Jan Willem (56) organiseert het bijzondere 50/50 Fest waarbij het publiek de act is

| Lunya van Wunnik

Een festival waarbij het publiek de act is? Alles – maar dan ook (bijna) alles - is mogelijk bij het 50/50 Fest! Een van de organisatoren, Jan Willem van der Hogen, is druk bezig met de voorbereidingen van de komende editie, die gepland staat voor begin juni. “Je stapt in een compleet andere wereld waar je even niks kunt kopen en je constant verrast wordt.”

Aankomende zomer is het alweer tijd voor de zesde editie van het 50/50 Fest. Wat begon als een verjaardagsfeest voor de 50ste verjaardag van de Nijmeegse Jan Willem van der Hogen en Simone de Bruijn, is inmiddels uitgegroeid tot een levendig festival met 350 bezoekers en een duidelijke, inspirerende boodschap: De bezoekers zijn zelf het programma. Dit is dus niet zomaar je standaard festival. Als bezoeker ga je namelijk op zoek naar iets wat je zelf graag wil doen of maken om dit vervolgens ook met anderen te delen. Hiervoor is complete vrijheid. Het mag dus eigenlijk alles zijn, zolang je maar respect hebt voor je medebezoekers. 

Het festival vindt ieder jaar plaats op een bijzondere, industriële locatie net over de grens in het Duitse stadje Kessel. Vier dagen lang – dit jaar van 8 tot en met 11 juni – bevinden de festivaldeelnemers zich op dit absurdistische, oude fabrieksterrein en hebben ze voor heel eventjes het gevoel dat ze op een totaal andere wereld leven. Een wereld zonder geld en vol met creativiteit. Er staan overal bijzondere oude wagons, theaterzaaltjes en andere unieke voorwerpen die door de tijd heen bijeengeraapt zijn door een verzamelaar. Naast het terrein ligt een groen weiland met een meanderend, weelderig pad waar gekampeerd wordt. 

Inmiddels is een groep 20 mensen betrokken bij het laten lukken van het 50/50 Fest. Een zeer uiteenlopende groep, met verschillende leeftijden en achtergronden: artsen, studenten, loodgieters, kunstenaars en biologen.

Iedereen is welkom. Een groot deel van de bezoekers komt uit Nijmegen. Jan Willem vertelt het 50/50 Fest en wat er nou eigenlijk zo bijzonder is aan het festival. 

 

Er was eens… een verjaardagsfeest dat zomaar een festival werd 

In 2016 werden Jan Willem en Simone allebei 50 en daarom was het tijd voor een groot feest.  “We wilde het anders doen, we vroegen geen cadeaus maar het leek ons leuk als alle gasten iets zouden doen voor andere gasten. Dat mocht van alles zijn. En dat is uit de hand gelopen!”

 “Dat werd al een hele productie  en we wilden zelf natuurlijk niet te hard werken op onze 50e verjaardag en daarom hebben Aram Scholten gevraagd om ons daarbij te helpen”, vertelt Jan Willem. Het feest dat plaatsvond in de appelgaard van boer Herman in Groesbeek was een groot succes. “Er was dat weekend van alles te doen waaronder een optreden van een band in een appelgaard, een lichtshow, een tequilabar, pizzaovens, een badkuip met gestookt hout waar je in kon badderen.” 

Het verjaardagsfeest - dat geïnspireerd is op het Amerikaanse evenement Burning Man - sloeg goed aan waardoor Jan Willem, Simone en Aram besloten om het de jaren daarna vaker te organiseren. Maar dan in de vorm van een evenement waar iedereen die wil aan deel kan nemen. De eerste officiële editie van het 50/50 Fest vond plaats in de zomer van 2018, twee jaar na het originele verjaardagsfeest. “We hebben ervoor gekozen om geen dagtickets te verkopen en daarom kun je alleen tickets kopen voor het hele weekend”, vertelt Jan Willem. “Dit omdat het belangrijk is dat mensen zich helemaal kunnen onderdompelen in de sfeer en de gedachte van het festival.”

 

Bijzondere gedachte 

Maar wat is dan precies die gedachte? “Je stapt in een compleet andere wereld waar je even niks kunt kopen en constant verrast wordt. Iedereen is zelfvoorzienend wat betekent dat je je eigen spullen meeneemt. Je tent, je eten, je drank.” Het enige dat je dus hoeft te kopen is je entreeticket. Wel worden je veel dingen gegeven op het festival: je mag hier niet zomaar om vragen maar je kunt het wel aangeboden krijgen. Hierdoor is ieder moment en iedere dag weer een bijzondere verrassing. “Er kan zonder dat je het ziet aankomen zomaar een drakenoptocht voorbijkomen. Misschien vraagt iemand of die een portret van je mag tekenen. Of iemand nodigt je uit voor een geweldig zes gangen diner. Je weet het maar nooit.”

In de afgelopen jaren sinds het festival bestaat is Jan Willem dan ook verrast door de meest bijzondere acts. “Zo was er bijvoorbeeld een operazangers met een paraplu die over het terrein liep en mensen serenades bracht. Ook was er een grote groep mensen van de Herman Brood academie die een caravan hadden meegenomen met een eigen muziekinstallatie en daar het hele weekend lang optredens gaven. In het First dates koffie café konden mensen op date gaan met elkaar. Ook is er een groep die als redactie elke dag een eigen Fest krant publiceert. ” 

“Doordat je niet precies weet wat er allemaal gaande is op het festivalterrein, kom je constant onverwachtse dingen tegen. Zo kwam ik na een paar dagen per toevalligheid een rouwcafé tegen op het terrein. Dit was een bijzondere plek waar mensen konden praten over verlies en andere zware dingen. Supermooi georganiseerd! Zelfs als je in de organisatie zit, weet je niet precies wat er allemaal gaande is. Dat maakt het leuk! Het is zo fijn om te delen en te geven.”

Onverwachtse verrassingen

De festivalgedachte blijft ook na het 50/50 Fest nog even hangen in het leven van de bezoekers. “Na vier dagen in zo’n ideale wereld te zijn geweest, is het een fijn idee om een klein vonkje van daar mee te nemen naar de gewone wereld. Dit kunnen hele kleine dingen zijn waarmee je iemand onverwacht blij maakt. Onverwachtse dingen die het dagelijkse leven een stukje mooier maken.” 

“Het festival is eigenlijk voor iedereen en vooral voor mensen die na het lezen van dit artikel nog steeds enthousiast zijn.  Mensen die niet consument zijn, maar zelf bijdragen. Dat geldt ook voor afval, iedereen neemt alles mee naar huis, wat hij naar het Fest heeft meegenomen. Dus ook je eigen vuilniszakken.” 

Zelfs als je niet precies weet wat je wil doen, kun je je altijd aansluiten bij een andere groep mensen die iets organiseren.” Ter inspiratie: “Ga op zoek naar het mooiste van jezelf en deel dat met anderen.” 

Meer informatie over het festival of de tickets? Check dan www.5050fest.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk: