7x tips voor de Maand van de Geschiedenis in Nijmegen

De Maand van de Geschiedenis komt er weer aan! Van 1 tot en met 31 oktober staat Nederland in het teken van historie, met talloze evenementen en activiteiten. Dit jaar is het thema ‘Eureka’. Ook in Nijmegen zijn er boeiende evenementen gepland. Hier zijn onze zeven tips om het meeste uit deze historische maand te halen.

Waar te beginnen? Tijdens het Nijmeegs Geschiedenisfestival TOEN, dat plaatsvindt van 7 t/m 15 oktober, kun je gedurende de week verschillende activiteiten bijwonen die aansluiten bij het thema "Ondergronds Nijmegen". Ontdek de verborgen verhalen en ruimtes van Nijmegen en beleef je eigen Eureka-moment!

1. Kerk & Kurk: Op Zoek naar Verloren Graven

Wanneer: 11 oktober
Waar: Van 't Lindenhoutmuseum

Ga op zoek naar de geheimen van de protestantse instituutsbegraafplaats van Kinderdorp Neerbosch. Ontdek wat er is gebeurd met de verloren graven tijdens deze Kerk & Kurk sessie in het Van 't Lindenhoutmuseum.

Meer informatie

2. Pacifist aan het Front

Wanneer: 18 oktober
Waar: Infocentrum WO2 Nijmegen

Bezoek de fotoexpositie van Rense Havinga, curator van het Vrijheidsmuseum, en Marcella Speller Ontdek nooit eerder getoonde afbeeldingen van Nijmegen als frontstad en luister naar het verhaal van Marcella's vader Jack, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als pacifist naar Nederland kwam om de geallieerde troepen te steunen.

Meer informatie

3. Briljante Breinen Quiz

Wanneer: Elke woensdag in oktober
Waar: Online

Heb je altijd al willen weten hoe vindingrijk denkers uit Rivierenland de wereld hebben veranderd? Doe dan mee aan de gratis Eureka-Quiz op Instagram en Facebook, georganiseerd door het Regionaal Archief Rivierenland. Test je kennis over briljante breinen en hun uitvindingen.

Meer informatie

4. Keldertour: De Ondergrondse Middeleeuwen

Wanneer: 7 oktober
Waar: Gebroeders van Lymborch Huis

Duik in de lange middeleeuwse geschiedenis van Nijmegen tijdens deze keldertour. Bezoek vier historische kelders onder de grond en ontdek spannende verhalen, middeleeuwse muziek en marskramers.

Meer informatie

5. Doemdenkers en Optimisten: Waar Gaat het Heen met Ons?

Wanneer: 2 oktober
Waar: LUX

Luister naar historicus Eleá de la Porte en filosoof Eelco Runia terwijl ze de geschiedenis van de toekomst bespreken. Ontdek hoe verschillende visies op de wereld samenkomen, maar ook botsen.

Meer informatie

6. Onder de radar: Stiekem swingen in de silent disco

Wanneer: 12 oktober
Waar: Old Cave

Dans silent op de lekkerste platen op de plek waar vroeger de Nijmeegse verzetsstrijders actief waren: in de Old Cave! Maar voordat je begint met dansen: luister naar de spannende verhalen van het Nijmeegs studentenverzet en ontdek hoe zij tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds weer nieuwe manieren verzonnen om onder de radar te blijven.

Meer informatie

7. We hebben elkaar wat te vertellen

Wanneer: 13 oktober
Waar: Regionaal Archief Nijmegen

Ook panden waarvan je het niet gelijk verwacht, hebben mogelijk een link met het slavernijverleden. Duik mee in de geschiedenis en ontdek of dat ook geldt voor het gebouw van Brouwerij Florijn met z’n mooie ondergrondse bankkluis.

Meer informatie

Meer weten? Lees meer over de Maand van de Geschiedenis of het Geschiedenisfestival TOEN.

Dit vind je misschien ook leuk...