Interview met De Basis residents: Clean Pete

| Belinda Limani

Clean Pete, het Nederlands popduo gevormd door tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven, staat bekend om hun unieke combinatie van cello, gitaar en tweestemmige zang. Met vier albums op hun naam en optredens op gerenommeerde festivals zoals Pinkpop en Down The Rabbit Hole, bereiden de residents van De Basis zich nu voor op hun nieuwe avontuur: de Klassieke Revue. Dit programma, dat klassieke en popmuziek naadloos met elkaar vermengt, belooft een muzikaal spektakel te worden waarin de grenzen van klassieke muziek worden verkend.

De naam Clean Pete ontstond op de middelbare school, waar de zussen regelmatig optraden tijdens culturele evenementen. Beiden volgden een opleiding aan het conservatorium in Maastricht. Het beslissende moment kwam toen Renée Clean Pete inschreef voor de Grote Prijs van Nederland, wat leidde tot de aandacht van Excelsior Recordings. Met hun razend populaire popmuziek en jaarlijkse Kerstshow zijn ze sindsdien niet meer weg te denken uit het Nijmeegse, maar ook Nederlandse, muzikale landschap.

Loes beschrijft hun muzikale reis als een zoektocht naar hun eigen kracht. ‘Vroeger dachten we dat we veel hetzelfde moesten doen of zijn, maar we hebben allebei onze eigen specialiteiten. We proberen nu steeds minder te meten aan elkaar en meer te zijn wie we willen zijn.’ Dit komt onder andere tot uiting in hun Klassieke Revue-programma, waarin ze samenwerken met een scala aan bijzondere gastmuzikanten. Samen met het Dudok Quartet, Ruben Hein, Remy van Kesteren, dansers en een koor worden grenzen opgezocht en opgerekt.

©Edwin Smits

Het concept

In Clean Pete's Klassieke Revue vieren tweelingzussen een muzikaal feest waar klassieke en popmuziek naadloos samensmelten. Met vertrouwen en opwinding kijken Loes en Renée uit naar hun tweede tour. ‘We streven ernaar dat het programma zo divers is dat er voor iedereen iets bij zit,’ zegt Loes. Het concertprogramma is geboren uit een diepe passie voor klassieke muziek en biedt een platform voor samenwerking met andere artiesten, terwijl het tegelijkertijd de grenzen van traditionele concertervaringen verkent. ‘Na de Kerstshow hadden we het zelfvertrouwen om grote shows te kunnen geven, maar kunnen we dit ook met klassieke muziek in een traditionele concertzaal?,’ vroeg Renée zich af.

Met behulp van vele bijzondere gastmuzikanten worden de krochten der aarde bezocht en gevierd, wordt beschreven in de voorstellingstekst. ‘In de klassieke muziek is het zeldzaam dat je je eigen stem kunt laten horen,’ benadrukt Renée, een afgestudeerde klassieke celliste. ‘Dat wilden wij juist graag bieden.’ Loes voegt toe: ‘We selecteren mensen die we goed vinden, maar we bieden ook iedereen de ruimte om iets van zichzelf te laten zien. Om je karakter te tonen en risico's te nemen, zelfs als dat muziekhistorisch gezien niet helemaal correct is.’

Hoogtepunten en verwachtingen

De setlist van de Klassieke Revue belooft een boeiende mix te worden met bewerkingen van bekende klassieke stukken, zoals Tsjaikovski's Het Zwanenmeer en Beethovens Ode an die Freude, uitgevoerd met een moderne twist. Loes en Renée zullen ook samen Het Bloemenduet van Lakmé brengen, begeleid door cello en gitaar. Verder kunnen we een jazzversie verwachten van een beroemd opera-duet, gezongen door Loes en Ruben Hein.

Voor Loes heeft het stuk Sanctus uit het Requiem van Fauré een speciale betekenis. ‘Ik ben een paar jaar geleden begonnen als koor dirigent en dit is het eerste stuk wat ik samen met een koor heb uitgevoerd.’ Renée kijkt uit naar Mozart’s Zauberflöte. ‘Vorig jaar zagen we een vernieuwende voorstelling van Opera2Day die ons inspireerde om dit stuk ook aan te pakken.’ Natuurlijk zullen ook enkele klassieke Clean Pete-nummers niet ontbreken, maar aangepast aan de muzikale thema's van de avond.

Het publiek verrassen

Het vooruitzicht om op verschillende locaties op te treden, van Concertgebouw De Vereeniging tot het Oranjewoud Festival, brengt opwinding en dankbaarheid met zich mee. Clean Pete ziet de tour als een kans om een breed scala aan publiek te bereiken. Renée: ‘We hebben heel veel geleerd van vorig jaar, dus nu weten we hoe het moet en kunnen we een stapje verder om dat tot uiting te laten komen.’

Loes en Renée benadrukken tot slot dat de Klassieke Revue niet alleen bedoeld is voor liefhebbers van klassieke muziek. Loes: ‘Laat je niet afschrikken door de term 'klassieke muziek’. We willen echt een programma maken dat toegankelijk is voor iedereen: de liefhebber, maar ook iemand die niets weet over klassieke muziek. Het wordt echt een voorstelling waarin van alles gebeurt. Misschien word je zelfs nog verrast!’

De Klassieke Revue van Clean Pete is op 31 mei te zien in Concertgebouw De Vereeniging. Kijk voor de hele speellijst en meer informatie op www.showcase.fm/cleanpete.

 

Fotografie: Edwin Smits & Marcel Krijgsman

Dit vind je misschien ook leuk...