
Vier de Nacht campagne zet de nacht in het licht
De nacht wordt vaak geassocieerd met donkerte en onzichtbaarheid. Maar dat geldt zeker niet voor de Vierdaagseweek! Dankzij Vier de Nacht, een nieuwe campagne en platform voor het nachtprogramma tijdens de Vierdaagsefeesten, wordt het enorme en diverse aanbod nachtelijke aanbod in de schijnwerpers gezet. IntoNijmegen ging in gesprek met Celia Okoro en Jaap Bruijstens, initiatiefnemers van Vier de Nacht en beiden volop betrokken bij het Nijmeegse nachtleven.
Celia is de nachtburgemeester van Nijmegen, een veelzijdige rol die ze ook volgend jaar nog zal vervullen. Daarnaast is ze een van de organisatoren van AZOTH. Jaap is onder meer bekend als drijvende kracht achter de clubnacht Planet Rose, DJ, marketeer bij Drift, boeker voor de Zwarte Cross en betrokken bij talloze andere feesten en festivals.
Het idee voor Vier de Nacht ontstond al in 2018 uit een samenwerking tussen onder andere Doornroosje, de toenmalige nachtburgemeester en Stichting Vierdaagsefeesten. Door corona raakte het initiatief echter op de achtergrond. Volgens Celia is er een logische reden waarom het nachtprogramma lange tijd onderbelicht bleef. “Stichting Vierdaagsefeesten coördineert de feesten en verstrekt vergunningen tot middernacht”, legt ze uit. “Officieel hebben zij dus geen rol in het nachtaanbod.”
"Vorig jaar kwam Jaap eigenlijk met de oproep om het idee weer op te pakken", vervolgt Celia. "Dat hebben we toen gedaan met ACBN, hét evenementenbureau dat verantwoordelijke is voor het coördineren van de Vierdaagsefeesten. Zij wilden ook graag dat het aanbod van de gehele week voor iedereen zichtbaar werd. Met hun expertise en kanalen, en onze bijdrage vanuit liefde voor de nacht, werd in het eerste jaar de basis gelegd.” Inmiddels zijn er al meer dan zestig feesten aangesloten bij Vier de Nacht, dat vanaf dit jaar functioneert als een onafhankelijk platform voor alles wat er ’s nachts gebeurt tijdens de Vierdaagsefeesten.
Vergroten van de zichtbaarheid
Waarom het zo belangrijk is om die zichtbaarheid te vergroten? Celia vertelt dat er van de anderhalfmiljoen bezoekers, zo’n driehonderd- tot vierhonderdduizend jonge mensen tussen de 18 en 34 van buiten Nijmegen de Vierdaagsefeesten bezoeken. Precies die groep duikt vaak de nacht in. “Als je niet uit Nijmegen komt en je ziet ons niet via de Vierdaagsefeestenkanalen, dan is het onmogelijk om te weten wat er allemaal is. Er is zó veel! Dus moet er wel een centrale plek zijn waar alles wat er ’s nachts te doen is zichtbaar gemaakt wordt. Anders verdwijnen de feesten die geen 600 euro per dag voor advertenties tot hun beschikking hebben in de massa”, legt Celia uit.
Het draagvlak waar het team zo naar zocht, begint nu echt te groeien. De campagne werd enthousiast ontvangen en diverse partners sloten zich aan. Van de Gemeente Nijmegen, Know Nimma en ACBN, tot lokale én landelijke sponsoren. De timing van de nieuwe nachtvisie van de gemeente speelde hierin ook mee, denkt Celia. “Die ‘old city, young vibe’… samen nemen wij een grote verantwoordelijkheid in die jonge vibe en geven echt energie aan de stad. En dat we dat nu vanuit de nacht hebben vertaald naar zo’n praktisch iets als een campagne vind ik echt mooi”, vertelt ze trots.

Samenwerken als kracht
Een intensieve samenwerking blijkt echter niet vanzelfsprekend. “Ik spreek wel eens mensen uit Amsterdam en zij zijn allemaal jaloers op hoe goed we hier met elkaar samenwerken. Daar gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet. Hier in Nijmegen is er zó veel saamhorigheid”, vertelt Jaap. “Uiteindelijk moet iedereen zijn tickets verkopen, en de poel waarin we vissen overlapt heel veel. Dus we zijn toch in competitie met elkaar. Het is daarom best logisch dat het er in Amsterdam zo aan toe gaat”, vindt Celia. “Maar er is toch iets speciaals in Nijmegen waardoor we het wél samen doen. Mensen binnen de nachtcultuur hier snappen dat ze onderdeel zijn van iets veel groters. En als dat groeit, groeien we met z’n allen.”

Liefde voor de nacht
“Chaotisch”, roept Celia meteen op de vraag hoe de voorbereidingen het afgelopen jaar zijn verlopen. “We doen dit op vrijwillige basis, met het idee dat we investeren in iets dat over tien jaar veel meer waard gaat zijn, en dat deze inzet zich uitbetaalt in sociaal, economisch en cultureel kapitaal. Daarom is het nu vooral learning by doing. Dat geldt voor ons, maar ook voor de organisatoren waar we het voor doen”, legt ze uit. Vier de Nacht kreeg hulp van creatief marketingbureau Dear Ivy, dat een belangrijke rol speelde in de vormgeving van de campagne. “Deze twee mannen, met veel liefde voor de nacht, gingen echt above and beyond om de campagne er goed uit te laten zien. Zonder hen was het echt niet gelukt”, glimlacht Celia.
Van campagne naar 'ADE van het oosten'
Bij Vier de Nacht wordt niet alleen gedacht aan dit jaar, maar aan de lange termijn. “We hebben hier met zijn allen echt een visie voor tien jaar”, vertelt Celia. “En dat is ook hoe we praten met sponsoren. We willen het liefst samenwerkingen die vooruitdenken, en samen groeien. Want hiermee kunnen we echt het ADE van het oosten worden.”
Volgens Jaap ligt de potentie er overduidelijk. “We zitten hier op goud. Het is bijna bizar hoeveel er gebeurt in één week: het aantal bezoekers, de hoeveelheid vette artiesten, de variatie aan concepten...” Daarmee verschuift de focus van alleen maar zichtbaarheid naar het benutten van de maximale potentie. “Waar eerst vooral de behoefte was om überhaupt aandacht te krijgen voor de nachtfeesten, kunnen we nu veel verder kijken”, zegt Jaap. “We zien dat Vier de Nacht ook een springplank kan zijn voor nieuwe makers, ruimte kan geven aan experiment en zelfs als collectief krachtig kan optreden.”
Celia vult aan: “Het is veel meer dan een campagne. Het is ook citymarketing, het aantrekken van talent, het zichtbaar maken van diversiteit in het nachtleven. We bouwen aan een netwerk dat niet alleen de feesten ondersteunt, maar ook nieuwe initiatieven ruimte geeft.” Het doel is dan ook om steeds meer partners te betrekken, ook als sponsoren, zodat het platform verder kan groeien en nog meer aandacht kan vragen voor alles wat er in Nijmegen gebeurt.

Het is aan jou!
Celia en Jaap vinden het lastig om concrete tips te geven. Met Vier de Nacht willen ze vooral laten zien wat er allemaal te doen is. “En wat jij leuk vindt, dat is aan jou”, vertelt Celia. Toch zijn er een paar onderbelichte feesten die ze graag willen benoemen. “Wat ik heel vet vind, zijn de dingen die in Mesh gebeuren, buiten het centrum. Het is een fijne club, met goed geluid en een sterke programmering. Dat zou mijn tip zijn”, zegt Jaap. “Terechte opmerking”, vult Celia aan. “Van alles buiten de binnenstad is het voor niet-Nijmeegse bezoekers best logisch dat je niet weet dat het bestaat. Vier de Nacht kan daarin echt iets betekenen.”

Betaalbaarheid
Naast hun inhoudelijke aanraders, lichten Celia en Jaap ook een paar initiatieven uit die inzetten op betaalbaarheid. “Met de nieuwe alcoholregel zijn de Vierdaagsefeesten voor sommige mensen best prijzig geworden. De Plak werkt met een ticketprijs van vijf euro per nacht, of een bandje van vijftien euro voor de hele week. Elke dag is er een ander feest. Betaalbaar én leuk. Dus dat is echt een goede keuze”, zegt Celia.
“Dan heb ik er ook nog één”, vult Jaap afsluitend aan. “Darko Esser en consorten organiseren Almagamation, het symposium van de Vierdaagsefeesten. Zij werken met een pay-what-you-can-systeem, waarbij je zelf bepaalt hoeveel je voor een entreeticket betaalt, met een minimumbedrag van tien euro. Daarmee support je direct de community. Zeker een aanrader en meteen de afsluiter van de Vierdaagsefeesten.”
Bouw mee aan Vier de Nacht
Vier de Nacht creëert een etalage voor alles wat er ’s nachts gebeurt tijdens de Vierdaagsefeesten. Maar dat doen ze niet alleen. “We bouwen aan iets groots en zijn altijd op zoek naar nieuwe initiatieven, ideeën en samenwerkingen”, vertelt Celia.
In oktober starten de voorbereiding voor 2026. Organisatoren, makers, creatieven en sponsoren die willen aanhaken bij het concept, zijn van harte welkom om mee te denken. Je kunt mailen naar info@vierdenacht.nl.
Ga voor meer informatie naar vierdenacht.nl.
Fotografie: Luna Rikken en Sander van de Ven