Dagje uit in de oudste stad van Nederland

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. De Romeinen bouwden hier de eerste, oudste én grootste stad van Nederland: Ulpia Noviomagus. De geschiedenis van de stad is vandaag de dag nog volop te beleven, dat maakt Nijmegen een prachtige stad met rijke verhalen. In dit dagje uit beleef je de Romeinse geschiedenis zelf tijdens een wandeling door het centrum, een bezoek aan Museum het Valkhof, maar ervaar je ook de rijke historie door restaurants, cafés, hotels en zelfs door street-art. 

9.00 uur: ontbijten

Bairro Alto zit in een pand dat gebouwd is in 1903, in opdracht van de 'Hollandsche Ijzeren Spoorweg Maatschappij'. Dat zie je nog steeds staan boven de ingang van Bairro Alto! Het diende als huisvesting van een reisbureau en een bestelkantoor. Nu kun je er een heerlijk ontbijtje halen. 

Meer plekjes om te ontbijten

10.30 uur: Romeinse Limes ontdekken

De Neder-Germaanse Limes staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is de Romeinse rijksgrens in het huidige Nederland en Duitsland. Hier maken de Romeinse legerkampen van het Valkhof, de Hunnerberg en het Kops Plateau onderdeel van uit. De Limes kun je zelf beleven door prachtige wandelroutes. Ontdek Romeins Nijmegen met een route die door het centrum van Nijmegen loopt en jou meeneemt op pad met leuke weetjes en verhalen.  

Meer ontdekken over de Romeinse Limes

12.00 uur: lunchen bij de Waagh

De geschiedenis ontdekken van Nijmegen, dat kan zowel buiten als binnen. Achter veel lunchlocaties zit een lange geschiedenis. Zoals bij De Waagh. Dit historische pand komt namelijk uit 1612. Als je over de Grote Markt loopt is hij niet te missen, het is een echte blikvanger. Vele decennialang moesten kooplui in het waaggebouw verplicht hun handelswaar laten wegen. De Waagh doorleefde alle stormen en zelf een hevig bombardement in de Tweede Wereldoorlog.

Dicht bij de Waagh op de Grote Markt zie je meteen het beeld: Mariken van Nimwegen. Benieuwd? Lees hier het verhaal van het bekendste Nijmeegse meisje.

Meer lunchplekken

14.00 uur: naar Museum Het Valkhof

Duik nog meer in de geschiedenis van Nijmegen in Museum Het Valkhof. Je vindt hier het mooiste van Romeins Nederland, een kleurrijke collectie moderne kunst en een prachtige verzameling oude kunst. Je komt hier alles te weten over het Romeinse leger en het leven van alledag toen Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was. Daarnaast zijn er jaarlijks meerdere wisseltentoonstellingen te zien.

Meer musea

 

Tijd over na het museum? 

Erika Manders en Dennis Jussen hebben het project ‘Waalpaintings’ opgezet om de geschiedenis van Nijmegen te laten zien met street-art. Een van de muurschilderingen heet ‘de Bataafse Opstand’. Het koppelt het verhaal van de Bataafse Opstand (69-70) aan dat van de Piersonrellen (februari 1981). Het is te zien in het steegje naast Bistrobar Flores aan Kelfkensbos en zeker de moeite waard om te bekijken. Het grote kunstwerk, gemaakt door Kunstenaar Remco Visser en zijn collega Naamloozz, is zeker niet te missen. In Nijmegen kun je de geschiedenis op vele en bijzondere manieren beleven en dit is daar een perfect voorbeeld van. Hier vind je nog meer muurschilderingen die de geschiedenis laten zien van Nijmegen, zoals ‘Het Februaribombardement’.

Ontdek meer kunst en historie

16.30 uur: borrelen in het oudste café van Nijmegen

Café In de Blaauwe Hand is het oudste café van Nijmegen waar jij heerlijk kunt borrelen. De geschiedenis van dit café gaat ver terug. Sinds 1542 kent het café een traditie van gastvrijheid in een historische ambiance. Geniet van de sfeer, een lekker drankje en proost op de geschiedenis van Nijmegen!

Meer cafés in Nijmegen

18.30 uur: dineren

In het centrum van Nijmegen vind je Arsenaal 1824. Het is een gezellig en hip Grand Café en een modern sfeervol restaurant, gevestigd in het Rijksmonument Vlaams Arsenaal. De geschiedenis van het Arsenaal gaat terug naar begin 19e eeuw. Het is gebouwd op de fundamenten van een oud klooster en het werd oorspronkelijk gebruikt als wapenarsenaal. Vandaag de dag geniet je hier van de lekkerste gerechten uit de Franse, Mediterrane en Oosterse keuken.

De beste tips voor dineren in Nijmegen

20.00 uur: borrelen in de Lange Hezelstraat

De Lange Hezelstraat is de oudste winkelstraat van Nijmegen. Hier vind je genoeg leuke horecazaken om gezellig een borrel te doen. Neem bijvoorbeeld plaats bij Café Funkenstein, een café dat al sinds 1996 gevestigd is in de Lange Hezelstraat. Of bij Selbachs Nijmegen, waar je geniet van de mooiste speciaalbieren, pubfood en borrelhappen. Proost op een gezellige avond in Nijmegen!

 

22.00 overnachten in de oudste stad van Nederland

Na een lange dag geschiedenis proeven in de oudste stad van Nederland, is het tijd om te gaan slapen. Slaap bij Hotel Courage, gevestigd in twee voormalige pakhuizen aan de Waalkade. Of bij Hotel De Gulden Wagen, hier slaap je in een prachtig historisch pand dat uit 1450 dateert. Het is een van de oudste panden van Nijmegen.

Meer hotels in Nijmegen

Nog tijd over of blijf je liever langer? - Lees dan verder