6x kunstwandelroutes in Nijmegen

Veel Nijmeegse kunstwerken sieren ons straatbeeld. Daarom biedt Gemeente Nijmegen enkele wandelroutes aan langs deze kunstwerken met een bepaalde samenhang, inclusief plattegrond en informatie over de kunstwerken zodat je er ook nog iets van opsteekt! Dus trek je wandelschoenen maar uit de kast, tijd om eropuit te gaan… kies een van onderstaande routes uit of simpelweg: combineer ze. Veel wandelplezier!

1. Kunstroute door de Stad – Oost

De Kunstroute door de Stad – Oost van 2 km voert je vanaf het Centraal Station door de binnenstad van Nijmegen. Ze eindigt midden in het centrum van Nijmegen, op de Grote Markt. Als je wilt, kun je onderweg de Molenstraatkerk bekijken, de nieuwe St. Jozefhof en Museum Het Valkhof. Vanaf de Grote Markt kun je op twee andere wandelroutes aansluiten: de Waalkaderoute en Door de Stad-West.

2. Kunstroute door de Stad – West

De Kunstroute door de Stad – West van 2 km start op de Grote Markt en eindigt op het centraal station. Je loopt langs diverse kunstwerken in de binnenstad van Nijmegen. Je komt langs de Sint Stevenskerk, de Hessenberg, een bijzonder woongebied met 190 woningen (2005-2008) en het Kronenburgerpark.

3. Kunstroute Wederopbouw

Tijdens deze Kunstroute Wederopbouw wandeling van 2 km tref je kunstwerken aan uit de naoorlogse periode 1945-1965. Dit tijdvak wordt ook de wederopbouwperiode genoemd. Je zult reliëfs, mozaïeken, wandsculpturen en plastieken zien die een bijzondere culturele waarde vertegenwoordigen. De route loopt via het station naar het Kronenburgerpark en vervolgens door het centrum.

4. Kunstroute Pleinen

Maak kennis met ‘een dwarsdoorsnede’ uit de Nijmeegse kunstcollectie tijdens de Kunstroute Pleinen wandeling van 4 km. De wandeling begint en eindigt bij het Centraal Station.

5. Kunstroute Waalkade

Je loopt een kilometer tijdens deze Kunstroute Waalkade langs de Waalkade waar diverse kunstwerken staan. De route loopt van oost naar west over de kade, houd de Waal rechts van je en de waterkeringmuur links, dit is de muur die het water tegenhoudt als het bij hoog water de kade op komt.

6. Kunstroute Herinnering

Tijdens de Kunstroute Herinnering wandeling die in ongeveer 1 uur te lopen is, tref je kunstwerken aan uit verschillende kunsthistorische stromingen. De werken die in deze route centraal staan, hebben één ding met elkaar gemeen: ze brengen allemaal de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in herinnering. Verder wordt je geattendeerd op andere beelden, die je tijdens deze wandeling passeert.

Wil je meer informatie bij de kunstwerken in heel Nijmegen? Neem een kijkje op: https://www.nijmegen.nl/kos/

Toch liever fietsen? Ontdek de Ed van Teeseling route

De fietsroute voert je langs kunstwerken van Ed van Teeseling. Deze kunstenaar heeft een groot deel van zijn leven gewoond en gewerkt in Nijmegen. Als oudste van de Nijmeegse beeldhouwers wordt hij gezien als één van de ‘stadsbeeldhouwers’ van Nijmegen. Ed was zeer actief in het kunstleven van Nijmegen door zijn functies in besturen en in adviescommissies. Hij was medeoprichter van de Gemeenschap Beeldend Kunstenaars (GBK), kunstenaarscentrum De Olifant en Stichting DAK (atelierbeheer).

Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk: