Openbare kunst in Nijmegen: Walk of the World – de geschiedenis van de Vierdaagse

| Lunya van Wunnik

Op het kruispunt tussen de Molenstraat en Plein ’44 vind je de Waalpainting Walk of the World gemaakt door de twee Nijmeegse kunstenaars Moris en Santo. Het kunstwerk symboliseert met verschillende elementen het heden en verleden van het wandelevenement de Vierdaagse. 

De Nijmeegse Vierdaagse, een uniek wandelevenement met een rijke geschiedenis, vindt zijn oorsprong in het jaar 1909. Toen organiseerde de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) de eerste vierdaagse afstandsmarsen, voornamelijk voor militaire deelnemers. Deze wandelaars overnachtten in de Prins Hendrikkazerne in Nijmegen, waar ze verrast werden met een gastvrijheid die hen deed terugkeren in de jaren daarna. In 1925 werd Nijmegen definitief het startpunt van de Vierdaagse, en vanaf dat moment groeide het evenement gestaag.

 

Waalpainting Walk of the World combineert verschillende elementen uit de beginjaren van het evenement, zoals de kistjes die staan voor de militaire mars, met het internationale karakter van nu, vertegenwoordigd door de wereldbol. De groene vlag met het oranje kruis, die in 1909 werd overgenomen van de KNBLO, wappert op de achtergrond. Het meest iconische symbool van de Vierdaagse, de gladiool, ontbreekt natuurlijk niet. Wandelaars ontvangen deze bloem als een trofee wanneer ze de tocht succesvol hebben afgerond, vergelijkbaar met de gladiatoren die in het oude Rome gladiolen kregen na het verslaan van hun tegenstanders.

Daarnaast is het niet alleen een kunstwerk dat het verleden en het heden verbindt, maar het draagt ook bij aan het levendig houden van de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse. Met de geheime verwijzingen naar muzieknummers in de wereldbol, zoals 'Walk This Way' en 'You'll Never Walk Alone', is het kunstwerk een uitnodiging om eens goed te speuren wanneer je er langsloopt in de stad. 

Nijmeegse street art

De organisatie van Waalpaintings wilde samen met kunstenaars Morris en Santo de geschiedenis van de stad en het wandelevenement tot leven brengen. Het kunstwerk is gemaakt met verschillende kleuren verf en is inmiddels een echte eyecatcher geworden, zichtbaar voor iedereen, zelfs wanneer de Vierdaagse niet aan de gang is.

Dennis Jussen van Waalpaintings benadrukt de rol van kunstenaars bij het verbeelden van de geschiedenis en betekenis van de Vierdaagse: "Morris en Santo, twee kunstenaars die zelf echte Nijmegenaren zijn, hebben met veel plezier aan de Waalpainting gewerkt. Santo loopt zelf ook bijna elk jaar de Vierdaagse", vertelt hij. "Ze hebben een indrukwekkend kunstwerk gemaakt dat het verhaal van de Vierdaagse mooi uitbeeldt. Als historicus heb ik ze begeleid bij het onderzoek naar de geschiedenis van het evenement, en ze hebben deze kennis vervolgens zelf vertaald naar het kunstwerk.”

Het kunstwerk heeft dan ook veel positieve reacties ontvangen van voorbijgangers. Het is niet alleen een eerbetoon aan de Vierdaagse, maar ook een kunstwerk dat de stad verrijkt. De financiële ondersteuning voor het project is verzorgd door de Stichting Vierdaagse. Ook werd er een een crowdfundingsactie georganiseerd om het project te ondersteunen. Zo werd het project echt een initiatief voor en door Nijmegen. 

Dit vind je misschien ook leuk...