Bezienswaardigheden van Nijmegen

Nijmegen kent vele mooie bezienswaardigheden, die je het verhaal van de oudste stad van Nederland vertellen. Wandel door het Kronenburgpark, de oudste straat van Nederland of langs de pas vernieuwde Waalkade. Bezoek de Stevenskerk en het Mariënburgkapel en laat je verrassen door de mooie architectuur. Onderstaande bezienswaardigheden mag je niet missen tijdens een bezoek aan Nijmegen!

De Stevenskerk

De Stevenskerk en Nijmegen zijn door de eeuwen heen met elkaar verweven geraakt. De kerk vertelt niet alleen het verhaal van de stad, maar is sinds de herbouw na de Tweede Wereldoorlog hét symbool van Nijmegen. Voor de echte geschiedenisliefhebber een must om te bezoeken!

Mariënburgkapel

De Mariënburgkapel vind je midden in het van centrum Nijmegen en dateert uit de late Middeleeuwen. Het middeleeuwse monument staat ook wel bekend als ‘Huis van de Nijmeegse Geschiedenis’. Het is hét startpunt voor iedereen die meer over de geschiedenis van de oudste stad van Nederland wilt weten. Ook zijn er regelmatig exposities en lezingen. 

Het Landhoofd 

Aan de oever van de Waal, flankeren twee torens de plaats waar de spoorbrug aan land komt. Dit karakteristieke gebouw overziet al het water-, spoor-, fiets-, en wandelverkeer ter plaatse. Maar wat maakt het zo bijzonder en historisch? Het ooit als verdedigingswerk gebouwde bastion kent een geschiedenis als brugpijler, brugwachterswoning, luchtafweergeschut, noodwoning, fotostudio en schildersatelier. Een historie die begon in 1879, na de ingebruikname van de spoorbrug. Sinds 2014 is in de oostelijke toren een muziekoefenruimte ondergebracht en sinds eind 2019 geeft de gebruiker geïnteresseerden regelmatig de gelegenheid het gebouw van binnen te bekijken. Het is mogelijk dit karakteristieke gebouw te bezichtigen.

Kronenburgerpark

Het Kronenburgerpark, zeer geliefd onder de Nijmegenaren. Zodra de temperaturen omhoog gaan worden de eerste picknickkleedjes gespreid. Het park is ook geschikt voor een fijne wandeling. Loop door het gras of over de geasfalteerde kronkelpaden langs de vijver, het hertenkamp, de grot met waterval, de oude stadsmuur en de Kronenburgertoren.

St. Nicolaaskapel

Wandel door het Valkhofpark naar de St. Nicolaaskapel, ook wel Valkhofkapel genoemd. De kapel is gebouwd rond 1000. Het is een locatie die gebruikt wordt voor huwelijken, exposities, kleine concerten en begrafenissen. Vlakbij de kapel heb je uitzicht over de Waal, Waalbrug, Nevengeul en Waalkade. Een uitzicht dat jouw dag compleet maakt! 

Waalkade

Wandel langs een van de mooiste plekjes in Nijmegen: de Waalkade. Of pak er een terrasje, bezoek een museum, waag een gokje in Holland Casino of relax op het grasveld. Alles kan aan de Waalkade!

Een mooi pand die je niet mag missen aan de Waalkade is het Besiendershuis, dat stamt uit de 16e eeuw. Het is vernoemd naar de beziender, die de tolgelden moest innen van passerende schepen. Tegenwoordig heeft het Besiendershuis een culturele functie en als doelstelling het stimuleren en zichtbaar maken van sterk en open Nijmeegs creatief netwerk. 

Rivierpark

Aan de overkant van de Waalkade zie je het rivierpark van Nijmegen. De rivieren krijgen steeds meer water te verwerken, daarom is naast de Waal een nevengeul gegraven (de Spiegelwaal). Door het graven en de dijkverlegging is een langgerecht eiland in de Waal ontstaan. Het eiland en de Spiegelwaal beschermen ons tegen hoog water, dat ook wel Veur Lent wordt genoemd. Wil je een frisse neus halen? Dan is dit een supermooie plek om te wandelen of te fietsen! En als het zonnetje schijnt dan spreiden Nijmegenaren hier hun handdoek uit om een frisse duik te nemen. Ook watersporten worden hier beoefend zoals suppen, kanoën, roeien en meer.  

Bekijk hier de wandelkaart voor het Rivierpark

Cultuurspinnerij De Vasim

Een kunst- en culturele broedplaats in Nijmegen is Cultuurspinnerij De Vasim. De Vasim vind je naast de stadsbrug De Oversteek en is gevestigd in de fabriekshal van voormalig kunstzijdespinnerij NYMA. Nu is het een locatie met diverse ateliers, werkplaatsen, kantoren en opslagruimte van kunstenaars en culturele organisaties. Ook zijn er regelmatig concerten, voorstellingen en festivals! Bekijk hun agenda wat er binnenkort te doen is.   

Lange Hezelstraat

De Lange Hezelstraat is de oudste winkelstraat van Nederland. Ondanks het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn veel middeleeuwse en vroegmoderne panden in de straat ongedeerd gebleven. Daardoor zie je de verschillende bouwstijlen door de eeuwen heen. Een van de leukste winkelstraten in Nijmegen met ambachtswinkels en speciaalzaken.

Wandel langs de bezienswaardigheden

De Walk of the Town neemt jou mee langs vele highlights en bezienswaardigheden, zodat je het beste van Nijmegen ziet! Je kunt de route ook lopen via een leuke audiotour.

Bekijk de route

Bezoek een van de vele musea

Nijmegen kent vele galerieën en musea. Er is dus altijd iets te doen, voor jong en oud. Ontdek de kunst en musea in Nijmegen hier en laat je inspireren. Ontdek de musea en exposities, en bekijk de agenda voor de huidige tentoonstellingen.

Lees meer