Nijmeegse Winterweken

Nijmegen leeft deze Kerstvakantie! Gezelligheid, sfeer, activiteiten voor jong en oud en prachtige verlichting; je vindt het allemaal in de binnenstad tijdens de Nijmeegse Winterweken. Van 18 december t/m 23 januari is de stad prachtig aangekleed met kerstverlichting én acht grootse indrukwekkende lichtsculpturen. De lichtsculpturen vormen deze Winterweken dé route door de stad die je wilt lopen. En onderweg kom je van alles tegen!

Let op: de NWW Quiz en de spreekwoordenroute voor kids blijven volgens planning t/m 9 januari mogelijk en worden niet verlengd.

Laatste update: 7 januari 2022

Lichtjesroutes

Van 18 december t/m 23 januari is Nijmegen nog mooier door acht grootste indrukwekkende lichtsculpturen. Beleef de Nijmeegse Winterweken en wandel een route door de stad langs o.a. de prachtige Sneeuwuil in de bomen bij de Ganzenheuvel, druk op de knop om Rudolf zijn rode neus te laten stralen bij de Stevenskerk, vergeet niet om naar het Labyrinth te lopen waar de echte Nijmeegse Keizer Karel over de Waal tuurt. Het indrukwekkende hert staat dit jaar op de Waalkade bij de Veerpoortrappen, een super doorloopster bij de ingang van het Valkhofpark en een rustpuntje in het licht vind je op Mariënburgplein bij LUX: een gigantische kerstbal waar je in plaats kan nemen om optimaal te genieten van de verlichting. Loop door naar Plein ’44 en neem plaats in de Arrenslee! Én als laatste: de grootste verlichte kerstboom vind je op de Grote Markt.

Route (jong)volwassenen

Ook de quizroute voor (jong)volwassenen is een aanrader. Deze quiz speel je via een gratis app op je mobiel. Loop de route met maximaal twee personen of met personen uit je huishouden.

Hoe werkt het?

  • Scan één van de QR-borden en download gratis de Nijmeegse Winterweken-quiz app op je mobiel. Meld je aan en je kan direct beginnen!
  • Per stop krijg je achtergrondinformatie over waar je bent of over een spreekwoord, gevolgd door een vraag. Beantwoord de vraag en zie gelijk of je het antwoord goed hebt. Daarna volgen instructies zodat je de route door Nijmegen kunt volgen en het volgende QR-bord kunt vinden. De officiële start van de route is bij de Stevenskerk, maar je kan bij ieder bord beginnen. Heb je de route niet helemaal af? Je antwoorden worden opgeslagen als je een account hebt gemaakt met een e-mailadres. Je kan op een ander moment tussen 18 december tot en met 9 januari je route vervolgen.
  • Onderweg geniet je van al het moois dat de Nijmeegse binnenstad te bieden heeft tijdens de Nijmeegse Winterweken.
  • Indien je een bord niet kan vinden is er de mogelijkheid om die vraag over te slaan of kan je het bord opzoeken op de plattegrond die in de app of hier te vinden is.

Valt er wat te winnen?

Heb je de meeste goede antwoorden in de kortste tijd? Dan maak je kans op een Nijmeegse lokale bon, te besteden bij meer dan 90 winkels in de stad.

Praktisch

De route is ongeveer 3,5 kilometer lang, heeft 34 vragen over spreekwoorden en duurt ongeveer 2 uur. De quizapp kun je downloaden via Google Play, Apple of door het scannen van een van de quizborden tussen 18 december en 9 januari.

Spreekwoordenroute voor kids

Deze ontdekkingsroute langs de prachtige lichtsculpturen over spreekwoorden is speciaal gemaakt voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Samen met Spik en Span kun je van alles leren over spreekwoorden terwijl je de stad ontdekt, naar de mooie lichtsculpturen wandelt en kennis maakt met vele ondernemers uit Nijmegen. Tips voor de wandeling: wandel bij schemering en neem een pen en zaklamp mee. Je kunt de route lopen tot en met 9 januari.

Je kunt ook het scholenpakket downloaden voor nog meer tekenplezier.

Lees verder

Afgelast programma

Helaas kan het programma in de Stevenskerk en Pop-up de Speelplaats vanwege de nieuwe maatregelen per 19 december 2021 niet doorgaan.

Helaas is het gehele kinderprogramma in de Stevenskerk vanwege de maatregelen komen te vervallen. Om deze lockdown periode iets te verzachten hadden we in samenwerking met Theatergroep Fien de film variant van theatervoorstelling: Wakker! beschikbaar gesteld. Het is niet meer mogelijk om de theatervoorstelling te bekijken.

 

Goedkope dagkaart parkeren

Tijdens de Nijmeegse Winterweken ​is het parkeren in de stad een stuk goedkoper. Bezoekers betalen maximaal 8 euro voor een dagkaart in de periode 11 december t/m 9 januari in de Nijmeegse parkeergarages Kelfkensbos, Eiermarkt, Mariënburg en Keizer Karel. Daarnaast hebben deze parkeergarages een goedkoop avondtarief: € 0,50 per uur van 18.00 tot 08.00 uur.