Groenkaart van Nijmegen

Natuurparels

Op de kaart, in rood gemarkeerd, vind je de zogenoemde ‘natuurparels’ van de stad. Op basis van de aanwezigheid van bijzondere plant- en diersoorten is bepaald welke groengebieden een bovengemiddeld belangrijke rol spelen in de natuurwaarden van Nijmegen. Om deze bijzondere natuur te behouden en versterken is het van belang dat dieren en planten zich meer vrijuit kunnen voortbewegen door de gemeente. Groene structuren vervullen hierin een belangrijke rol als ecologische verbinding. Je vindt niet alleen bijzondere natuur binnen de grenzen van de natuurparels, maar ook door de rest van Nijmegen.

Ga erop uit en misschien kom je bijzondere plant- en diersoorten tegen!

Stadsbosjes

Naast de natuurparels is er nog veel meer groen in de stad te ontdekken, zo ook de stadsbosjes. Deze bosjes, in het groen gemarkeerd op de kaart, vervullen een belangrijke rol in de ecologische verbinding door de stad, maar worden ook door veel Nijmegenaren gebruikt om de drukte van de stad even te ontvluchten. Het zijn de perfecte plekken om een korte wandeling te maken, een rondje met te hond te lopen of op een warme zomerdag de schaduw op te zoeken.

Neem een kijkje op de kaart om de stadsbosjes te ontdekken!

Natuur & water in de stad

Kijk om je heen naar de vele groenprojecten, zoek doorkijkjes naar andere groene plekken, luister naar de vogels die je op de hele route hoort. Let ook op de wilde stoepplantjes, die spontaan in de stad groeien tussen de stenen door: soms ook wel onkruid genoemd. Die planten hebben echt een meerwaarde, ze verkoelen niet alleen de openbare ruimte, ook vele insecten maken gebruik van dit soort waardevolle planten. 

Download de natuur & water route

Groene wijkinitiatieven

In Nijmegen wordt er hard gewerkt om de natuur steeds meer ruimte te geven. Zo dragen overheden en onderzoeksorganisaties hun steentje bij, maar ook buurt- en vrijwilligersgroepen verzetten veel werk.

Op deze pagina vind je groepen die actief zijn!

Een steentje bijdragen

Trek je tuinhandschoenen aan en kom in actie om Nijmegen nog groener te maken! Misschien kan je tuin wel iets natuurlijker? Of heb je een goed idee voor een buurtproject? Fantastisch als je wilt helpen, alle beetjes helpen. Er zijn verschillende organisaties actief in Nijmegen die je kunnen ondersteunen of adviseren:

IVN Rijk van Nijmegen - Beleef de natuur! - IVN Rijk van Nijmegen is een vereniging van vrijwilligers, die jong en oud in aanraking wil brengen met de natuur en ook het belang van duurzaamheid wil benadrukken. Ze organiseren cursussen over flora, fauna en landschap, met bijpassende excursies.

Stichting Steenbreek – Stenen eruit, GROEN erin - Met de campagne Operatie Steenbreek moedigen ze iedereen in Nijmegen aan om de tuin (particulieren) en de openbare ruimte (gemeente) groener te maken. Ze nodigen bedrijven op de verschillende bedrijventerreinen ook uit om mee te doen. Samen voor een groene stad.

De Bastei / NME - Het Nijmeegse Natuur en Milieu Educatie centrum (NME) is gevestigd in het centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei. NME is hét loket waar docenten uit de gemeente Nijmegen terecht kunnen voor informatie, advies en begeleiding op het gebied van natuur- en milieu educatie (NME).

Op zoek naar geschikt groen voor je project? Een overzicht van groene kwekers vind je hier.

Eetbaar groen

Bekijk ook eens de site Eetbaarnijmegen.nl. Op deze site vind je een overzicht van mogelijkheden in en rond Nijmegen om zelf aan gezond voedsel te komen. Hier staan ook tips voor het eetbaar maken van je eigen stadstuin, plus een agenda met allerlei soorten activiteiten op het gebied van duurzame voeding in Nijmegen en omstreken.

Bekijk hier een video over de Groenkaart!

 

Meer natuur in Nijmegen - Ga op pad...