12x waarom je Nijmegen moet bezoeken

De oudste stad van Nederland bruist van de energie! Oftewel: Old City, Young Vibe. Of het nu gaat om een avondje borrelen, cultuur snuiven, shoppen in de oudste winkelstraat of natuur. Nijmegen heeft het allemaal! Vanuit het centrum sta je binnen 15 minuten tussen de Konikpaarden in de Ooijpolder. Nijmegen is verrassend en vernieuwend!

Hier de 12 redenen waarom jij Nijmegen moet bezoeken:

1. Oudste stad van Nederland

Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr. was er een volledige stad door de Romeinen neergezet met de naam Ulpia Noviomagus Batavorum en ontving Nijmegen van keizer Trajanus het stads- en marktrecht. Maar niet alleen de Romeinen hebben een stempel gedrukt op de stad! Ontdek hier meer over de geschiedenis.

Helaas is veel van de rijke historie verwoest tijdens WOII, maar in het Valkhofkwartier zijn de sporen nog duidelijk zichtbaar. Loop rond, bezoek musea en maak een tijdreis door de Romeinse tijd, Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog. Of loop de stadswandeling over de wederopbouw van Nijmegen. Tijdens deze wandeling kom je meer te weten over alle gebouwen die weer zijn opgebouwd na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog. 

2. Hoogste terrasdichtheid

Wist je dat Nijmegen de hoogste terrasdichtheid van Nederland heeft? Genoeg plek dus om in de zon een drankje te drinken. Want op elke hoek en in elke straat vind je wel een leuk café of restaurant waar je heerlijk kunt gaan zitten. Ook als de avond valt, biedt de stad veel knusse cafés om urenlang te borrelen.

Zin om juist helemaal los te gaan? Het uitgaansleven van Nijmegen staat altijd aan. Je kunt dansen tot de zon op komt, een festival bezoeken of genieten bij een concert.

Ga op stap

3. Oudste winkelstraat van Nederland

Naast dat Nijmegen de oudste stad is van Nederland, heeft Nijmegen ook de oudste winkelstraat: de Lange Hezelstraat. Het is een straat met verschillende historische winkelpanden, bijzondere winkels en horecazaken. Zeker een bezoekje waard! Net als elke andere stad heeft Nijmegen winkelstraten waar de grotere ketens zich bevinden. Met meer dan 400 winkels in het centrum is een dagje winkelen zeker een feest.

Kom winkelen

4. Hartje stad en natuur op loopafstand

Nijmegen staat bekend om de grote hoeveelheid natuur in en rondom de stad. Wat vooral zo bijzonder is, is dat je binnen no-time ook echt in de natuur staat! Zo kan je snel de drukte van de stad even achter je laten en genieten van de Ooijpolder, het bos, stadsparken of al het andere groen rondom Nijmegen.

Wandel in de natuur

5. Het grootste evenement van Nederland

De Vierdaagsefeesten, wie kent hem niet? Zeven dagen lang feesten, dansen, naar muziek luisteren en meer! Het is het grootste vrij toegankelijke evenement én een van de grootste evenementen in Europa met 1,5 miljoen bezoekers. Als je van gezellige drukte houdt, dan is het aan te raden om tijdens deze week naar Nijmegen te komen! Ook is in deze week De Vierdaagse (The Walk of the World), het grootste wandelenevenement ter wereld, vier dagen lang wordt er gewandeld. Met als afsluiter de Via Gladiola.

Maar dat is niet alles, want in Nijmegen vinden het hele jaar door festivals plaats.

De Kaaij

6. Het rivierenpark

Aan de overkant van de Waalkade zie je het rivierpark van Nijmegen. Het rivierenpark is aangelegd omdat de rivieren steeds meer water te verwerken krijgen. Daarom is naast de Waal een nevengeul gegraven (de Spiegelwaal). Door het graven en de dijkverlegging is een langgerecht eiland in de Waal ontstaan. Het eiland en de Spiegelwaal beschermen Nijmegen tegen hoog water. Het rivierenpark heeft een unieke mix van water, natuur, recreatie en stedelijke activiteiten. Want naast dat je hier kunt wandelen en fietsen, wordt er in de zomer hier volop gezwommen en diverse watersporten beoefend.

