei en MuZIEum, bezoek kleine en grote culturele centra, shop bij de leukste winkels en strijk neer bij fijne restaurants en cafés. De Walk of the Town is voor hen die Nijmegen nog niet kennen en voor hen die Nijmegen op een andere manier willen leren kennen.

Waar?

De Walk of the Town is ruim 7 kilometer lang en bestaat uit twee lussen: de bovenstad en benedenstad. Beide lussen komen samen op de Grote Markt. Er is geen officieel begin- en eindpunt aan de route, je kunt gewoon gaan lopen wanneer je de lijn ziet. Je kunt het in één dag doen of er de hele week over doen, dat is aan jou! 

Klik op de afbeelding om te vergroten. 

Wil je de route als GPS-bestand hebben? Dat kan ook!

Let op: Route Walk of the Town tijdelijk onduidelijk

De groene lijn is op dit moment op een aantal punten slecht zichtbaar. Daarvoor onze excuses, maar het wordt allemaal beter.

Het onderhoud van de groene lijn vergt veel inzet en slijtage van de verf gaat op een heel aantal plekken zo snel dat de route vaak onduidelijk is. De gemeente heeft daarom besloten om af te stappen van de verf en de route in zijn geheel te voorzien van wegdeknagels. Dezelfde nagels als die nu al worden toegepast in het Valkhofpark en het Kronenburgerpark. De overgang vindt gefaseerd plaats. Begin december worden de versleten stukken van de lijn voorzien van wegdeknagels en richting het voorjaar, als de bestrating droger en minder koud is, worden alle nagels aangebracht. De lijn zal dan jaren goed zichtbaar zijn!

Voor ouderen en mensen met een fysieke beperking

The Walk of the Town kent een aantal trappen en hellende wegen, toch is deze ook te volgen voor mensen met een fysieke beperking. De lijn die toegankelijker is voor deze doelgroep is in de plattegrond ingetekend met een stippellijn. Hierbij is een voorkeursrichting aangegeven, dit is met de klok mee, zodat je hellende wegen zoveel mogelijk naar beneden kunt volgen en een lift je omhoog brengt. Hier staan de alternatieven genoemd uitgaande van een start op de Grote Markt, looprichting met de klok mee.

  1. Je kunt vanaf de Grote Markt onder de Stevenspoort door en een ronde maken om de Sint Stevenskerk (8). Je komt door dezelfde poort weer eruit en wijkt van de lijn af: je gaat rechtdoor de Augustijnenstraat in. Op de kruising met de Houtstraat vind je de groene lijn terug. Kies je richting: links de stadsroute of rechts naar de benedenstad/Waal. In deze omschrijving ga je naar links.
  2. Om trappen te vermijden ga je rechtstreeks van het Koningsplein naar de Marikenstraat en gebruik je de lift op de kop van de Marikenstraat tegenover het Arsenaal (16).
  3. Omzeil de trappen van de onderdoorgang van filmhuis LUX (20), door vanaf het Mariënburgplein gezien links langs het gebouw te gaan.
  4. Deze route snijdt een stuk van de Benedenstad af, omdat de straten hier veelal hellend zijn of voorzien van hobbelige kinderkopjes. Wie dat wil vermijden volgt vanaf het Kronenburgerburgerpark de stippellijn op de kaart, meteen richting de Waalkade. Rechtdoor Nieuwe Markt, tweede links Rode Toren, einde rechts Veemarkt, deze gaat over in de Waalkade die bij de rotonde weer aansluit op de groene lijn.
  5. De lift onderaan de Veerponttrappen (23) brengt je omhoog, van de Waalkade naar de bovenzijde van het casino. Volg de stoep naar het Valkhofpark.
  6. Als je het park in wilt, kun je een rondje maken en weer aansluiten op de groene lijn. Het park is het makkelijkst toegankelijk via het bruggetje (26) vanaf Kelfkensbos, het plein voor het Valkhofmuseum.
  7. De Grotestraat en de Stikke Hezelstraat zijn erg steil, deze zijn daarom middels de afsnijding uit de route gelaten.

Kunst langs de route

Kunstenaar Niels van Bunningen ontwerpt, creëert en plaatst in de loop van het jaar 10 kunstwerken langs de Walk of the Town. De kunstwerken hebben een link met de geschiedenis van Nijmegen. Het eerste kunstwerk is te zien in de Piersonstraat en refereert aan de Piersonrellen. Op de achtergrond zie je een gestileerde ME-agent, daarvoor een van de gesloopte woningen, als symbool voor het saamhorigheidsgevoel van de demonstranten. 

Onderweg vind je gedurende het jaar ook steeds meer straat- en muurschilderingen van Krista Burger, i.s.m. The Big Draw. Ze brengen de verhalen van de Walk of the Town tot leven.

Lees hier het verhaal van Niels

Info langs de route

Op 10 plekken langs de Walk of the Town en 4 plekken rondom vind je informatieborden met leuke weetjes, historische feiten en bijzondere kenmerken van de locatie waar je je bevindt. Het verhaal van Mariken van Nimwegen, de Piersonrellen, bombardementen, spookhuizen... De geschiedenis herleeft, je blik verruimt en je gaat nog meer van de stad houden!

Ook vind je veel culturele instellingen, winkels en horeca langs de Walk of the Town. Benieuwd naar welke? 

Klik hier voor alle locaties

 

De Walk of the Town is een initiatief van de gemeente Nijmegen in samenwerking met Jozien Wijkhuijs & Thijs van Beusekom (USE-IT Nijmegen) en Jan-Wieger van den Berg & Corrie Kuijs (Besiendershuis). De kunstobjecten langs de lijn zijn gemaakt door Niels van Bunningen. Daarnaast is advies ingewonnen bij de gedragsexperts van Shift. Projectmanagement en marketing werd verzorgd door ACBN Evenementenbureau Nijmegen