Nijmegen is een stad die zich profileert als wereldwijde topspeler bij het oplossen van maatschappelijke issues en vraagstukken. Lees hier de verhalen van innovatieve Nijmeegse kennisinstellingen en organisaties en leer de stad op een andere manier kennen.
276 resultaten
Medicijn propranolol vermindert trillen bij parkinson
Het standaard medicijn levodopa werkt niet altijd tegen trillen bij parkinson, vooral niet in stresssituaties. Propranolol werkt dan wel, en geeft daarmee inzicht in de rol van het stresssysteem bij trillen.
Het energienetwerk is overvol. Alliander en de Radboud Universiteit ontwikkelden een systeem om beschikbare ruimte beter te bepalen en publiceerden hierover in Sustainable Energy Grids and Networks.
Radboudumc-onderzoek toont aan dat lockdowns tijdens COVID-19 de immuunreactie beïnvloedden: ontstekingswaarden waren laag tijdens de lockdown, maar het immuunsysteem reageerde daarna heftiger op virussen en bacteriën.
Het Radboudumc heeft voor drie projecten subsidie ontvangen van KWF en Alpe d'HuZes. Het gaat om een groot onderzoeksproject van Jolanda de Vries en twee hoogrisicoprojecten van Milda Poceviciute en Laia Querol Cano.
Het Radboudumc, CWZ, ZZG zorggroep, Kalorama en het samenwerkingsverband Zorg in mijn wijk werken samen aan toekomstbestendige parkinsonzorg. Deze samenwerking verbetert de kwaliteit van zorg voor mensen met parkinson, en maakt het werk efficiënter.
De TU Delft en Radboudumc hebben Densor ontwikkeld: een batterijloze sensor die via een beugel of bitjet gezondheidsdata in de mond meet. Gebruiksvriendelijk, veilig en zonder extra hardware—een smartphone volstaat voor opladen en uitlezen.
Inenting met genetisch-verzwakte malariaparasieten beschermt zeer goed tegen malaria. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids UMC en Radboudumc dat is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine (NEJM).
Er is weinig voor nodig om medelijden te hebben met een robot. Dat blijkt uit onderzoek van Marieke Wieringa, die 5 november promoveert aan de Radboud Universiteit. Zij waarschuwt dat die menselijke compassie ook uitgebuit kan worden.
Het is herfst en dat betekent meer verkoudheden. En dus ook vaker je neus snuiten. Maar eigenlijk is je neus ophalen veel beter. Of nóg beter tegen die verstopping: spoelen met zout water. Hoe dat komt, legt KNO-arts Godelieve Damen van het Radboudumc uit