8x kunst kijken in galerijen en expositieruimtes

Nijmegen kent vele expositieruimtes, kunstpodia en galerijen. Er is dus altijd ergens cultuur te snuiven en kunst te ervaren. Ontdek de nieuwste exposities en laat je inspireren. Deze locaties mag je zeker niet missen!

 

1. Galerie Zeven Zomers

Veel Nijmegenaren die bovenlangs over de Marikenstraat lopen, zal het zijn overkomen. Je komt langs nummer 50, Zeven Zomers, galerie voor hedendaagse kunst. Iets opvallends in de etalage treft je oog. Als door een magneet wordt je blik erheen getrokken. Stap er gerust eens binnen. De gastvrije galeriehouder Eelko van Iersel ontvangt je graag. 

2. Galerie Marzee

Galerie Marzee is in 1979 opgericht door Marie-José van den Hout in een kleine galerieruimte aan de Lange Hezelstraat in Nijmegen. In 1995 verhuisde zij naar haar huidige onderkomen aan de rivier de Waal. Het was en is met 850 m2 nog steeds 's werelds grootste onafhankelijke galerie voor hedendaagse sieraden ter wereld.

3. Expo Bart

Expo Bart is origineel, heeft lef en ambitie. De galerie heeft als doel het werk van in Nederland afgestudeerde kunstenaars te promoten en verkopen op de (inter)nationale kunstmarkt. De schilders, fotografen, beeldhouwers, performance-, installatie- en videokunstenaars zijn veelal in Nederland afgestudeerd en kenmerken zich door een frisse blik op de wereld. 

4. NEUS

NEUS is begin 2019 opgericht door Sophie Roumans, Jan Morales en Eli Walter. De galerie fungeert als schakel tussen bestaande kunst-instituties en veelbelovende nieuwkomers op het gebied van beeldende kunst, mode, vormgeving en muziek. 

5. RUIS

Op de foto: Fenne Saedt, eigenaar van tentoonstellingsruimte RUIS. Het is een ruimte voor hedendaagse kunst waar het experiment centraal staat, maar ook een platform waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten om over het kunstenaarschap te praten, ook buiten de hermetisch hoge muren van de kunstacademie. In RUIS worden niet alleen tentoonstellingen gemaakt, maar ook scriptiebesprekingen, performances of democratische gesprekken georganiseerd!

6. POST

Sinds 1994 is de POST een platform voor hedendaagse beeldende kunst. Gevestigd in een voormalige Paraplufabriek in het centrum van de stad Nijmegen, toont POST kunstenaars uit binnen- en buitenland, en biedt POST ruimte voor experiment, engagement en samenwerking. De onderzoekende houding van de curatoren en organisatoren is bepalend voor een brede programmering waarin de interactie tussen beeldende kunst en andere disciplines voorop staat.

7. POPOP

POPOP is een podium waar autonome (kunst) uitingen gezien mogen worden. In essentie fungeert het als een plek voor experiment; een plek om je te ontwikkelen en een podium om laten zien waar je voor staat als kunstenaar/maker. Niet afhankelijk zijnde van subsidies kiest POPOP voor een nomadisch bestaan en doet wat zij kan om kunstenaars en initiatieven te ondersteunen met haar ruimte. 

8. Singular-Art

Maar sla vooral ook Singular-Art niet over! Singular-Art is een galerie voor hedendaagse kunst, gevestigd op een prachtige locatie aan de Waal. De galerie presenteert per kunstenaar telkens een enkel werk, met een maximum van vijf à zes in de ruimte, waardoor een dynamische, culturele ruimte ontstaat. Rondom deze enkele werken worden interessante evenementen georganiseerd, zoals lezingen en performances.

 

Dit vind je misschien ook leuk