Kom naar de binnenstad van Nijmegen

Nijmegen heeft op dit moment misschien wel de meest bruisende binnenstad van Nederland. Je kunt er heerlijk een dagje winkelen of juist genieten van de gezellige cafés en restaurants. Nijmegen barst van de leuke speciaalzaken en hotspots voor een lekkere lunch, een perfecte kop koffie of een fijn speciaalbier. Met de vele podia en musea, valt er ook genoeg te halen voor de cultuurliefhebber. 

Kom shoppen

Het is geweldig shoppen in de binnenstad van Nijmegen! Met leuke winkelstraten en winkels voor iedereen. De Lange Hezelstraat is de oudste winkelstraat van Nederland. Absoluut een bezoekje waard als je er nog nooit bent geweest. Op de Grote Markt en in de Burchtstraat vind je onder meer de Decathlon, HEMA, H&M en C&A. De Marikenstraat is de moderne 'koopgoot' van Nijmegen met twee verdiepingen. 

Lees meer over winkelen in Nijmegen

Moet je tijdens het shoppen ineens naar het toilet? Batterij van je telefoon op? Of ben je op zoek naar een tijdelijke kinderopvang? In het centrum van Nijmegen kun je terecht voor diverse handige bijzaken! Bekijk hier het aanbod van openbare voorzieningen

Een hapje eten en wat drinken

Pak een stoel en schuif aan! Met het uitgebreide aanbod aan cafés en restaurants in de binnenstad van Nijmegen vind je er altijd wel een naar jouw smaak. Aan de Grote Markt in Nijmegen zijn vele cafés gevestigd. Ook op het Koningsplein kun je heerlijk lang borrelen. Voor restaurants kun je het beste naar het Kelfkensbos of Waalkade, want daar heb je genoeg keus! 

Bekijk het aanbod

Laat je verrassen - door alle leuke buurten en straten in het centrum

Ontdek de binnenstad

De binnenstad heeft zoveel moois te bieden, dat het niet in één dag te bekijken is. Kies er daarom voor om nog een nachtje te blijven! Wil je dat niet? Dan hebben wij een mooie wandelroute: Walk of the Town. Het is een belevingsroute door de stad langs culturele hotspots, historische en iconische bouwwerken met bijzondere uitzichten. Volg 'm en laat je verrassen!

Lees meer

Wandel door het centrum

Bijzonder gebouwen

Het stadhuis

Al sinds ongeveer 1400 wordt Nijmegen bestuurd vanuit de Burchtstraat. Voor die tijd lag het stadhuis ergens in de buurt van de Lage Markt. In de middeleeuwen lag daar het economisch centrum van de stad.

Het stadhuis zoals we dit nu kennen werd gebouwd in 1553 door stadsbouwmeester Herman van Herengrave. In een late renaissance-stijl. De imposante voorgevel heeft veel klassieke elementen zoals de grote medaillons en de beelden van voor Nijmegen belangrijke personages als Keizer Traianus, Karel de Grote en Barbarossa. In het stadhuis hangen de beroemde 17de eeuwse tapijten die zijn aangeschaft voor de Vrede van Nijmegen. Bij het bombardement van 22 februari 1944 bleef het stadhuis zelf ongedeerd. Wel vielen er bommen op de Montessori kleuterschool aan de Oude Stadsgracht achter het stadhuis. Het monument De Schommel herinnert hier aan.

In september 1944, toen Nijmegen na de bevrijding van de stad maandenlang in de frontlinie lag, is het stadhuis door muitende troepen in brand gestoken. Alleen de buitenmuren stonden nog overeind. Na de oorlog is het stadhuis geheel herbouwd. Voor het grootste deel is dit gebouw dus naoorlogs. De middeleeuwse kelders uitgezonderd.

Stadsschouwburg

Aan het Keizer Karelplein, tegenover concertgebouw De Vereeniging ligt de Stadsschouwburg. In de jaren 1959-1961 gebouwd naar ontwerp van de architecten G. Holt en B. Bijvoet.

Dit gebouw is ontworpen in de stijl van het brutalisme: veel beton, ruwe materiaalafwerking, sterk uitvergrote vormen van de verschillende ruimtes zoals de foyer op pijlers, theaterhal, toneelzalen, toneeltoren en kantoorruimtes. Het grote raam van de foyer (ontvangstruimte) is als een venster op de stad. Of als een tv-scherm voor de stad?

In 2007 werd de stadsschouwburg aangewezen als het eerste naoorlogse rijksmonument van Nijmegen.

Stevenskerk

De Sint Stevenskerk is grotendeels ontstaan in de periode 1200 tot 1500 in de stijl van de gotiek. In die tijd was deze parochiekerk van binnen zeer bont en kleurrijk met muurschilderingen, altaren en beelden. In 1591 komt Nijmegen bij de Republiek en wordt protestant. Het interieur is sinds die tijd veel soberder.

Beroemd is het Zuiderportaal ofwel Paradijsportaal. Het is versierd met rijk beeldhouwwerk en een open stergewelf. Op de foto Prins Claus bij dit Zuiderportaal ter ere van de voltooiing van de restauratie van de kerk in 1969. Bij het bombardement van 22 februari 1944 is het gebouw namelijk zwaar beschadigd. 

Er is van alles te beleven en te doen - Bezoek de markt, ga naar het park of een evenement

Ontmoet de Nijmeegse ondernemers

De oudste stad van Nederland barst van de ondernemers. Gelukkig maar, want het zijn de ondernemers die de stad maken tot wat het is! Maak kennis met de gezichten achter jouw favoriete winkels, restaurants en andere leuke plekjes in Nijmegen.

Lees meer