Interview: Oscar Hoiting – Nijmegenaar van het jaar

| Amber Oostindie

De eretitel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ krijg je natuurlijk niet zomaar. Wij spraken Oscar Hoiting, intensivist bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en Nijmegenaar van het Jaar 2022, over zijn benoeming en zijn prestatie(s) in het afgelopen jaar. Het lof deelt hij met zijn team, waarmee hij begin 2020 de onmogelijke taak kreeg om de eerste corona vloedgolf op te vangen. “Het was iets wat we nog nooit eerder hadden gezien”.

Nijmegenaar van het jaar is een onderscheiding voor een Nijmegenaar die in het afgelopen jaar een bijzondere prestatie heeft geleverd. Elk jaar reikt burgemeester Hubert Bruls de prijs uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. Dit jaar is Oscar Hoiting (43) degene die de eretitel in ontvangst heeft mogen nemen en alle lof deelt met zijn team.

Oscar Hoiting

Oorspronkelijk komt Oscar uit Apeldoorn, maar in hart en nieren is hij een echte Nijmegenaar. In 1996 is hij Medicijnen gaan studeren en is naar Nijmegen verhuisd, waar hij sindsdien is blijven wonen. In 2009 is Oscar afgestudeerd en gestart als arts op de Intensive Care. Eerst in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen en daarna nog twee jaar in het ziekenhuis van Deventer. Momenteel werkt Oscar al 10 jaar bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. “Ondertussen dacht ik alles eigenlijk wel onder de knie te hebben”, zegt Oscar, “en toen kwam Corona”.

Oscar Hoiting in het CWZ. Foto: Martijn Kusters

 

Intensivist

Oscar Hoiting oefent momenteel het beroep intensivist uit. Een belangrijke rol in het algemeen, maar absoluut onmisbaar tijdens de afgelopen Covid periode. Een intensivist is de persoon die het Intensive Care-personeel aanstuurt. “Als jou iets ernstigs overkomt, iets levensbedreigends waardoor je bijvoorbeeld niet meer zelf kan ademen, dan ga je naar de IC", legt Oscar uit. “Op de IC-afdeling wordt er geprobeerd om alles weer stabiel te maken door de vitale functies van het lichaam te ondersteunen. Soms zijn er operaties of speciale beademingsapparaten nodig, en soms medicijnen. Bij bijvoorbeeld een ernstige longontsteking kan het zijn dat je op de IC terecht komt. Hetzelfde geldt dus voor patiënten met ernstige corona klachten”, vertelt hij. “Ondanks dat mensen met levensbedreigende problemen binnenkomen, is het mooie aan het vak dat het overgrote merendeel beter wordt”.

De juiste motivatie

Het is een bewogen periode (geweest), en dat geldt ook voor Oscar en zijn team. “Toen er twee jaar geleden voor het eerst over Corona gesproken werd, leek het net een speelfilm”, aldus Oscar, “Nederlanders zijn heel nuchter in dat opzicht, dus in het begin was er nog niet bekend hoe ernstig het virus zou gaan uitpakken. Na de eerste scherpe piek met besmettingen, overspoelde het ziekenhuis met patiënten. Het was iets wat we nog nooit eerder hadden gezien”.

Voor de zorg is het een periode geweest van pieken en dalen, een tijd waarin het levend houden van de teamspirit niet altijd makkelijk was. Hoe houd je als intensivist de motivatie hoog? “Mijn werk kan niet uitgevoerd worden zonder mijn collega’s. De IC-afdeling bestaat namelijk uit verpleegkundigen en dokters van verschillende specialismes, maar ook fysiotherapeuten, diëtisten en ergotherapeuten, omdat er patiënten met een breed scala aan problemen binnen kunnen komen”, zegt Oscar. “Maar tijdens corona periode kwamen er ook andere afdelingen helpen die helemaal niet gewend waren om op de IC te werken. Dat geeft de teamspirit goed weer: iedereen was enorm behulpzaam en heeft heel hard gewerkt. We zijn er aardig goed doorheen gekomen, maar niet zonder slag of stoot”.

Uitzonderlijke prestatie

Een stadspanel van 4000 leden heeft Oscar “gekroond” met de titel Nijmegenaar van het jaar. “Toen ik hoorde dat ik genomineerd was, reageerde ik eigenlijk wel verbaasd”, laat Oscar weten. “Zorgverleners worden niet vaak op deze manier in het voetlicht gezet. Maar het is wel ontzettend leuk, want ik heb gemerkt dat het hele team er erg enthousiast over is. Het doet iedereen heel veel goeds. Ook zegt het iets dat 4000 personen ervoor hebben gekozen om op de zorg te stemmen, dat laat ook wel het sentiment zien”.

Een positieve toekomst

Op de vraag wat Oscar mee zou willen geven aan Nijmegenaren in deze vreemde periode, antwoord hij: “laten we alsjeblieft een beetje lief blijven tegen elkaar en laten we proberen het goede in elkaar te blijven zien. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een prettig en fijn leven. Hou nog even vol en blijf begripvol naar elkaar. Het virus is onze tegenstander en we zijn niet elkaars tegenstander.”

Ondanks deze bijzondere periode geeft het werken op de werkvloer Oscar nog ontzettend veel energie. Ook op rustige dagen staat hij samen met zijn team klaar om mensen te helpen. Hij ziet de toekomst met een goed gevoel tegemoet. Al met al hebben Oscar en zijn collega’s de prachtige titel dik verdiend! Zo blijkt maar; een positieve instelling is het halve werk.

Dit vind je misschien ook leuk...