Openbare kunst in Nijmegen: De Gaper - Fietsend door de tunnel van licht

| Ferhat Tokbay

Als je de afgelopen tijd door De Hezelpoort fietstunnel hebt gefietst heb je je waarschijnlijk even in een andere wereld gewaand. Het kunstwerk in de De Gaper van Linda Arts gebruikt de lichtinval om de muren van de tunnel om te toveren tot een abstract spektakel. ‘Ik probeer de wijze waarop iemand een plek of ruimte beleeft positief te beïnvloeden.’

Hoewel ze vroeger veel in Nijmegen kwam, woont Arts ondertussen al langere tijd in Goirle. ‘Ik ben opgegroeid in Beneden-Leeuwen en kwam met regelmaat in het centrum van Nijmegen’. Wat haar vooral opvalt sinds haar vertrek in 1990 uit de omgeving van Nijmegen is dat er niet veel is veranderd. ‘Het lijkt wel schoner hier en de gebouwen wat netter, de stad is verder ontwikkeld maar de sfeer is net zo ontspannen als toen ik hier vroeger kwam’.

Zelf is ze in de omstreken van Tilburg blijven hangen nadat ze daar de kunstacademie heeft gevolgd. Na een zeer korte periode in het theater, switcht ze al snel naar de autonome kunst en kiest ze voor de richting tekenen/ schilderen. Aan het eind van haar opleiding worden haar werken steeds abstracter, en in deze vorm werkt ze nog steeds. Inmiddels heeft ze haar werk verder ontwikkeld en begeeft het zich steeds meer buiten de kaders van het schilderij. Zo maakt ze momenteel op diverse plekken muurschilderijen en wandwerken, waarin ze experimenteert met licht en ruimte.

Kunstcommissie

Arts is een van de drie kunstenaars die wordt benaderd voor een muurschildering in De Hezelpoort fietstunnel. Bewoners klaagden al langer over hoe onverzorgd en vies de tunnel er uit zag. De gemeente heeft deze klacht serieus genomen en aangepakt. ‘Het ging tussen mij en twee andere kunstenaars, waarbij de voorkeur uitging naar mijn ontwerp’ vertelt Linda.

Ze kiest ervoor om gebruik te maken van twee basiskleuren in verschillende tinten. Het ontwerp maakt van de fietsentunnel een doorlopend geheel, door de getrokken lijnen die van begin tot einde doorlopen. ‘Ik wilde iets doen met zowel de lichtinval, de vorm als de functie van de tunnel’, licht Linda toe over haar kunstwerk.

Van uitstel komt… geen afstel

In eerste instantie zou er een mooie feestelijke onthulling zijn in 2020. Alles was geregeld om de straat af te zetten, het lint wat doorgeknipt zou worden was al besteld. Door Covid-19 kon dit helaas niet doorgaan. Arts blikt hoe dan ook terug op een geslaagd kunstwerk en is blij dat, ondanks Covid, het werk wel gerealiseerd kon worden. ‘Het was heel bijzonder om tijdens het werken aan deze opdracht complimenten te krijgen van de bewoners en passanten. Dat maak je niet mee in een atelier.’

Expositie in Leiden

Hoewel de kunstsector de afgelopen twee jaar vrijwel stil heeft gestaan, heeft Arts dat niet. Momenteel is er een kunstexpositie waarin haar werk te zien is in Leiden, genaamd ‘Moving Perspective’. De overeenkomsten tussen de getoonde kunstwerken en De Gaper worden na een blik op de website al snel duidelijk.

Op de hoogte te blijven van waar Linda Arts momenteel mee bezig is? Bekijk dan ook eens haar website.

 

Fotografie: © Thea van den Heuvel Fotografie & Film

Dit vind je misschien ook leuk...