7. Creatieve broedplaatsen

Nijmegen heeft vele creatieve broedplaatsen. Je vindt zo’n mix van culturele en ambachtelijke bedrijven o.a. in Het Honigcomplex, het NYMA-terrein, De Houtwerf en Paraplufabriek. En als dat nog niet genoeg is, is De Basis (het voormalige Doornroosje) een creatieve broedplaats voor jonge, ondernemende muzikanten, waar tourende artiesten verblijven en mensen in de muziekindustrie dagelijks werken. Oftewel één plek waar iedereen samenkomt. Tot slot het culturele terras de Kaaij van Opoe Sientje. Een informeel festival waar je de hele zomer naartoe kan.

8. Barst van de cultuur

Nijmegen ademt cultuur! Laat je inspireren door hedendaagse kunst bij een van de vele exposities of bezoek een creatieve broedplaats. Ervaar hoe het is om niets te zien in een museum of kijk juist je ogen uit in een filmhuis. Dans je benen zuur tot diep in de nacht of sta stil bij prachtige muziek. Geniet van hoogstaand theater of juist van laagdrempelige literatuur en poëzie. Nijmegen heeft het allemaal!

Lees meer

9. Studentenstad

Nijmegen is een echte studentenstad en heeft alles in huis om de studententijd onvergetelijk te maken: hogescholen, een universiteit (Radboud Universiteit), leuke barretjes en eetgelegenheden, hippe winkels en een gevuld nachtleven. De diversiteit van hbo- en wo-opleidingen maakt dat de stad leeft! Frisse, bruisende en gezellige energie in de oudste stad van Nederland.

10. Groene stad

Wist je dat The Times in 2021 Nijmegen heeft verkozen tot een van de meest duurzame vakantiebestemmingen? Nijmegen kreeg een mooie 6e plaats. Met een volledig veganistisch restaurant dat maar liefst twee Michelinsterren heeft ontvangen, een hotel dat volledig verwarmd wordt door lucht-warmtepompen en een rivierenpark waarbij vorm, plezier en vooruitstrevendheid worden gecombineerd, begrijp je wel waarom. Daarnaast wil Nijmegen in 2025 een zero emissiezone zijn, dat betekent dat er geen logistieke voertuigen op fossiele brandstoffen mogen rijden in de binnenstad.

11. Grootschalige concerten in het Goffertpark

Het Goffertpark is een geliefd park onder de Nijmegenaren. Wandelen, fietsen, sporten... je ziet hier van alles! Maar de grote speelweide in het park wordt ook gebruikt voor evenementen zoals Het Nest Festival en We Love The 90s. Daarnaast vinden er grootschalige concerten plaats. Bekende bands en artiesten hebben hier opgetreden zoals: Robbie Williams, Guns N' Roses, Phil Collins, Muse, Bon Jovi, Eminem, The Rolling Stones en Tina Turner.

Houd je meer van intiemere optredens? Dan spreekt iets in het programma van het Openluchttheater de Goffert jou vast aan.

12. Openbare kunst op straat

Dat Nijmegen bekend staat als een culturele stad, dat weet je nu wel. Maar wist je dat er ook veel openbare kunst te vinden is? Street art en kunstwerken, allemaal vertellen ze hun eigen verhaal over Nijmegen. Een herinnering aan de krakersrellen uit 1981 of aan bombardement 1944. Een kleurrijke muurschildering over De Bataafse Opstand (Kelfkensbos) of het volledig in brons gegoten kunstwerk (De Waterwolf) aan de Waalkade, dat symbool staat voor de strijd van de mens tegen het water. Het is allemaal openbaar, dus geniet gratis van kunst.

Bekijk street art kunstwerken

Dit vind je misschien ook leuk