11x inspirerende musea in en rondom Nijmegen

Nijmegen kent vele galerieën en musea. Er is dus altijd iets te doen, voor jong en oud. Ontdek de kunst en musea in Nijmegen hier en laat je inspireren. Lees verder om de musea en exposities te ontdekken, en bekijk de agenda voor de huidige tentoonstellingen.

1. De Bastei

Het museum De Bastei leert je alles over natuur en cultuur, met een focus op de rivier. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland raak je het verleden aan, ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied en ga je aan de slag in De Bastei Academie. Leuk en leerzaam voor grote en kleine onderzoekers. Beleef hoe de rivier hier stad en natuur verbindt!

2. Velorama

Het Nationaal Fietsmuseum Velorama is het enige fietsmuseum in Nederland. De collectie van het museum bevat een groot aantal bijzondere fietsen waaronder een aantal originele loopfietsen (draisines), vélocipèdes en hoge bi's. Interessant zijn ook de fietsen van de Koninklijke familie en de beroemde fiets van Wim van Est waarmee hij zijn val maakte in de Tour de France.

3. muZIEum

Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Daar kun je over lezen of een ervaringsdeskundige kan je erover vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het vooral zelf. Ga met een blinde of slechtziende gids op pad in hun wereld – de wereld van niet zien. Binnen het muZIEum zijn twee verschillende donkerbelevingen en een buitenbeleving; een unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen!

4. Museum Het Valkhof

Hoe was het om te leven als gladiator? Om te weten dat elke dag je laatste kan zijn, maar ook om aanbeden te worden door 50.000 mensen? Museum Het Valkhof neemt je mee naar het oude Rome. Het mooiste van Romeins Nederland, een kleurrijke collectie moderne kunst en een prachtige verzameling oude kunst. Veel aandacht voor de roemruchte geschiedenis van Nijmegen met de Valkhofburcht van Karel de Grote. Je komt alles te weten over het Romeinse leger en het leven van alledag toen Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was!

8. Gebroeders van Lymborch Huis

In het Gebroeders van Lymborch Huis ontdek je de Rembrandts van de middeleeuwen! Leer meer over het leven en werk van de familie Maelwael Van Lymborch en bezoek de ruim zeshonderd jaar oude middeleeuwse kelders van hun familieatelier. 

9. Galerie Zeven Zomers

In Galerie Zeven Zomers aan de Marikenstraat toont wisselende exposities van hedendaagse kunst. Deze worden zorgvuldig samengeteld. Mystiek, spirit, wartme, licht, kracht en vrijheid liggen aan de basis van de exposities die bij de galerie te zien zijn. De afgelopen jaren exposeerde Zeven Zomers kunstwerken van meer dan 120 verschillende kunstenaars uit binnen en buitenland. Laat je verrassen!

 

10. Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis is het oudste openluchtmuseum van Nederland. De kleurrijke wereld van het jodendom, christendom en de islam komt tot leven in een 30 hectare groot rijksmonument. Wat betekent religie en cultuur voor het leven van vandaag? Je ontdekt tijdens je rondreis in de bosrijke omgeving dat wij in onze multiculturele samenleving meer met elkaar delen dan je zou denken! 

11. Van ‘t Lindenhoutmuseum

Beleef 150 jaar historie van de Weesinrichting Neerbosch tot Kinderdorp Neerbosch. De museumcollectie vertelt het verhaal van het grote wezendorp, waar zowel jongens en meisjes uit het hele land woonden, speelden, huilden en lachten. Tijdens een bezoek aan het Van 't Lindenhoutmuseum krijg je een goed overzicht van de ontwikkeling van de jeugdzorg in Nederland over de afgelopen 150 jaar aan de hand van de geschiedenis van de Weesinrichting en Kinderdorp.

Bekijk hier het programma van de Nijmeegse musea

Dit vind je misschien ook leuk