Historie van Nijmegen

De oudste stad van Nederland heeft veel verhalen te vertellen. Duik in de geschiedenis van de Grieken en Romeinen of kom meer te weten over belangrijke Nijmeegse keizers. Weet je bijvoorbeeld ook al hoe Nijmegen de pest overleefde? En wat de verwoestingen van de Tweede Wereld voor een impact hadden? Je lees het allemaal in de historische tijdlijn.  

Jagers en boeren Grieken en Romeinen Monniken en ridders Steden en staten Ontdekkers en hervormers Regenten en vorsten Pruiken en revoluties Burgers en stoommachines Wereldoorlogen Televisie en computers
  1. Ijs en water

    Circa 130.000 tot 4.000 v. Chr.

    Bekijk

Oudste stad van Nederland

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr. was er een volledige stad door de Romeinen neergezet met de naam Ulpia Noviomagus Batavorum en ontving Nijmegen van keizer Trajanus het stads- en marktrecht.

Lees meer

Ontdek Romeins Nijmegen

De Neder-Germaanse Limes staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Romeinse legerkampen van het Valkhof, de Hunnerberg en het Kops Plateau maken onderdeel uit van de Neder-Germaanse Limes, de Romeinse rijksgrens in het huidige Nederland en Duitsland. 

Beleef De Limes in Nijmegen via 3 prachtige wandelroutes. Download hieronder de routes, ga op pad en ontdek Romeins Nijmegen via leuke weetjes en verhalen.

Route Via Centrum 2,3 km

Route Via Oost 6,9 km

Route Via West 5,5 km