Nijmeegse Winterweken

Van 16 december t/m 7 januari vinden in Nijmegen de Nijmeegse Winterweken plaats.

Een lichtsculpturenroute inclusief Romeinse quiz, straattheater, kinderprogramma in de Stevenskerk, een nieuwjaarsdip in een echt Romeins badhuis en een lichtjesoptocht met het Amalia Kinderziekenhuis; je vindt het allemaal in de binnenstad tijdens de Nijmeegse Winterweken. 

Laatste update: 16 november 2023. 

Grote opening

Op zaterdag 16 december vindt de grote opening plaats. Vanaf de LUX loopt het indrukwekkend gezelschap Winter Wonder Parade en de winterfee in een optocht door de Marikenstraat, Burchtstraat en Broerstraat om vervolgens te eindigen op Plein 1944. Daar worden de Nijmeegse Winterweken officieel geopend door wethouder John Brom.

Zaterdag 16 december van 16.30 tot 17.15 uur is de optocht door de binnenstad vanuit de LUX richting Plein 1944

Lichtsculpturenroute

Van 16 december t/m 7 januari is Nijmegen nog mooier door acht grootste indrukwekkende lichtsculpturen. Beleef de Nijmeegse Winterweken en wandel een route door de stad langs o.a. het de reusachtige doorloopkerstboom op Plein ’44, druk op de knop om Rudolf zijn rode neus te laten stralen op de Ganzenheuvel. Vervolg je route door de oudste straten van Nederland om het prachtige hert te bewonderen in het Kronenburgerpark. Een wandeling op de Waalkade langs het water richting de Waalbrug brengt je bij Romeinse strijdwagen vlakbij de Veerpoortrappen, de prachtige doorloopster staat bij de ingang van het Valkhofpark (tip: fotografeer richting de Valkhofkapel!) Neem plaats in de Arrenslee bij ’t Hoogstraatje op het Kelfkensbos. Achter de Mariënburgkapel op het Mariënburgplein vind je de Nijmeegse ‘N’ en als laatste op het Faberplein de enorme verlichtte Keizer Karel.

Lees meer

Romeinse geschiedenisquizroute langs lichtsculpturen

Er is een gratis quizroute voor (jong-)volwassenen én een quiz voor kinderen tussen 4 en 10 jaar.  Deze quiz speel je via een gratis app op je mobiel (downloaden kan vanaf begin december). Scan de QR codes langs de route, test jouw ‘Nijmeegse’ geschiedeniskennis en beantwoord de quizvragen, terwijl je onderweg geniet van al het moois in de binnenstad. Zijn jullie het snelste? De beste? Dan maak je kans op een toffe prijs: de Lokale bon van Nijmegen, te besteden bij meer dan 100 winkels in de stad! De quizroute is dagelijks tussen 12.00 en 23.00 uur van 17 december t/m 8 januari gratis te lopen.

Lees meer

Activiteiten programma

Op diverse locaties en momenten tijdens de Nijmeegse Winterweken kun je extra genieten van programma in de stad. Zo is er indrukwekkend opening, straattheater, bierproeverijen door de binnenstad en ook zijn er optredens van koren. Op 16, 23 en 30 december en 6 januari beleef je Nijmegen op haar mooist en kom je allerlei entertainment tegen langs de route binnen en buiten. 

Daarnaast organiseren we in samenwerking met het Amalia Kinderziekenhuis een lichtjesoptocht op woensdagavond 27 december. Deze avond wandelen we met iedereen die wil een verkorte route door de binnenstad, langs een aantal lichtsculpturen met een lichtje of lampion. 

Winterwensboom

Voor iedereen die een prachtige wens heeft voor een ander: kom deze hangen in de maar liefst acht meter hoge WinterWensboom in de Stevenskerk of lever jouw wens in op een van de andere Nijmeegse Winterweken locaties. Op 6 januari worden de winnaars bekend gemaakt. 

Lees meer

Waar ga jij heen? - Lichtjesoptocht, geschiedenisquiz & nog veel meer

Goedkope dagkaart parkeren

Tijdens de Nijmeegse Winterweken ​is het parkeren in de stad een stuk goedkoper. Bezoekers betalen maximaal 8 euro voor een dagkaart in de periode 16 december t/m 7 januari in de Nijmeegse parkeergarages Kelfkensbos, Eiermarkt, Mariënburg en Keizer Karel. Daarnaast hebben deze parkeergarages een goedkoop avondtarief: € 0,50 per uur van 18.00 tot 08.00 uur.