Ontdek stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West

Het stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West bestaat uit de verschillende wijken Hees, Heseveld, Neerbosch-Oost en het Haven- en Industrieterrein. Het is een bijzondere combinatie van natuur, industrie en water. Oud, nieuw, mooi en lelijk gaan hier bijzonder goed samen!

Haven en Industrieterrein

Het Haven- en industrieterrein is eenoud gebied, maar een jonge wijk in Nijmegen. De wijk ligt zowel aan de Waal als het Maas-Waalkanaal in het stadsdeel Nieuw-West. Veel industrie en veel haven dus. Steek je de Waal over via De Oversteek, dan sta je binnen 10 minuten in het groen. 

In dit stukje Nijmegen is altijd veel te beleven, je zit namelijk bij skatepark Waalhalla, het NYMA terrein en cultuurspinnerij De Vasim, waar meer dan eens klein- en grootschalige evenementen georganiseerd worden. Oude industriële panden met een bruisende cultuur en muren vol streetart. Maar ook voor een middagje terrassen ben je hier aan het goede adres. In de zomer van 2020 heeft De Achtertuin zich gevestigd bij De Vasim. 

 

Een straat verder vind je Hotel Nimma, een bijzondere hotel in een oud kantoor. Als je buiten staat zou je het misschien niet zeggen, maar binnen is het een en al huiselijkheid en kleurrijke gastvrijheid. Het interieur bestaat voor een groot deel uit tweedehands spullen, zelfs een stuk uit een oude zeecontainer! 

Dit hotel is een plek voor backpackers, zakenmensen, partypeople en tortelduifjes. Een plek met een warm en industrieel karakter waar je je makkelijk thuis voelt.

Bijzonder gebouw

Bij De Vasim (aan de Winselingseweg) is altijd wat te beleven, maar deze oude fabriek ademt ook historie. De fabriek werd in 1948 gebouwd als onderdeel van kunstspinnerij NYMA door de architecten Zandstra, Giesen & Sijmons. In die tijd één van de grootste werkgevers in de stad!

Door de teruglopende vraag naar kunstzijde sluit de fabriek in 1969 haar deuren. Eén jaar later wordt een doorstart gemaakt met de productie van carboxymethylcellulose (behangstijfsel). In 1985 krijgt het gebouw wederom een nieuwe functie en wel als vliegasfabriek onder de naam Vasim. De naam is een afgeleide van Vliegassintermaatschappij. In deze fabriek werd vliegas, een restproduct van steenkool, omgezet in vliegaskorrels. Deze werden verwerkt in beton. Omdat vliegas een zeer vervuilend product is, wordt de fabriek na jarenlange protesten van de buurt in 2000 gesloten. Sinds 2002 is de Vasim in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en culturele ondernemers.

Neerbosch-Oost

De wijk Neerbosch-Oost heeft lang een twijfelachtig imago gehad. Onterecht, in deze wijk kun je juist van alles ontdekken! De wijk ligt aan het Maas-Waalkanaal en wordt omgeven door een strook van groen. Het meest prachtige gebouw in deze wijk is waarschijnlijk wel Villa Het Slotje (zie foto). Maar er is nog meer te doen. Bijvoorbeeld een middag naar kinderboerderij 't Boerke of naar het bijzondere gebouw met de knik FiftyTwoDegrees. Er wordt momenteel ook hard gewerkt aan een nieuwe natuurspeeltuin, die naar verwachting in 2021 open gaat. 

Meer ontdekken? Loop dan een ommetje door de wijk!

Bekijk de route

Hees & Heseveld

Hees is een voormalig dorp en nu een wijk in Nijmegen. Het is een groene en sportieve wijk. In deze wijk vind je bijvoorbeeld het Distelpark, wat onderdeel van Park West is, een initiatief om bestaande groengebieden in Nijmegen-West uit te breiden, op te knappen en met elkaar te verbinden. Ook Heseveld, gelegen naast Hees, is echt een groene stadswijk. Zo groen dat het een eigen overdekte wijngaard heeft!

Deze wijken kun je het beste wandelend ontdekken. Bekijk hieronder de ommetjes die we voor je hebben uitgestippeld!