Walk of the Town

Een lijn die kronkelt, danst, leeft en leidt. De Walk of the Town is een belevingsroute door de stad langs culturele hotspots, historische en iconische bouwwerken met bijzondere uitzichten. Ze neemt je mee op reis naar de bijzonderste plekken van Nijmegen. Een tijdcapsule in een park, een hoofd bij een stadspoort of geheime ondergrondse tunnels: met de Walk of the Town zie je het allemaal! Volg gewoon de lijn en laat je verrassen.

>> To English​ 

Voor wie?

De Walk of the Town is voor jongeren en zij die jong van geest zijn. Voor hen die geen standaard stadswandeling willen. Een app of gids is niet nodig; je kunt gewoon beginnen de lijn te volgen. De lijn neemt je mee langs drie grote musea (Museum Het Valkhof, De Bastei en MuZIEum), langs kleine en grote culturele centra, en langs fijne restaurants en cafés. De Walk of the Town is voor hen die Nijmegen nog niet kennen en voor hen die Nijmegen op een andere manier willen leren kennen.

Waar?

De Walk of the Town is ruim 7 kilometer lang en bestaat uit twee lussen: de bovenstad en benedenstad. Beide lussen komen samen op de Grote Markt. Er is geen officieel begin- en eindpunt aan de route, je kunt gewoon gaan lopen wanneer je de lijn ziet. Je kunt het in één dag doen of er de hele week over doen, dat is aan jou! 

Let op: De Voerweg gaat vanaf 30 augustus 6 weken dicht (van nummer 14 naar 22), dit betekent dat je de route op dit punt door het Valkhofpark kunt volgen. Bij de Valkhofkapel (nummer 16) neem je dan de trappen naar beneden en aan de Waalkade (nummer 22) vind je de lijn weer terug.

Klik op de afbeelding om te vergroten. 

Wil je de route als GPS-bestand hebben? Dat kan ook!

Voor ouderen en mensen met een fysieke beperking

The Walk of the Town is ook te volgen voor mensen met een fysieke beperking. Op drie locaties kom je trappen tegen:

  • De extra lus rond de Sint Stevenskerk (cijfer 1). Deze kun je overslaan en de lijn blijven volgen via de Stikke Hezelstraat. De kerk is wel toegankelijk via de Grote Markt (cijfer 3)
  • Tussen Koningsplein en Marikenstraat (cijfer 9). Om trappen te vermijden ga je rechtstreeks van Koningsplein naar Marikenstraat of andersom en gebruik je de roltrap of lift van de Marikenstraat voor de verbinding met de bovenpassage
  • Aan de achterzijde van de onderdoorgang van filmhuis LUX (cijfer 28) moet je een paar tredes omhoog of omlaag. Deze kun je omzeilen door gebruik te maken van de loophelling aan de linkerzijde van het gebouw, bezien vanaf de van Broeckhuysenstraat (of rechts als je vanaf de Marikenstraat komt).

De Voerweg (cijfer 14) is erg steil, wie deze klim wil vermijden kan deze lus overslaan en rechtstreeks van cijfer 27 naar 21 gaan (of andersom) via de lift bij de Veerpoorttrappen (bij cijfer 21).

Kunst langs de route

Kunstenaar Niels van Bunningen ontwerpt, creëert en plaatst in de loop van het jaar 10 kunstwerken langs de Walk of the Town. De kunstwerken hebben een link met de geschiedenis van Nijmegen. Het eerste kunstwerk is te zien in de Piersonstraat en refereert aan de Piersonrellen. Op de achtergrond zie je een gestileerde ME-agent, daarvoor een van de gesloopte woningen, als symbool voor het saamhorigheidsgevoel van de demonstranten. 

Onderweg vind je gedurende het jaar ook steeds meer straat- en muurschilderingen van Krista Burger, i.s.m. The Big Draw. Ze brengen de verhalen van de Walk of the Town tot leven.

Lees hier het verhaal van Niels

Info langs de route

Op 10 plekken langs de Walk of the Town en 4 plekken rondom vind je informatieborden met leuke weetjes, historische feiten en bijzondere kenmerken van de locatie waar je je bevindt. Er zijn er al 9 geplaatst in hun permanente vorm, de overige 5 hebben eerst een tijdelijke constructie en krijgen dan ook een mooi driehoekig jasje. Het verhaal van Mariken van Nimwegen, de Piersonrellen, bombardementen, spookhuizen... De geschiedenis herleeft, je blik verruimt en je gaat nog meer van de stad houden!

Ook vind je veel culturele instellingen, winkels en horeca langs de Walk of the Town. Benieuwd naar welke? 

Klik hier voor alle locaties

De Walk of the Town is een initiatief van de gemeente Nijmegen in samenwerking met Jozien Wijkhuijs & Thijs van Beusekom (USE-IT Nijmegen) en Jan-Wieger van den Berg & Corrie Kuijs (Besiendershuis). De kunstobjecten langs de lijn zijn gemaakt door Niels van Bunningen. Daarnaast is advies ingewonnen bij de gedragsexperts van Shift. Projectmanagement en marketing werd verzorgd door ACBN Evenementenbureau Nijmegen

Meer wandelingen door Nijmegen? - Trek je schoenen aan en ga op pad: