Verrijk jezelf in het Rijk van Nijmegen

Welkom in het Rijk van Nijmegen! Hier word je omgeven door levendige historie te midden van glooiende natuur. Dwalend door de nauwe, steile straatjes van Nijmegen of tijdens een wandeling langs de wijngaarden en over de heuvels van Berg en Dal, waan je je gewoon in het buitenland, in ons binnenste buitenland! Te midden van al dit moois nodigen zes bijzondere musea je uit om je vakantie te verrijken en je horizon te verbreden. Ga mee op pad en ontdek de culturele uitjes van het Rijk van Nijmegen.

Afrika Museum

Het Afrika Museum ligt in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal. Een bezoek betekent een divers dagje uit voor jong en oud. In het binnenmuseum leer je de veelzijdigheid van het Afrikaanse continent kennen, door de verschillende tentoonstellingen. In het Museumpark kom je te weten over traditionele architectuur uit verschillende delen van Afrika. Bestel een picknickmand en zoek zelf een plekje uit in het ruime park. Ook zijn er genoeg creatieve workshops om te volgen, tijdens het zomerprogramma of elke zondag, gecombineerd met gratis rondleidingen. Na je museumbezoek is er de mogelijkheid om een gratis fiets te lenen, om zo de prachtige omgeving te verkennen.

Ontdek het Afrika Museum

De Bastei

In De Bastei kom je alles te weten over de eeuwenlange relatie tussen mens en rivier. Ontdek hoe Nijmegen is gevormd door de strategische ligging aan de Waal. In dit spannende en speelse museum raak je letterlijk het verleden aan van 2000 jaar bouwen aan de rivier. Je ziet ook dieren en planten die nu leven in Nijmegen de Gelderse Poort. Zo ontdek je dat er in en rond de stad veel meer leeft dan je denkt!

Ontdek De Bastei

Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof ligt in het centrum van Nijmegen en draagt met een indrukwek-kende collectie archeologie, oude kunst en hedendaagse kunst het verhaal van ruim 14.000 jaar geschiedenis uit. In 2021 is de Limes, noordgrens van het Romeinse Rijk, UNESCO Werelderfgoed geworden. De tentoonstelling Moving stories. De rijkdom van de Limes sluit hier prachtig op aan en laat je op en neer reizen tussen de Romeinse tijd en het nu. De verhalen van de Romeinen van tweeduizend jaar geleden worden verbonden met recente verhalen van mensen die eveneens hun thuisland achter zich hebben gelaten, en hedendaagse kunst.

Ontdek Museum Het Valkhof

MuZIEum

Ontdek in één van onze belevingen hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Ga op pad in het pikkedonker of zie Nijmegen door een andere bril. Natuurlijk doe je dit niet alleen! Aan het begin van je beleving ont moet je jouw persoonlijke gids en ervaringsdeskundige. Zij vertellen je alles over het leven zonder of weinig zicht en laten zien wat allemaal nog wél kan. We beloven het wordt een onvergetelijk uitje!

Ontdek MuZIEum

Museumpark Orientalis

Wat je nergens anders vindt...
... vind je bij Museumpark Orientalis. Hier komen beleving, architectuur en natuur samen.

In Museumpark Orientalis wandel je door een joods dorp, beklim je de trap van het paleis van Pontius Pilatus, struin je door de Romeinse straat en bezoek je het Arabisch vissersdorp. Om maar ‘even’ wat te noemen. Je beleeft in de openlucht het heden en verleden van het christendom en andere grote wereldreligies. Voor kinderen kan dit een expeditie zijn naar het verleden, voor anderen is het een ontdekkingstocht naar de betekenis van leven. Een bezoek aan Museumpark Orientalis zet in ieder geval aan tot denken. Over de overeenkomsten en verschillen tussen culturen, tradities en religies, over mensbeelden en levenslessen én over jezelf te midden van deze wereld. En natuurlijk zijn er verschillende activiteiten die een bezoek extra de moeite waard maken.

Ontdek Museumpark Orietalis

Vrijheidsmuseum

In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable. Beleef het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. Er is nooit één verhaal. De Tweede Wereldoorlog krijgt in het museum vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de 20e eeuw en de actualiteit. In het museum word je uitgedaagd kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken.

Ontdek het Vrijheidsmuseum