6x donkere biertjes voor de donkere dagen

Wat te doen nu het ’s avonds steeds vroeger donker wordt? Sla eens bij Nijmeegse brouwerijen en bierwinkels wat lekkere herfst- en winterbiertjes in en maak het thuis gezellig. Zet het knisperend haardvuurtje aan op Netflix, kruip onder een dekentje en houd je eigen bierproeverij, bijvoorbeeld met deze 7 donkere bieren. 

1. Baxbier Cinnamon Weizenbock bij De Bierbrigadier

Bij biersommelier Aniek van De Bierbrigadier in de Lange Hezelstraat kun je de Cinnamon Weizenbock inslaan. Door de combinatie van Weizen en Bock is dit biertje fris én warm van smaak. De kaneel maakt het extra bijzonder. Liefhebbers van woordgrappen zullen ook blij worden van het etiket:

Je haalt dit bier bij De Bierbrigadier, Lange Hezelstraat 51.

 

2. Tumult van Nevel

Nevel heeft met Tumult een anti-bok gemaakt: een subtiel donkerbier dat je de hele avond lang kunt blijven drinken. Bijzonder aan deze Nijmeegse brouwerij is dat ze werken met wilde gisten: dat zijn gisten uit natuurlijke bronnen, bijvoorbeeld druiven uit Lent. Wie helemaal wil uitpakken kan zelfs het recept voor gekarameliseerde spruitjes maken dat de brouwers tippen als ‘foodpairing’.

Tumult is te koop in de webshop en in Nijmeegse bierwinkels.
 

3. Kompaan Bock’s bij ’t Biermenneke

De eigenaren van speciaalbiercafé Piet Huisman kregen van bezoekers zo vaak de vraag of ze de biertjes ook konden kopen voor thuis, dat ze uiteindelijk maar een bierwinkel hebben geopend: ’t Biermenneke. Daar krijg je bijvoorbeeld de Kompaan Bock’s. Voor de kenners: dit is een ondergistend bockbier. Voor de liefhebbers: deze is lekker na een verfrissende boswandeling.

Je haalt de Kompaan Bock’s bij ’t Biermenneke, Sint Jacobslaan 26.

4. Black Oxx van Mannenpap

Pas op, want met zijn 10,2% is de Black Oxx gevaarlijk! Rustig drinken dus, deze Russian imperial stout met tonen van chocolade en koffie. Sjoerd en Jelmer van Mannenpap produceren dit bier op hun microbrouwerij in Nijmegen Oud-West.

Te bestellen bij de brouwers en te koop bij Nijmeegse bierwinkels.

 

5. Sexy Motherbocker van Oersoep

Bij Oersoep brouwden ze met de Sexy Motherbocker een bier dat naar eigen zeggen ‘smaakt naar de herfst’. De Doppelbock is een tradionele Duitsebock waar de kenners noten, chocolade en laurier in kunnen proeven.

De Sexy Motherbocker is bestellen in de webshop en te koop in Nijmeegse bierwinkels.

 

6. Oerbok van De Hemel

In de Commanderie van St. Jan, een 12e eeuws klooster in het centrum van Nijmegen, zit brouwerij De Hemel. Zij begonnen als een van de eersten in Nederland met het brouwen van speciaalbieren. Speciaal voor de koudere maanden maken ze daar de Oerbok. Een donker bier dat met speciale mouten een caramelsmaak krijgt.

Oerbok is te bestellen in de webshop van De Hemel.

Bekijk ook deze Nijmeegse tiplijstjes: