Alles wat je moet weten over de Nijmeegse Winterweken

| Lunya van Wunnik

Heb jij ook zoveel zin in de Nijmeegse Winterweken? Van 17 december t/m 8 januari staat Nijmegen in het teken van dit sfeervolle, winterse event. Nog even geduld dus… Madelon Kersten, een van de organisatoren, vertelt ons alvast alle ins en outs! 

Wat zijn de Winterweken? 

“Tijdens de Nijmeegse Winterweken biedt de stad een programma aan zodat bezoekers het leuk vinden om in de winter naar Nijmegen te komen. Het belangrijkste van de Winterweken is natuurlijk de lichtsculpturenroute. Tijdens deze wandeling door de stad kom je negen bijzondere lichtsculpturen tegen. De wandeling wordt daarnaast uitgebreid met activiteiten en bijzondere acties van ondernemers, die te vinden zijn langs de route. Zo kom je langs een wintermarkt op Plein 1944 maar kun je bijvoorbeeld ook een speciale Winterwekenkoffie halen bij de Bagels & Beans aan de Lange Hezelstraat. Het gaat van groot naar klein en dat is het charmante aan de Winterweken.”

Hoe gaat het met de voorbereidingen? 

“De voorbereidingen gaan hartstikke goed! Je merkt dat alles nu echt begint te leven. Het wordt steeds kouder en met de winter komen natuurlijk ook de Winterweken eraan. We krijgen veel positieve reacties van ondernemers en journalisten. Volgende week beginnen we dan ook met de fysieke opbouw. Op dinsdag en woensdag worden de lichtsculpturen en de quiz geplaats. In de loop van de week worden ook de WinterWensboom in de Stevenskerk en de andere wenslocaties geplaatst.”

 

Wat voor soort wens kun je dan doen bij de wensboom? 

“Vorig jaar heeft een gezin bijvoorbeeld een overnachting in het Eftelinghotel gekregen. Ook was er een spellenpakket van Moenen & Mariken voor iemand die heel erg fan is van spelletjes. Eerst kon je alleen een wens inleveren bij de wensboom in de Stevenskerk maar dit jaar zijn er 25 locaties waar je wens kan inleveren. Dit doe je door hem op een briefje te schrijven en in te dienen. Dit jaar komen er weer vijf wensen uit!”

De lichtjesroute is ieder jaar erg populair! Waarom is de wandeling zo bijzonder en waarom zou iedereen hem moeten lopen? 

“De lampjes doen iets met je! Je krijgt er een twinkeling en een warm gevoel van: het licht in het donker. Buiten is het namelijk koud en donker maar de lichtsculpturen geven gezelligheid en sfeer in de stad. Ook leer je de stad op een andere manier kennen omdat je Nijmegen op een andere manier ziet dan normaalgesproken: dankzij de route kom je op plekken waar je misschien nog niet eerder bent geweest. 

Ook kom jij tijdens de wandeling langs veel ondernemers waar je een lekker warm drankje kan scoren, zoals Holt en ’T Hoogstraatje. Je kan er ook voor kiezen om tussendoor even een hapje te eten. Café Daan heeft zelfs een speciale Winterweken kaasfondue waar je een fles wijn bij krijgt. En bij Brouwerij de Hemel hebben ze een lekker speciaal biertje met Glühweinkruiden. Ook kun je tussendoor even langs Kinderboekenwinkel Nijmegen om je eigen kerstkaarten te maken. Genoeg te doen tijdens de bijzondere wandeling dus!”

Wat kun je echt niet missen tijdens de Winterweken? 

“De lichtsculpturenroute natuurlijk! Deze wandeling kun je ook combineren met de muziekquiz omdat dat een activiteit is die voor iedereen leuk is. Wie houdt er nou niet van muziek? De vragen gaan over Nijmeegse artiesten maar ook over winter- en kerstmuziek. Op verschillende dagen zal er langs de wandeling ook straattheater plaatsvinden. Dan zijn er lichtgevende theateracts op stelten van drie meter hoog. 

Ook zou ik zeker een bezoekje brengen aan de wensboom in de Stevenskerk die heel indrukwekkend is. En op 29 december is er een speciale lichtjesoptocht door de stad waarbij mensen hun zelfgemaakte lampionnen meenemen. Mocht je zelf geen lampion hebben dan kun je die in de middag zelf maken of kopen in de Stevenskerk. Alle opbrengst daarvan gaat naar het Marikenhuis.

Als je van muziek houdt is het leuk om naar de muziekbingo te gaan. Hier hoor je de mooiste, grootste en meest foute hits. In plaats van getallen af te vinken, streep je liedjes af. Als je een foute bingo hebt mag je zelfs het liedje zingen voor het grote publiek. Ook als je weinig muziekkennis hebt, kun je meedoen: alle fragmenten zijn goed te herkennen omdat de titel minstens een keer voorbijkomt.”

Wat zijn de leukste tips voor kinderen? 

“Ook voor kinderen is er genoeg te doen tijdens de Winterweken. Breng een bezoekje aan de Stevenskerk om je eigen lampion te versieren of om te leren hoe je circusartiest kunt worden. Ook kun je tijdens de wintermarkt een supertof ritje maken in de exprestrein.” 

Wat zijn de leukste tips voor volwassenen? 

De bierproeverij! Tijdens het openingsweekend is er zelfs een proeverij met champagne. Deze is helaas al voor een deel uitverkocht dus wees er snel bij! Ook is er een gewone proeverij in de kelder van de Stevenskerk met bier dat daar gerijpt is. Zeker leuk om mee te maken als je een echte bierkenner bent. Bij Alma Hot Yoga kun je meedoen aan een speciale Yin Yoga in het teken van de Winterweken. Ook is het leuk om een bezoekje te brengen aan de wintermarkt of mooie foto’s te schieten bij Santa’s Selfiehouse (die je misschien wel kunt gebruiken voor je kerstkaart van volgend jaar).”

Waarom zou je naar Nijmegen moeten komen tijdens de Winterweken? 

“Er is voor iedereen wat te doen en niemand hoeft zich te vervelen. Nijmegen heeft op loopafstand van alles te bieden in winterse sferen. De stad heeft dus eigenlijk alles wat je nodig hebt in een kerstvakantie!”

De Nijmeegse Winterweken zijn van 17 december 2022 t/m 8 januari 2023. Meer informatie vind je op nijmeegsewinterweken.nl of hun Facebook en Instagram

Dit vind je misschien ook leuk...