Kom naar Nijmegen-Noord

Nijmegen-Noord is een stadsdeel van Nijmegen ten noorden van de rivier de Waal. De dorpen Lent, Ressen en Oosterhout horen bij Nijmegen-Noord en ook worden hier nog volop nieuwe huizen gebouwd. Kom erachter wat er aan de andere kant van de rivier te zien en beleven is.

Rivierenpark

Aan de overkant van de Waalkade zie je Nijmegen-Noord en het rivierpark. Het rivierenpark is aangelegd omdat rivieren steeds meer water te verwerken krijgen. Om overstromingen te voorkomen en bewoners te beschermen tegen de kracht van het water is de dijk bij Nijmegen-Lent 350 meter landinwaarts gelegd. Zo kwam er ruimte om een nevengeul voor de Waal aan te leggen. Die geul, de Spiegelwaal, biedt bij hoog water extra capaciteit voor waterafvoer, zodat er minder opstuwing is. Door de dijkverlegging en het graven van de geul is een langgerekt eiland in de Waal ontstaan. Het eiland en de Spiegelwaal worden ook wel Veur-Lent genoemd. Het is een unieke locatie waar je kunt wandelen, fietsen en zwemmen. Ook watersporten worden hier beoefend zoals suppen, kanoën, roeien en meer.

Het gezicht van Nijmegen

Op het stadseiland Veur-Lent staat sinds april 2020 een enorm beeld van een Romeins masker, gemaakt door kunstenaar Andreas Hetfeld. Door de ogen van het masker kan men een Romeinse blik op Nijmegen (Noviomagus) werpen. Romeinse soldaten zouden dergelijke maskers gedragen hebben tijdens (spel)gevechten, parades, ceremonies en toernooien.

Benieuwd naar het verhaal van het gezicht? Lees dan hier verder.

Zonnen en zwemmen

Wanneer de zon doorbreekt, stroomt het bij de Spiegelwaal vol voor waterpret en een frisse duik. Maar niet alleen in de Nevengeul kun je een frisse duik nemen. Ook aan de Lentse Plas is er een fijn strand. Sip hier aan een drankje bij beachbar Moeke of huur een supboard bij Sup en Surf. Of plof neer bij beachbar Sprok Beach aan de dijk in Lent!

Kom lunchen of dineren

In Nijmegen-Noord heb je genoeg eetgelegenheden om je honger te stillen. Bij Café Eten en Drinken Lent en Hotel van der Valk Nijmegen-Lent bereiden ze met liefde ontbijtjes, lunches en diners. Of geniet bij Osteria Pomodoro van Italiaanse gerechten en bij het Ketelhuis van eigentijdse urbangerechten tot authentieke gerechten. Ook kun je wegdromen aan het water bij de Zijdewinde met een pannenkoek en hebben ook Brass en Brasserie 1910 een uitgebreide menukaart.

Wil je naar een bijzondere locatie? Ga dan naar Stroom Lent, want dit restaurant is gevestigd in een waterpompstation. En dat zie je als je er binnen bent! In het restaurant hangen wandlampen uit de kruipkelder en op het terras staat een oude waterpomp. Natuurlijk vind je er nog meer authentieke elementen, maar hiervoor moet je zelf eens gaan kijken! 

Bekijk onze tips

Wandel door Nijmegen-Noord

Ommetje Lent is één van de Nijmeegse Ommetjes, kleine wandelingen van 45 minuten tot een uur door de wijk. Wandelingen langs culturele, historische en natuurlijke bijzonderheden die zoveel mogelijk langs onverwachte paden lopen.

Ommetje Oosterhout loopt door nieuw Oosterhout (gemeente Nijmegen), oud Oosterhout (gemeente Overbetuwe) en brengt je op de plaats waar vroeger een deel van Oosterhout lag. Onderweg kom je veel groen en water tegen.

Wil je wandelen door het rivierenpark? Download dan hier de kaart. Deze wandelkaart bevat wandelingen van drie verschillende lengtes: 4.5, 6 en 8 kilometer. De langste route loopt langs in totaal 26 verschillende locaties; langs cafés, langs bruggen, maar vooral langs veel bijzondere plekken. 

Activiteiten voor jongeren

De jongerenwerkers van Bindkracht10 zijn er voor alle jongeren (onder de 23 jaar) uit de wijk. Ze ondersteunen jou bij al je talenten, vragen en ideeën. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd waar jij naartoe kunt gaan. Jongerenwerker Joanna Allen uit stadsdeel Nijmegen-Noord geeft zes leuke tips!

Lees meer