Interview met directeur en programmamaker van Go Short: de unieke ervaring van de korte film

| Lunya van Wunnik

Het aftellen is begonnen! Nijmegen maakt zich klaar voor het Europese korte filmfestival Go Short 2024, het festival dat van 3 t/m 7 april het licht zal werpen op de meest uiteenlopende korte films. Dit jaar wordt de stad opnieuw omgetoverd tot het epicentrum van de korte film, met vertoningen in en om LUX en op diverse locaties verspreid over Nijmegen, zoals het Waterkwartier. Interim-directeur Jos van Lavieren en Hoofd Programma Michel Rensen vertellen ons alles wat je moet weten over het bijzondere programma van dit jaar.

Go Short is het vooraanstaande Europese festival voor korte films, een jaarlijks evenement dat filmmakers, liefhebbers en nieuwkomers samenbrengt in het hart van Nijmegen. Als een viering van de korte film biedt Go Short een podium aan zowel gevestigde als opkomende talenten uit Europa en Nederland. Het festival maakt naam met zijn unieke focus op korte films, waarbij het de kracht van beknopte verhalen en originele creatieve invalshoeken in de schijnwerpers zet. Van animatie en documentaires tot experimentele kunstfilms en fictie, Go Short omarmt de diversiteit van het medium en biedt een breed spectrum aan filmische ervaringen.

Jos van Lavieren, interim-directeur sinds 1 augustus 2023, deelt zijn enthousiasme: "Ook al ben ik nog niet zo lang onderdeel van Go Short, het begint nu echt als een team te voelen." Dit jaar markeert de 16e editie van Go Short, en het team heeft net de vierde doorloop gehad. "Alles is goed uitgelijnd," verzekert de interim-directeur, wijzend op de breedte van het filmassortiment. Van films voor kinderen tot het speciale focusprogramma 'Heat Waves', Go Short biedt dit jaar weer een breed palet aan korte films.

Openingsweekend

Het festival wordt afgetrapt met een openingsweekend in de wijk het Waterkwartier, met als toepasselijk thema 'water'. Samen met de bewoners van de wijk heeft Go Short een programma gemaakt. “Het Waterkwartier is een wijk die enigszins verwijderd ligt van het culturele hart van de stad. Daarom brengen wij de cultuur naar hen toe!”, vertelt van Lavieren. “Je merkt nu ook het enthousiasme onder de bewoners. Sommigen van hen zijn nu zelfs begonnen met het schieten van eigen filmbeelden.”

Op vrijdagavond 29 maart is er de wandeling ‘Off the Walls’ door de wijk heen. Het publiek wordt meegenomen door de historische wijk door middel van korte films die geprojecteerd worden op gebouwen. Op iedere plek is er ook een buurtbewoner die wat vertelt over waarom de plek zo bijzonder is. Meelopen is gratis en aanmelden kan via de website of hier. Op zaterdag 30 maart is er het programma RAW Cinema in het Waterkwartier. De focus ligt op de korte film ‘The Walking Fish’ gemaakt door Thessa Meijer. Op zondag 31 maart slaat Go Short de handen ineen met Club Goud en Griffioen tijdens het Filmkwartier.

Een breed programma

Michel Rensen, hoofd van het programmateam, is de architect achter de filmselectie van het festival. Uit maar liefst 3.000 inzendingen hebben hij en andere leden van het team alles bekeken om tot het uiteindelijke aanbod van ongeveer 300 korte films te komen. "We willen juist een breed programma omdat er zoveel moois te zien is," zegt directeur van Lavieren, benadrukkend hoe belangrijk het is om de filmcultuur te bevorderen. Het festival legt een sterke nadruk op diversiteit en inclusiviteit, met een selectieteam van mensen met verschillende achtergronden, om een zo gevarieerd mogelijk programma te bieden.

Go Short 2024 staat dit jaar deels in het teken van het verkennen van klimaatverandering met het focusprogramma 'Heat Waves' dat de effecten van opwarming van de aarde onderzoekt. Het festival benadrukt de urgentie van klimaatkwesties door films en discussies die variëren van bosbranden en smeltende ijskappen tot warme zomers en stijgende zeeniveaus.

Maker in Focus is dit jaar Pilvi Takala. Haar films onderscheiden zich door haar eigen performatieve interventies, vaak in de openbare ruimte. Door te dichtbij te komen in een kantoorruimte, zich te verkleden als Sneeuwwitje om naar Disneyland te gaan, door ongemak te zoeken ontwricht ze de sociale normen en stelt ze de onderliggende structuren van ons dagelijks gedrag ter discussie.

Exposities en bijzondere filmblokken

Go Short gaat verder dan alleen filmvertoningen. Dit jaar worden er twee bijzondere exposities gehouden. De Bastei dient als een perfecte locatie voor films die zich richten op water en klimaatverandering, terwijl de Mariënburgkapel een unieke filminstallatie huisvest. "We nemen het hele plein over," grapt Rensen. 

Een bijzonder programmaonderdeel is 'Go your own way', op zaterdag 6 april, speciaal ontworpen om de keuzestress onder het publiek weg te nemen. In vier blokken van een half uur krijg je een doorsnee van het competitieprogramma van Go Short te zien. Elk blok maak je de keuze tussen zaal 4 of zaal 5, en hoef je maar tussen twee opties te kiezen. “En mocht je er dan nog steeds niet uitkomen, dan staat er iemand in de hal om je te helpen bij het maken van je keuze’, vertelt van Lavieren. 

Bevordering van filmtalent

Met inzendingen uit 54 verschillende landen is Go Short een cruciaal platform voor Europese filmmakers. "Dit is belangrijk voor het bevorderen van de filmcultuur," benadrukt de directeur, die de rol van het festival in de talentontwikkeling van jonge makers benadrukt. Hij legt uit hoe Go Short niet alleen een podium biedt aan gevestigde namen, maar vooral ook dient als een springplank voor opkomend talent. “Misschien kom je tijdens het festival wel een jonge, beginnende maker tegen die later beroemd wordt!”

Waarom Go Short Bezoeken?

Go Short is meer dan een festival; het is een levendige gemeenschap die de dialoog tussen filmmakers en publiek stimuleert, met ruimte voor diepgaande Q&A's en verhelderende discussies. Het belooft een onvergetelijke ervaring vol inspiratie, entertainment, en uitdaging te worden. Voor iedereen met liefde voor film, van enthousiaste liefhebbers tot aanstormende talenten, biedt Go Short in Nijmegen een rijk en divers programma. "Er is voor ieder wat wils," benadrukt het festivalteam. Naast verdiepend is het kijken van korte film ook gewoon heel ontspannend. 

De kaartverkoop voor Go Short is 2024 is gestart. Kaarten voor zowel de fysieke films in LUX Nijmegen en andere locaties zijn te koop op https://www.goshort.nl/program/.

Dit vind je misschien ook leuk...