Nieuw in Nijmegen: mysterieuze Cocktailbar 1920

| Sam Heijmans

Heb je al eens gehoord van Cocktailbar 1920? Nee? Dat is ook niet zo gek. De mysterieuze ondergrondse cocktailbar is namelijk niet makkelijk te vinden. Door de geheimzinnigheid is er weinig informatie online over te vinden, en verspreiding van informatie gaat voornamelijk mond-tot-mond. Als je het trapje van de bar gevonden hebt, moet je niet vergeten aan te bellen om binnengelaten te worden. Nadat de deur voor je is opengedaan, is het alsof je in een andere tijd belandt.

Oprichters Noa Jansen (24) en Joost Maters (24) hebben allebei een passie voor cocktails. Dit begon allemaal met werkervaringen bij verschillende horecagelegenheden, zoals achter de bar staan bij toonaangevende restaurants of het maken van cocktails op locatie. Toen er een leegstaande kelder op hun pad belandde, besloten Noa en Joost hun ervaringen te bundelen en samen een bar te beginnen. Zelf wilden ze graag iets nieuws op de kaart zetten in Nijmegen; iets met unieke cocktails gepaard met een unieke ervaring. “We wilden meer dan alleen een cocktail verkopen, het gaat ons vooral om de beleving die eromheen hangt.” Na veel inlezen en brainstormen kwamen ze op het idee dat het een speakeasy bar zou gaan worden. De knoop werd doorgehakt op een bijzondere plek, legt Joost uit: “Ons bezoekje aan Parijs en haar mooie speakeasy bars heeft bevestigd dat dit het concept is waar we graag naar toe wilden bouwen.”

De speakeasy cocktailbar is gebaseerd op de drooglegging in Amerika, wat zich afspeelde in (je raadt het al) 1920. Terwijl mannen in één avond hun hele salaris opdronken in de kroeg, besloten vrouwen in opstand te komen. Het gevolg: alcohol produceren en verkopen werd illegaal. Dit was het begin van de zogenoemde speakeasy bars; geheime bars waar mensen bij elkaar kwamen om stiekem toch alcohol te kunnen drinken. De alcohol die via smokkelroutes het land in kwam had niet de beste smaak. Om dit op te lossen werden er allerlei ingrediënten aan toegevoegd; zo is de cocktail geboren. Noa en Joost vertellen hier graag over, dat maakt Joost duidelijk: “Ik kan heel lang aan een tafel staan om alles te vertellen en uit te leggen. Ik ben dan ook misschien wel het meest trots op het feit dat we samen iets hebben neergezet waar we ook onze passie in kunnen vertalen.” Zo nemen ze de gasten graag mee in hun eigen enthousiasme.

Inmiddels draait de cocktailbar al zo’n vier maanden. Voor beiden is dit de eerste zaak die ze hebben geopend, en dat op 24-jarige leeftijd. Maar ook voor Nijmegen is het een nieuw concept, vertelt Noa: “Het was nog maar de vraag of dit concept aan zou slaan bij mensen, aangezien het iets nieuws en exclusiefs in Nijmegen is, en dan ga je jezelf ook nog verstoppen. Dat het dan toch aanslaat en zo goed valt bij mensen, daar zijn we erg trots op.”

Cocktailbar 1920 is drie avonden per week vanaf 19.00 uur geopend: op donderdag, vrijdag en zaterdag. Ga vooral eens langs om het mysterie van de geheimzinnige plek met eigen ogen te ontdekken. Wees vooral niet bang om aan te bellen, maar eerst maar eens zoeken waar 1920 zit.

 

Fotografie: Loes Krijnen

Dit vind je misschien ook leuk...