Nijmeegse Winterweken

Met straattheater, lichtsculpturen, muziekquizroute, voorstellingen en meer!

Nijmegen, daar wil je naartoe in de Kerstvakantie! Een lichtsculpturenroute inclusief toffe muziekquiz, voorstellingen, live muziek en straattheater; je vindt het allemaal in de binnenstad tijdens de Nijmeegse Winterweken. Van 17 december t/m 8 januari geeft Nijmegen licht in het donker, onder andere door maar liefst negen grootste indrukwekkende lichtsculpturen te laten schitteren.

Laatste update: 28 oktober 2022

Lichtsculpturenroute

Van 17 december t/m 8 januari is Nijmegen nog mooier door negen grootste indrukwekkende lichtsculpturen. Beleef de Nijmeegse Winterweken en wandel een route door de stad langs o.a. het cadeautje op Plein ’44, maak jouw kerstkaartfoto onder de reuzachtige, verlichte kerstboom op de Grote Markt en druk op de knop om Rudolf zijn rode neus te laten stralen aan de voorzijde van de Stevenskerk. Vervolg je route door de oudste straten van Nederland om Keizer Karel te bewonderen in het Kronenburgerpark. Het indrukwekkende hert staat dit jaar bij het Labyrinth op de Waalkade  en een wandeling langs het water richting de Waalbrug brengt je bij de enorm grote Nijmeegse ‘N’ vlakbij de Veerpoortrappen, de prachtige doorloopster staat bij de ingang van het Valkhofpark (tip: fotografeer richting de Valkhofkapel!) en een rustpuntje in het licht vind je op Mariënburgplein bij LUX: een gigantische kerstbal waar je in plaats kan nemen om optimaal te genieten van de verlichting. Én als laatste: neem plaats in de Arrenslee op het Faberplein!

Download de route hier.

Wandel de lichtsculpturenroute

Muziekquizroute langs lichtsculpturen

Er is een muziekquizroute voor (jong-)volwassenen én een muziekquiz voor kinderen tussen 4 en 10 jaar.  Deze quiz speel je via een gratis app op je mobiel (downloaden kan vanaf begin december). Scan de QR codes langs de route, test jouw ‘Nijmeegse’ muziekkennis en beantwoord de quizvragen, terwijl je onderweg geniet van al het moois in de binnenstad. Zijn jullie het snelste? De beste? Dan maak je kans op een toffe prijs: de lokale bon van Nijmegen, te besteden bij meer dan 100 winkels in de stad!

De muziekquizroute is van 17 december t/m 8 januari gratis te lopen.

Route (jong)volwassenen

Hoe werkt het?

  • Scan één van de QR-borden en download gratis de Nijmeegse Winterweken-quiz app op je mobiel. Meld je aan en je kan direct beginnen!
  • Per stop krijg je een inleidende tekst, afbeelding, video of muziekstuk over de daarop volgende muziekvraag, gevolgd door de vraag. Beantwoord de vraag en zie gelijk of je het antwoord goed hebt. Daarna volgen instructies zodat je de route door Nijmegen kunt volgen en het volgende QR-bord kunt vinden. Je kunt de route bij ieder bord beginnen. Heb je de route niet helemaal af? Je antwoorden worden opgeslagen als je een account hebt gemaakt met een e-mailadres. Je kan op een ander moment tussen 17 december tot en met 8 januari je route vervolgen.
  • Indien je een bord niet kan vinden is er de mogelijkheid om die vraag over te slaan of kan je het bord opzoeken op de plattegrond die in de app of hier te vinden is.

Doe mee en win!

Heb je de meeste goede antwoorden in de kortste tijd? Dan maak je kans op een Nijmeegse lokale bon, te besteden bij meer dan 100 winkels in de stad.

Praktisch

De route is ongeveer 3 kilometer lang en heeft 20 vragen over muziek die te maken hebben met Nijmegen en/of Kerst. De quiz duurt ongeveer 1,5 uur. De quizapp kun je downloaden (vanaf begin december) via Google Play, Applestore of door het scannen van een van de quizborden tussen 17 december en 8 januari.

Route voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar

Hoe werkt het?

  • Als volwassene scan je één van de 9 QR-codes in een grote gouden ster bij een van de lichtsculpturen en vervolgens download je gratis de Nijmeegse Winterweken-quiz app op je mobiel. Meld je aan en je kan direct beginnen!
  • Per stop (in totaal 9, bij iedere lichtsculptuur 1) krijg je een inleidende tekst, afbeelding, video of muziekstuk over de daarop volgende muziekvraag, gevolgd door de vraag. Beantwoord de vraag en zie gelijk of je het antwoord goed hebt. Daarna volgen instructies zodat je de route door Nijmegen kunt volgen en het volgende QR-bord kunt vinden. Je kunt de route bij ieder bord beginnen. Heb je de route niet helemaal af? Je antwoorden worden opgeslagen als je een account hebt gemaakt met een e-mailadres. Je kan op een ander moment tussen 17 december tot en met 8 januari je route vervolgen.
  • Indien je een bord niet kan vinden is er de mogelijkheid om die vraag over te slaan of kan je het bord opzoeken op de plattegrond die in de app of hier te vinden is.

Doe mee en win!

Heb je de meeste goede antwoorden in de kortste tijd? Dan maak je kans op een Nijmeegse lokale bon, te besteden bij meer dan 100 winkels in de stad.

Praktisch

De route is ongeveer 3 kilometer lang en heeft 9 vragen over muziek die te maken hebben met Nijmegen en/of Kerst. De quiz duurt ongeveer 1 uur, afhankelijk van het loop tempo. De quizapp kun je downloaden (vanaf begin december) via Google Play, Applestore of door het scannen van een van de quizborden tussen 17 december en 8 januari.

Activiteiten programma

Op diverse locaties en momenten tijdens de Nijmeegse Winterweken kun je extra genieten van programma in de stad. Zo is er een Wintermarkt op plein ’44, Santa’s Selfiehouse in de Marikenstraat, indrukwekkend straattheater, bierproeverijen in de kelder van de Stevenskerk en ook zijn er optredens van danseressen, koren en concerten. Op 28 en 29 december, 7 en 8 januari beleef je Nijmegen op haar mooist en kom je allerlei entertainment tegen langs de route binnen en buiten.

Tevens steken we een lichtje aan tijdens de lichtjesoptocht op donderdagavond 28 december, deze avond wandelen we met iedereen die wil een verkorte route door de binnenstad, langs een aantal lichtsculpturen met een lichtje of lampion. Hierover volgt later meer informatie.

Voor iedereen die een prachtige wens heeft voor een ander: kom deze hangen in de maar liefst acht meter hoge WinterWensboom in de Stevenskerk of lever jouw wens in op een van de andere Nijmeegse Winterweken locaties. Op 8 januari worden de winnaars bekend gemaakt.

De meeste activiteiten zijn vrij toegankelijk, voor sommigen moet je reserveren. Voor de proeverijen en voorstellingen koop je een ticket. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates en het complete programma.

 

Goedkope dagkaart parkeren

Tijdens de Nijmeegse Winterweken ​is het parkeren in de stad een stuk goedkoper. Bezoekers betalen maximaal 8 euro voor een dagkaart in de periode 17 december t/m 8 januari in de Nijmeegse parkeergarages Kelfkensbos, Eiermarkt, Mariënburg en Keizer Karel. Daarnaast hebben deze parkeergarages een goedkoop avondtarief: € 0,50 per uur van 18.00 tot 08.00 uur.