Nieuw in Nijmegen: Wijnbar Buskens - een vertrouwde plek met een wisselend aanbod

| Roos van Zwam

Het is december, een maand waarin we meer dan genoeg redenen hebben om te proosten. Bij Wijnbar Buskens ben je daarvoor aan het juiste adres. Hier kun je terecht voor een goed glas wijn voor elk moment van de dag. Vol passie spreekt sommelier en manager Daan Akkermans over het opstellen van de perfecte wijnkaart en het succes van de eerste maanden.

De rijke historie

Vanaf begin september zijn de deuren van het monumentale pand, ontworpen door Piet Buskens, geopend. “We hebben de historie van het pand eer aan willen doen, door de wijnbar ‘Buskens’ te noemen.” De locatie die de laatste jaren bekend stond als café Trianon is omgetoverd tot een stijlvolle wijnbar. Ondanks de moderne twist, heeft het pand haar monumentale uitstraling behouden. Zo is het kleurenpalet voor de wijnbar samengesteld aan de hand van de verschillende kleuren die sinds de bouw in 1910 op de muren van het pand zijn aangebracht.

Een uniek concept

Buskens is een wijnbar waar je volgens sommelier Daan de hele avond zou kunnen doorbrengen. “De keuken heeft een ruim aanbod waardoor je niet weg hoeft om ergens anders te gaan eten. Toch onderscheiden we ons van een standaard  restaurant omdat je hier ook alleen wat kan drinken zonder dat je hoeft te reserveren.” Gasten kunnen voor iedere gelegenheid en op elk moment van de dag bij Buskens terecht. Dit creëert een bepaalde laagdrempeligheid die de wijnbar toegankelijk maakt voor een brede doelgroep.

Verdieping in de wijnkaart

Het streven was om 250 wijnen op de kaart te zetten. Daar is Buskens toch iets overheen gegaan. “De laatste keer dat we het aantal telden waren het er 352 en nog steeds worden daar nieuwe wijnen aan toegevoegd. Het is een zeer dynamische wijnkaart waarvan de meeste wijnen uit Europa komen. Door bijvoorbeeld meerdere wijnen uit dezelfde streek op de kaart te zetten, heeft Buskens een bepaalde verdieping aan hun wijnkaart toegevoegd. De wijnkaart is bewust samengesteld voor zowel de wijnkenner als de wijnliefhebber.

Samen wijn beleven

Aan de maandelijks wisselende menukaart wordt een vaste selectie open wijnen gekoppeld. “Als de kaart ingaat, doe ik een voorstel voor welke wijn er bij welk gerecht past. Hierna kijken we met het gehele team of mijn voorstel bij iedereen in de smaak valt. Vervolgens maken we een keuze en wordt de selectie wijnen van die maand vastgesteld. Gasten kunnen altijd iets anders verwachten. Het is een soort speeltuin, een vertrouwde plek met een wisselend aanbod,” vertelt Daan.

De feestdagen bij Buskens

Al plannen voor de feestdagen? Volgens Daan doorbreekt de laagdrempeligheid van Buskens de tradionele viering van kerst. “Nog voordat je langs de familie gaat voor het jaarlijkse kerstdiner kan je bij ons een aperitiefje komen drinken, maar ook daarna ben je van harte welkom.” Verder is het tijdens kerst mogelijk om, naast de gerechten van de kaart, ook het klassieke kerstgerecht Beef Wellington te komen eten. En op nieuwjaarsdag kan je bij Buskens terecht voor de traditionele Eggs Benedict en Eggs Florentine, waarna je kan proosten op een mooi 2023 met heerlijke oesters en feestelijke champagne!

Wijnbar Buskens vind je op de Berg en Dalseweg 33 in Nijmegen. Meer informatie over de wijnbar is te vinden op www.buskensnijmegen.nl

 

Fotografie: Wilger Brevoord

 

Dit vind je misschien ook leuk...