Afscheid van Nijmeegse stadsdichter Heidi Koren

Op zaterdagmiddag 23 maart nam Heidi Koren in Bibliotheek Mariënburg afscheid als stadsdichter van Nijmegen. Ze trad aan in 2021 en bleef vanwege corona een jaar langer stadsdichter dan de gebruikelijke twee jaar. Tijdens het afscheid spraken een aantal speciale gasten haar toe.

In haar periode als stadsdichter lanceerde Koren de website stadsdichternijmegen.nl. Hierop waren alle gedichten van haar en haar voorgangers te vinden, zoals van Jaap Robben, Amal Karam en Marijke Hanegraaf. Daarnaast gaf zij mede vorm aan het initiatief van oud-stadsdichter Amal Karam voor de Poëzieplaats de Gruitberg. Hier sierde werk van alle stadsdichters de gevels.

©Toon de Vos - Poëzieplaats in expeditiesteeg de Gruitberg


Bovendien zette Heidi het kunsteducatieproject Een brug dichtbij op samen met vijf kunstenaars uit diverse disciplines. Het project bevatte inspirerend lesmateriaal rondom de 227 bruggen die Nijmegen rijk is. Als stadsdichter schreef ze gedichten voor de Eenzame Uitvaarten waarvan er gedurende haar stadsdichterschap tien plaatsvonden.

Eervol afscheid in Bibliotheek Mariënburg

Tijdens het afscheid spraken een aantal speciale gasten haar toe, waaronder Noël Vergunst, wethouder Cultuur van de gemeente Nijmegen en oud-stadsdichters Victor Vroomkoning en Frouke Arns. Auteurs Christel Jansen en Joep Stapel droegen werk van Koren en zichzelf voor. Wim van Til van Poëziecentrum Nederland ging met Koren in gesprek.

Vervolgens werd haar stadsdichtersportret, gemaakt door Mireille Ligterink, onthuld. Het portret zal binnenkort de galerij met portretten van oud-stadsdichters in Bibliotheek Mariënburg sieren. Ook presenteerde Koren haar nieuwe bundel "Straat Boom Lucht", een bundel met een selectie uit de ruim vijftig gedichten die ze als stadsdichter van Nijmegen schreef.

Tijdens het Wintertuinfestival 2024 is de nieuwe stadsdichter bekendgemaakt; Simon Mamahit. Meer informatie over de nieuwe stadsdichter vind je op stadsdichternijmegen.nl

 

Fotograaf: Henk Beenen

Dit vind je misschien ook leuk...