
Interview met De Basis Residents: Competition
Bij de welbekende snackmuur van de FEBO aan de Molenstraat gebeuren diep in de nacht soms magische dingen. Zo ontstond daar anderhalf jaar geleden het idee voor de gloednieuwe band Competition. De groep bestaat uit Luuk Gerards (drums), Sam Cuppen (zang, bas), Guus Timmermans (zang, gitaar) en Christiaan Végh (gitaar). Afgelopen maart was het eindelijk zover: ze speelden hun eerste liveshow in De Basis. IntoNijmegen sprak met de bandleden om meer te weten te komen over hun nieuwste project.
Terug naar de kern
De leden van Competition zijn geen onbekenden in de Nijmeegse muziekscene. Zo kennen we Luuk en Sam van de exotica-popband Thaïti, en speelden Guus en Chris onlangs hun afscheidsshow met de indieband Foxlane. De eerste vonk voor Competition ontstond toen Sam en Chris, na het zien van Working Men’s Club op Lowlands, in een nachtelijk gesprek bij de FEBO ontdekten dat ze niet alleen dezelfde muzieksmaak deelden, maar ook het verlangen om een nieuw project te starten. Niet veel later sloten Guus en Luuk zich aan — met een vergelijkbare behoefte om terug te gaan naar de kern, in een maatschappij waarin alles vaak wordt overschreeuwd.
Hoewel nog niet duidelijk was hoe dat muzikaal precies vorm zou krijgen, was het al snel helder dat ze er met z’n vieren volledig voor wilden gaan. Na een tijdje te hebben “gedatet”, begon Competition serieus te repeteren. “Na die zomer hadden we zoiets van: we gaan ermee door. Twee keer per week repeteren. En nu is het ineens een band met een visie, een naam, een website en eerste shows”, vertelt Sam.
Het perfecte plaatje
De ervaring uit hun eerdere projecten nemen de mannen bewust mee in Competition, maar de aanpak is nu anders. Zo ligt de intensiteit van hun samenwerking hoger. “We zouden dit het liefst fulltime doen, maar we hebben allemaal nog een leven naast de band”, vertelt Sam. “En toch zijn we er dagelijks mee bezig”, vult Luuk aan. “We repeteren twee keer per week, maar spreken elkaar eigenlijk elke dag.”
Ook inhoudelijk gaat Competition voor een andere benadering. Waar hun eerdere bands meer performatief waren, staat nu hun eigen belevingswereld centraal. “We halen inspiratie uit dingen waar we dagelijks tegenaan lopen en die ons raken”, zegt Sam. “Daardoor voelt dit project veel meer reflectief.” Chris merkt daarnaast op dat ze inmiddels beter weten hoe je iets neerzet dat echt blijft hangen: “We willen niet overhaast de eerste de beste show spelen, maar meteen instappen op het niveau dat klopt.”

Op zoek naar de nooduitgang
Hoe bouw je een gebalanceerd leven op als alles aandacht van je vraagt? Die vraag vormde het startpunt van de visie van Competition. “We zitten qua leeftijd een beetje tussen Gen-Z en millennials in”, begint Sam. “Deze periode vangt een interessante groep mensen die opgroeiden zonder internet, het begin ervan bewust meemaakten, en nu een soort verlangen voelen naar meer echt menselijk contact als reactie op het snelle, overprikkelende karakter van de buitenwereld.” En dat verlangen is precies waar Competition voor staat.
©Jofrey de Graaff
In hun bio schrijven ze dan ook: “Competition is er voor iedereen die zich de haas voelt, maar eigenlijk een schildpad wil zijn.” Dit niet om met het vingertje te wijzen, maar juist om samen met anderen te zoeken naar de nooduitgang. Die zoektocht is meteen ook waar de naam Competition zijn oorsprong vindt.
Mix van nu-gaze en art-punk
Muzikaal komt dit tot uiting in een stijl die je het beste kunt omschrijven als een mix van nu-gaze en art-punk: snelle, onafgebroken drums waarbij Luuk ‘spierballen moet kweken’, maar die tegelijkertijd niet schreeuwerig is en toch elementen van nostalgie en melancholie bevat. Denk aan bands als DIIV, English Teacher en Fontaines D.C., die veel invloed hebben gehad op Competition en hen terugbrengen naar de kern van de DIY-esthetiek. “Het zijn bands die op hun eigen manier naar oplossingen zoeken voor de dingen die spelen in hun tijd”, legt Sam uit. “En dat is waar DIY-bands om draaien en het werkt als een magneet als je met deze materie bezig bent.”
Waar eerdere projecten vooral gericht waren op technische uitdaging, kiest Competition nu voor eenvoud en gevoel. “We hoeven niet meer te laten zien wat we allemaal kunnen”, vertelt Sam. “Nu denken we veel meer: wat willen we eigenlijk overbrengen?” Dat hoor je terug in de muziek, die ruimte biedt voor herhaling en emotie, in plaats van enkel te vernieuwen om te vernieuwen.

Online community via Tumblr
Ook in de vorm waarop Competition hun muziek promoot, komt zowel de DIY-mentaliteit, als de ontsnapping uit de gehaaste maatschappij terug. “We wilden niet, terwijl we zeggen dat we op zoek zijn naar een uitweg, onszelf promoten via precies die platforms waarin je zo makkelijk verdwaalt”, stelt Sam. “Voor je het weet, zit je een uur op Instagram Reels.” Social media volledig links laten liggen doen ze niet — maar ze kiezen bewust. “Het heeft ook z’n charme, want het verbindt mensen. Daarom hebben we gekozen voor de vintage social media: Tumblr, in de vorm van een website met nieuwsbrief. Waar je echt een online community kan opbouwen.” Guus vult aan: “We dachten dat het een niche zou zijn, maar inmiddels is het met Trump en Meta ineens weer groot nieuws. Het leeft!”
Live-debuut
Op 27 maart was het dan zover: de allereerste liveshow van Competition, een try-out in De Basis. Na maanden schrijven, schrappen en repeteren — met ruim 200 opzetjes waar uiteindelijk tien nummers van overbleven — stonden ze eindelijk op het podium. “Je kunt eindeloos blijven sleutelen”, zegt Sam. “Maar op een gegeven moment wil je gewoon voelen hoe het live werkt.”
De keuze voor De Basis was niet alleen praktisch, maar ook symbolisch: “We hebben elkaar hier gevonden, dus het voelde logisch om ook hier te beginnen.” De set bestond uit nummers waar de band volledig achter stond. “We wilden meteen laten zien wat we in huis hebben”, vertelt Luuk. Voor de band betekende het optreden niet alleen een live-debuut, maar ook een eerste tastbaar moment om te delen waar ze het afgelopen jaar intens aan gewerkt hadden.
De volgende mijlpaal
In de komende maanden werkt de band toe naar een volgende mijlpaal: een show op podium De Poort op Valkhof Festival op 17 juli. “Dat Valkhof ons dat vertrouwen geeft, is spannend én eervol. Nu is het aan ons om dat waar te maken”, vertelt Guus. Terwijl Sam even op reis gaat, stort de rest van de band zich op de verdere toekomst: van koffies met boekers en nieuwe demo’s tot een langetermijnplanning richting 2027. Ze zochten de nooduitgang, vonden elkaar en nu gaat het echt beginnen!
Competition is een van de bands die worden ondersteund door De Basis. Meer over De Basis vind je op www.debasisnijmegen.nl. Blijf op de hoogte van Competition via hun Tumblr.
Fotografie: Jofrey de Graaff en Anne van den Hoogen