Theater na De Dam Nijmegen

Sinds 2010 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen er op 4 mei meer dan 130 voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook in Nijmegen sluiten organisaties zich aan bij dit landelijke initiatief.

Muziektheater

In het kader van Theater Na De Dam presenteert Meneer Otis voor de derde keer een programma op 4 mei. Dit jaar verwelkomen ze de voorstelling ‘Dr. Jazz’ van Club Duif in Brebl, een verassende combinatie van theater, muziek en poëzie. Club Duif ontrafelt het opmerkelijke leven van Dr. Jazz: Een vooraanstaand naziofficier die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontpopt tot ambassadeur en beschermer van de jazz. Hij noemt zichzelf Dr. Jazz. Dr. Jazz trekt zich weinig aan van het jazzverbod van Adolf Hitler, maar tegelijkertijd blijft hij loyaal door als luchtmachtofficier te strijden voor de overwinning van het Derde Rijk. Zijn vermogen om het onverenigbare te verenigen is fascinerend. Met deze voorstelling brengt Club Duif een ode aan de jazz, die sinds de Tweede Wereldoorlog definitief symbool staat voor vrijheid en rebellie.

Bestel je tickets via https://www.meneerotis.nl

 

 

Jiddisch Theaterconcert

De Stadsschouwburg verwelkomt Niki Jacobs met De Ballade van Mauthausen. In dit theaterconcert komt alles samen. Vanaf de eerste tot en met de laatste noot word je als luisteraar meegenomen naar een parallel universum waarin de verscheidenheid aan emoties je optilt, laat vliegen en weer laat landen.

Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Geïnspireerd door haar eigen Joodse roots werkt zij steevast vanuit de wens om het Jiddisch dat vroeger in onze straten te horen was, weer te laten klinken in de Nederlandse theaters. Samen met haar ensemble slaat zij met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu.

Daarnaast vindt in Concertgebouw De Vereeniging het jaarlijkse gratis herdenkingsconcert plaats. Georganiseert door Stichting 4 en 5 mei Comité Nijmegen.

Bestel je tickets via sedv.nl/theaternadedam of sedv.nl/herdenkingsconcert

 

 

Voor Jongeren, Door Jongeren

Voor de 9e keer verdiept een groep Nijmeegse jongeren van Jong GRAS zich in een thema rondom de Nijmeegse oorlogsgeschiedenis. Dit jaar is de titel: Het Bombardement. Jongeren proberen zich te verplaatsen in toen, spraken ooggetuigen, gingen op onderzoek uit en bevragen de wereld van vandaag. Op 2, 3 & 4 mei speelt de 10+ voorstelling in het gloednieuwe Stadstheater Nijmegen op de Coehoornstraat 22.

Bestel je tickets via www.theatergroepgras.nl

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk…