Musea & kunst in Nijmegen

Nijmegen kent vele musea, zowel in de stad als daarbuiten. Er is dus altijd iets te doen, voor jong en oud. Ontdek de musea en galerieën in Nijmegen hier en laat je inspireren. Lees verder om de musea en andere exposities te ontdekken, en bekijk de agenda voor de huidige tentoonstellingen.

Musea in de stad

Het museum De Bastei leert je alles over natuur en cultuur, met een focus op de rivier. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland raak je het verleden aan, ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied. In Museum Het Valkhof duik je in het Romeinse verleden van Nijmegen, maar bekijk je ook moderne kunst. Momenteel is het museum echter gesloten voor renovatie (tot 2024). 

Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Daar kun je over lezen of een ervaringsdeskundige kan je erover vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het vooral zelf. Binnen het muZIEum zijn twee verschillende donkerbelevingen en een buitenbeleving; een unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen!

Maar Nijmegen heeft meer! Bezoek bijvoorbeeld ook eens het Huis van de Nijmeegse GeschiedenisMuseum voor Anatomie en PathologieInfocentrum WO2 Nijmegen, Gebroeders Van Lymborch HuisFietsmuseum Velorama, Museum MediaDrome, Het Landhoofd en Grootmoeders Keukenmuseum

Musea rondom Nijmegen

Het Afrika Museum is een museum over mensen, gevestigd in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal, bij Nijmegen. Het bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. In het Afrika Museum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Museumpark Orientalis is het oudste openluchtmuseum van Nederland. De kleurrijke wereld van het jodendom, christendom en de islam komt tot leven in een 30 hectare groot rijksmonument. Je ontdekt tijdens je rondreis in de bosrijke omgeving dat wij in onze multiculturele samenleving meer met elkaar delen dan je zou denken! 

De museumcollectie in Van 't Lindenhoutmuseum vertelt het verhaal van het grote wezendorp, waar zowel jongens en meisjes uit het hele land woonden, speelden, huilden en lachten. Tijdens een bezoek krijg je een goed overzicht van de ontwikkeling van de jeugdzorg in Nederland over de afgelopen 150 jaar.

Musea in het Rijk van Nijmegen

Galerieën in Nijmegen

Nijmegen kent vele expositieruimtes, kunstpodia en galerijen. Galerie Marzee is een galerie voor hedendaagse sierraden, tonen Galerzie Zeven Zomers en Singular-Art hedendaagse kunst en fungeert NEUS als schakel tussen bestaande kunst-instituties en veelbelovende nieuwkomers op het gebied van beeldende kunst, mode, vormgeving en muziek. Ontdek de nieuwste exposities en laat je inspireren. 

Kunst kijken in Nijmegen

Exposities en tentoonstellingen

Tentoonstellingen & expo's van nu

Verken de rijke kunstscene van Nijmegen! Ontdek boeiende tentoonstellingen en exposities die verleden en heden verweven, en laat je betoveren door creatieve meesterwerken in deze historische stad. 

Dit zijn de tentoonstellingen van het moment

Nieuws over musea en kunst - Blijf op de hoogte

11x inspirerende musea in en rondom Nijmegen

Naar een museum in Nijmegen? Deze locaties mag je zeker niet missen! Hier lees je meer over de verschillende musea die Nijmegen te bieden heeft.

Bekijk hier alle musea

Openbare kunst in Nijmegen - Ontdek kunst op straat

Zin om er een dagje uit van te maken? - Hier kan je uit eten, shoppen of nog meer cultuur snuiven