Tentoonstellingen & Expo's in Nijmegen

Verken de rijke kunstscene van Nijmegen! Ontdek boeiende tentoonstellingen en exposities die verleden en heden verweven en laat je in deze historische stad betoveren door creatieve meesterwerken. Dit zijn de tentoonstellingen van het moment. 

t/m 29 september 2024 - Verhalen van moed en veerkracht

Hoe pak je de draad weer op als de wereld om je heen in puin ligt? Als leraren en studenten niet meer terugkeren? Deze mini-tentoonstelling, in de Radboud Erfgoed ladekast, vertelt de verhalen van moed en veerkracht van de Nijmeegse Universiteit tijdens oorlog en bevrijding. Trek een lade open en laat foto’s, krantenartikelen en getuigenissen op je inwerken. Deze tentoonstelling is gemaakt in nauwe samenwerking met zes studenten uit de Letterenfaculteit.

Locatie: Valkhof Museum

 

t/m 30 maart 2025  – Offeren aan de Goden in Herwen-Hemeling

In Herwen-Hemeling ontdekten archeologen eind 2021 de sporen van een compleet Romeins heiligdom. Deze tweede tentoonstelling die Valkhof Museum aan de vindplaats Herwen-Hemeling wijdt, neemt je mee in de belangrijkste vondsten rond het offeren, de rituelen en de altaren. Naarmate het onderzoek vordert, zullen er nieuwe feiten aan het licht komen. Het is de opzet dat nieuwe ontdekkingen worden toegevoegd in deze langlopende tentoonstelling.  

Locatie: Valkhof Museum

 

t/m 15 september 2024 – De Waal Over

Waag jij de oversteek? Vanaf 25 november 2023 is de nieuwe tentoonstelling ‘De Waal Over’ in museum De Bastei te zien. Ontdek in deze interactieve en speelse tentoonstelling hoe je in Nijmegen de Waal overstak, van de prehistorie tot nu.

Locatie: De Bastei

t/m 30 juni 2024 – Marco Käller

Zee, water, inspiratie, vrijheid… Marco Käller (1956) groeide op in Nijmegen. Door zijn passie voor het water leerde Käller de meest uiteenlopende mensen kennen. Ze delen allemaal dezelfde fascinatie: de zee en het uitzicht op die eindeloze watermassa, steeds anders. Marco Käller levert dit steeds weer inspiratie op voor nieuwe vormen in verschillende materialen. Elke dag leert hij iets over het water en hij hoopt genoeg tijd te hebben om al deze verhalen te verwerken in schilderijen, beeldhouwwerken en ontwerpen.

Locatie: Galerie Zeven Zomers

 

t/m november 2025 – 80 jaar binnenstad in HEMA

Vanaf 28 november 2023 zijn er in de zes Hema-etalages aan de Augustijnenstraat vijf tentoonstellingen over 80 jaar geschiedenis van de binnenstad. De komende twee jaar wordt in de etalages een beeld gegeven van de geschiedenis van de Nijmeegse binnenstad: hoe Nijmegen was, hoe Nijmegen verwoest werd en een spiksplinternieuw centrum kreeg.

Locatie: HEMA Nijmegen-Centrum

 

t/m 30 juni 2024  – Mini Mall Movements

Na een hele tijd vooral performancekunst te hebben georganiseerd op diverse lokaties, heeft POPOP art weer een vaste plek: de Molenpoort. Na de succesvolle expositie ’Take Me to the Pinball River’ nodigt Peter Krynen Judith Reijnders, Joke Beltman en Chantal van Lieshout hier uit om weer samen een nieuw parcours te maken. Een stormbaan van kunstwerken, dit keer onder de naam 'Mini Mall Movements.' Uitgangspunten voor het parcours zijn o.a. 2D-3D vloerschilderingen, flipperkasten, kartonfeesten, opblaasbeelden en kleine video’s.

Locatie: De Molenpoort

 

t/m 18 augustus 2024 – Expositie in het Huis: Anderhalve eeuw Dominicuscollege

Dit jaar sluit het Dominicuscollege na 168 jaar haar deuren. Een school is nooit helemaal weg. Ze leeft voort in de herinnering van iedereen die er werkte en opgroeide. De expositie Anderhalve eeuw Dominicuscollege is bedoeld voor iedere geïnteresseerde, maar ook speciaal voor hen die er een herinnering aan heeft en het Dominicus wil komen uitzwaaien.

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

t/m 10 augustus 2024 - Keep an eye of something or two
In Keep an eye of something or two daagt Lisa Walker de traditionele begrippen over sieraden uit. Met een open maar rigoureuze aanpak werkt ze met gevonden voorwerpen, kostbare materialen of achtergelaten snuisterijen. Ze combineert en transformeert ze tot draagbare objecten die de aard van sieraden in twijfel trekken. Voor deze tentoonstelling maakte Lisa nieuwe werken en werkte ze samen met de Duitse fotografe Eva Jünger. Niets in Eva’s serie portretten is toevallig, alles is rigoureus geënsceneerd en perfect in beeld gebracht. Een onwaarschijnlijke combinatie waarin chaos orde ontmoet.
 
 

Binnenkort te zien... - Blijf op de hoogte

Meer musea en galeries - Ontdek meer kunst in Nijmegen