5x ontdekken tijdens Open Monumentendag Nijmegen

Jaarlijks wordt de Open Monumentendag Nijmegen georganiseerd om bewoners en bezoekers in contact te brengen met Nijmeegse monumenten en het daarbij behorende culturele erfgoed. Dit jaar staat het evenement in het teken van duurzaamheid, want geen gebouw is zo duurzaam als een monument! Ga op 10 en 11 september mee op ontdekkingstocht langs de mooiste Nijmeegse monumenten. Wij geven je alvast 5 tips.

1. Warmoes: Historische Tuinderij Lent

In Nijmegen-Noord is een bijzonder stukje cultureel erfgoed, waar het verleden van de Lentse warmoezeniers nog te beleven is. Op zaterdag 10 september is de tuin van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoekers. Er zijn activiteiten voor het hele gezin, zoals oude ambachten bekijken en 'uitproberen' of ontspannen in de tuin met koffie en zelfgebakken taart. Er is een klein museum dat informatie geeft over het tuinbouwverleden. De verse oogst wordt in de winkel verkocht, maar je kunt ook zelf oogsten.

Meer info

2. Woning & buurt Jerusalem

De wijk Jerusalem in Nijmegen is gebouwd tussen 1951 en 1956 en staat symbool voor wederopbouwarchitectuur. Talis bouwt hier 220 nieuwe energiezuinige aardgasloze woningen. Dit is dus een eenmalige kans om oude en nieuwe woningen te bekijken. Hoe is het om in een gasloos huis te wonen? Op zaterdag 10 september tussen 11.00 en 17.00 uur zijn er elk uur rondleidingen door bewoners in de oude en nieuwe woningen met oog voor toen en nu.

Meer info

3. De Vasim

Altijd al binnen willen kijken bij De Vasim? Dit is je kans! De Vasim is in 1948 gebouwd als onderdeel van kunstzijdespinnerij Nyma. Maar vroeger is De Vasim voor tal van andere doeleinden gebruikt. Op de bovenverdieping worden er op zondag 11 september tussen 11.00 en 16.00 uur rondleidingen gegeven. Reserveren kan ter plekke en is gratis.

Meer info

4. Thiemeloods

De Thiemeloods is een van de weinige industriële loodsen die nog herinnert aan de tijd dat er in de wijk Bottendaal bijna 100 productiebedrijven waren. De loods is op zaterdag en zondag tussen 13:00 en 15.00 uur open voor bezoekers. Om 13.30 uur is er een lezing over het verduurzamen van grote monumentale panden door Jan van der Veerdonk en om 15.00 uur kun je een rondleiding volgen over dit onderwerp. Er is meer mogelijk dan je denkt!

Meer info

5. Regionaal Archief Nijmegen

Het Regionaal Archief Nijmegen vormt het geheugen van Nijmegen en omgeving. Deze schatkamer bevat naast papieren documenten ook foto's, kranten, films en boeken die meer vertellen over de geschiedenis van Nijmegen. Op zaterdag tussen 11.00 en 16.30 uur vinden hier veel activiteiten plaats. Zo kun je het restauratieatelier bezoeken met informatie over de restauratie van het archief van de bekende architect Estourgie. Bovendien wordt met archiefbronnen de geschiedenis van enkele niet-openstaande monumentale panden onthult, zoals het mysterieuze 'Slotje van de Baron'.

Meer info

Programma en info

Naast deze tips zijn er nog tal van andere leuke dingen om te zien, doen en ontdekken tijdens de Open Monumentendag Nijmegen. Bekijk het volledige programma van de Open Monumentendag Nijmegen of ga alvast shoppen in het overzicht van alle activiteiten, rondleidingen, lezingen en meer:

Zaterdag 10 september | Programma
Zondag 11 september | Programma
Activiteiten, rondleidingen, lezingen en meer | Programma

Je kunt op 10 en 11 september ook naar het informatiepunt voor een gratis programmaboekje, vragen of tips. Let op: het informatiepunt is dit keer NIET in de Stevenskerk, maar in het Stadshuis.

Voor meer informatie kijk op www.openmonumentendagnijmegen.nl.