Literatuur

Voor de literatuurliefhebbers is er genoeg te doen in Nijmegen, want in onze stad komen verhalen tot leven! Verhalen en poëzie, lezen en luisteren, in de winkel of op een festival; literatuur kent vele vormen. Wist je dat we in Nijmegen zelfs een literaire boyband hebben? Lees hier het interview. Dus dompel je onder en duik in de literatuur van Nijmegen!

Ervaar de verhalen

Door het jaar heen zijn er tal van evenementen en activiteiten voor de liefhebbers van verhalen. Dit begint natuurlijk in het literaire hart van de stad: Bibliotheek Gelderland Zuid, ook wel Bibliotheek De Mariënburg. In de bieb worden wekelijks interessante lezingen en signeersessies van gevestigde schrijvers en dichters georganiseerd, voor jong en oud.

Wil je liever de nieuwe makers ontdekken? Bezoek dan de Wintertuinsessies van De Nieuwe Oost | Wintertuin, een literaire talkshowreeks waarin makers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen. Iedere talkshow heeft een eigen host, thema en locatie. Zo ontdek je nieuwe makers, literatuur én de stad!

Voor iedereen die zelf aan de slag wilt gaan is er 'buiten zinnen', dé plek voor beginnende woordkunstenaars in Oost Nederland. Met workshops, podiumavonden en filmpjes met tips en tricks; buiten zinnen gelooft dat iedereen kan schrijven. 

Literaire festivals

Vier de literatuur tijdens een van de literaire festivals! In het najaar, tijdens het literaire jongerenfestival buiten zinnen, delen artiesten hun favoriete teksten met jou. Je vindt ze op het podium, in de kroeg of in de bieb.

Aan het einde van jaar vindt het Wintertuinfestival plaats. Elk jaar worden tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars uitgenodigd. Zowel grote literaire namen als aanstormende talenten reizen af naar Nijmegen. Het Wintertuinfestival zet elk jaar een ander actueel thema centraal. 

Fan van de boekenweek? In Nijmegen luiden we deze week in met het Nijmeegs Boekenfeest, een avond waar het draait om het thema van de boekenweek. Het Nijmeegs Boekenfeest bestaat uit een mix van literatuur, kunst en muziek. 

Boekhandels vol met verhalen

Op zoek naar een boekhandel? Dan kun je bij onder andere Dekker vd Vegt, Roelants of de Kinderboekwinkel terecht. Maar voor het meest bijzondere kookboek van Nijmegen moet je helemaal niet bij een boekenwinkel zijn. Die koop je namelijk bij poppodium Doornroosje! 'Can I Have Some Of Your Famous Hot Sauce?' is een kookboek van de chef van Doornroosje, Nienke van Hunen. In dit boek vind je de favoriete recepten en beste backstage verhalen van artiesten die optreden in 'Roosje'.

Bekijk hier alle boekenwinkels

Poëzie op de kaart

Nijmeegs stadsdichter van 2019 tot 2021 Wout Waanders, heeft al zijn stadsgedichten in een Nijmeegse plattegrond verwerkt. De plattegrond is online raadpleegbaar, en stelt de bezoeker in staat om te kijken waar in de buurt een stadsgedicht is geschreven. Het initiatief is geboren omdat Waanders' stadsdichterschap voor een groot gedeelte samenviel met de corona-lock-downs. Samen met ontwerper Ylva Breunissen en websitebouwer Sebastiaan Andeweg ontwierp hij daarom een website met alle gedichten. 

Bekijk de plattegrond met gedichten

 

Literatuurnieuws

Op zoek naar iets anders? - Ontdek hier nog meer cultuur