Nieuw in Nijmegen: Eetbar Bloom, een plek waar je helemaal opfleurt

| Myrthe Meines

Maarten Driessen en Floyd Schoenaker openden per 1 januari eetbar Bloom, onderaan de Lange Hezelstraat. Hun andere restaurant, eetbar MikMak, is inmiddels een gevestigde naam in Nijmegen. Maarten en Floyd mogen helaas nog niemand verwelkomen in het pand, maar het personeel is helemaal klaar voor de opening. Het tweetal vertelt over hun concept, de menukaart en het belang van gastvrijheid.

B(l)oeiend café

Het personeel is druk bezig met de voorbereidingen van de opening en take-away bestellingen. Maarten verwelkomt me en ik mag middenin het café plaatsnemen, tussen alle beweging. Op de bank, met een kopje koffie en mijn bloemenshirt blend ik helemaal in. Terwijl Maarten nog even bezig is, neem ik de tijd om alles in mij op te nemen. Het lijkt wel een botanische tuin: alles staat in het teken van bloemen en planten. Het hele café bloeit, zelfs de muurschilderingen en omlijste stillevens. Ik moet zeggen dat ik er zelf ook helemaal van opfleur: het gemis van de cafésfeer is groot.

De naam Bloom komt goed tot zijn recht in deze ruimte. Maarten en Floyd nemen plaats tegenover mij. Floyd vertelt vol enthousiasme over de naam: ‘We zijn nog jong en bezig met vernieuwen, alles staat hier in bloei. Bovenin het café zie je zelfs glas in lood met bloemen.’ Om nieuw leven in te blazen en hun eigen sfeer te creëren, hebben de mannen samen met het personeel hard gewerkt: ‘We hebben veel decoratief werk gedaan, en alles eleganter en lichter gemaakt’.

Ze vertellen over hun concept: ‘We hebben bij MikMak een fijn eerste jaar gehad, waarin we zochten naar wat wij belangrijk en tof vinden. Dit trekken we door naar Bloom.’ Een goed aanbod is volgens Maarten de sleutel tot succes: ‘We hebben goed personeel en mooie producten. Hier kun je alles doen: we zijn straks zeven dagen per week open en je kan hier ontbijten, lunchen, dineren en borrelen’. De twee eigenaren willen dat iedereen zich welkom voelt en dat willen ze bereiken met het aanbod, de sfeer en toegankelijke prijzen. De sfeer verandert per dagdeel: vroege vogels kunnen rustig ontbijten en voor de laatbloeiers komt er in de avond een dj hiphop plaatjes draaien.

Wachten op het startschot

Voor nu is het wachten tot Bloom eindelijk helemaal open mag. ‘Mikmak en Bloom zijn een lot uit de loterij. Er is een prijs op gevallen en we mogen hem niet inleveren. We zitten erop, en hoe langer we wachten, hoe groter de problemen aan de achterkant’, vertelt Maarten. Floyd vult hem aan met een pijnlijke realisatie: ‘We zijn nu langer dicht dan open’. En als ze dan straks open mogen, moeten alle bestellingen in rap tempo geplaatst worden en het personeel in de startblokken staan.

Ondanks de tegenslagen blijft het tweetal optimistisch, deels vanwege het succes van MikMak. Het aanbod aan afhaalgerechten zorgde ervoor dat gasten MikMak leerden kennen: ‘We kwamen zelfs het coronajaar goed door met take away, en de paar maanden waarin we open mochten waren fantastisch’. 

Wereldreis in één kaart

Voor nu verkoopt Bloom dranken en broodjes, maar achter mij is het personeel al druk aan het overleggen over de nieuwe cocktailkaart. Wat eten betreft, kunnen gasten de hele dag terecht. Floyd, die de management over de keuken regelt, vertelt: ‘We gaan van Aziatische streetfood naar Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.’ De favoriet van Maarten en Floyd is Okonomiyaki, een Japanse hartige pannenkoek. Misschien ken je het al, maar even Googlen en het water loopt je in de mond. Bloom is onderdeel van de WijnSpijs wandeling, waar soms 350 mensen in één weekend langskomen en het gerecht kunnen proeven.

Van gastvrijheid tot familiegevoel

‘Wat betekent gastvrijheid voor jullie?’, vraag ik aan Maarten en Floyd. Volgens Maarten gaat gastvrijheid gepaard met verantwoordelijkheid: ‘Gastvrijheid is iets wat je heel serieus moet nemen. We zijn verantwoordelijk voor de avond van mensen die bij ons iets vieren of samenkomen met geliefdes of familie. Samen deel je emoties, dat moet je serieus nemen.’ Floyd vertelt dat gastvrijheid al begint in de keuken, bij de opmaak van borden.

Het begrip gastvrijheid wordt doorgetrokken naar het personeel. ‘Een bijbaantje in de horeca in je studententijd betekent ook nachten met collega’s. We zijn ook gastvrij naar ons personeel, want wij zijn verantwoordelijk voor hun werkplezier. Floyd beaamt dit: ‘Al ons personeel is gebleven tijdens de lockdown maanden. We hebben juist een familiegevoel gecreëerd in zo’n korte tijd’. Op de vraag of ze klaar zijn om te openen reageren ze dan ook vastberaden: ‘Het interieur is af en het hele team is al samengesteld. We zijn nu bezig met iedereen één voor één wegwijs maken, meer kunnen we niet doen’.

Kun je niet wachten tot de terrassen weer open mogen? Haal dan je lunch bij Bloom of doe mee met de WijnSpijs wandeling in Nijmegen. Kaartjes zijn te koop op de website van WijnSpijs. Je kunt ook alvast een terrasreservering plaatsen via de website van Bloom en de website van MikMak

Fotografie: Jessie Peters

Dit vind je misschien ook leuk