Nijmegen is een stad die zich profileert als wereldwijde topspeler bij het oplossen van maatschappelijke issues en vraagstukken. Lees hier de verhalen van innovatieve Nijmeegse kennisinstellingen en organisaties en leer de stad op een andere manier kennen.
175 resultaten
Genetica maakt persoonlijke dosering antidepressiva mogelijk
Is de genetisch bepaalde afbraaksnelheid van antidepressiva bekend, dan kan daar de dosering van antidepressiva (TCA’s) op worden gebaseerd, schrijven onderzoekers van het Radboudumc en hun Nederlandse collega’s.
Nijmegen zonder Radboud Universiteit is nauwelijks denkbaar. Wat zou Nijmegen zijn geweest zonder de vestiging honderd jaar geleden van de universiteit? Misschien een provinciale handelsstad of gewoon een stadje in het oosten van het land?
Binnen vijf tot tien jaar kunnen we gegevens opslaan in DNA, verwacht hoogleraar Tom de Greef. Gegevens worden daarbij niet in nullen en enen opgeslagen op een harde schijf, maar in de basenparen AT en CG waaruit DNA is opgebouwd.
Mensen maken meer antistoffen tegen COVID-19 aan als ze een coronabooster en griepprik ná elkaar krijgen, dan wanneer ze deze tegelijk ontvangen. Wat dit betekent voor de bescherming tegen COVID-19 moet uit vervolgonderzoek blijken.
Nardy Kip is docent aan de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de HAN. Daarnaast is ze als onderzoeker actief bij het HAN Biocentre. Daar onderzoekt ze of methaanhoudend stortgas kan worden gebruikt voor de productie van bioplastics.
Het gebruik van statines leidt niet tot verergering van klachten zoals spierpijn en vermoeidheid na wandelen. Ook treedt er geen extra mate van spierschade op, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Nijmeegse 4Daagse.
Bacteriën zijn bijzondere beestjes. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen ontdekte de onderzoeksgroep van ecologisch microbioloog Cornelia Welte dat er zo’n micro-organisme is dat methaan ‘eet’ en elektriciteit kan opwekken.
Jordy Coolen ontwikkelde samen met zijn team een genetische techniek waarmee hij ziekteverwekkers heel nauwkeurig in kaart brengt, zowel bij mensen als in bijvoorbeeld afvalwater. Inmiddels gebruiken meerdere Nederlandse labs de techniek.
Uit een nieuwe publicatie in AI & Society van onderzoekers van de Radboud Universiteit blijkt dat mensen best wel open staan voor de beslissingen van algoritmes, zolang we maar denken dat het ons wat oplevert.