Nieuw tijdschrift BEP magazine zet de Nijmeegse vrouwen in de spotlight

| Hedwig Sinnema

Wist je dat er in Nijmegen meer vrouwen dan mannen wonen? Hoog tijd om deze vrouwen en hun verhalen eens een podium te geven, vonden Marie Cecile en Tessa van grafisch ontwerpstudio StudioBont. In november verschijnt hun tijdschrift BEP magazine, waarin je kunt lezen over meer dan 40 Nijmeegse vrouwen. In het tijdschrift lees je over de initiatieven, dromen, carrières, avonturen en levensverhalen van de vele vrouwen die onze Waalstad rijk is.

StudioBont bestaat al sinds 2008 en sindsdien hebben Marie Cecile en Tessa met hun grafisch ontwerpstudio al een hele reeks boeken, magazines en andere uitingen gemaakt voor verschillende merken. Maar naast alle opdrachten kriebelde steeds de wens om zelf eens een project op te zetten. “Als grafisch ontwerper ben je vaak de laatste in de rij”, vertelt Tessa. “Alles is al gedaan en komt dan naar ons toe om in elkaar te zetten. Zo’n project een keer zelf te doen en in eigen handen te hebben: dat wilden we heel graag.”

Het idee hiervoor ontstond uiteindelijk op een terras, vorige zomer: “We hadden het erover dat er meer vrouwen dan mannen wonen in Nijmegen en dat veel vrouwen zichtbaar actief zijn. Maar toch waren we benieuwd, want er moesten toch vast meer van zulke inspirerende en bijzondere verhalen zijn?” vroegen de twee zich af. “Maar al die verhalen stonden nog nergens gebundeld,” zegt Marie Cecile. “Dus wij dachten, waarom maken wij daar geen tijdschrift van?”

"Je hoeft niet per se van de daken te schreeuwen waar je voor staat, als dat niet bij je past. Maar gewoon jezelf zijn, en laten zien wat je doet.”

Een platform voor vrouwen

Wat begon als een goed idee op een terras, is nu uitgegroeid tot een magazine met verhalen van meer dan veertig vrouwen uit Nijmegen. Het ontwerp doen Marie Cecile en Tessa uiteraard zelf, maar voor het maken van de foto’s en interviews verzamelden ze een team van tekstschrijvers en fotografen om zich heen. Samen met hen zijn ze nu druk bezig met de laatste loodjes: “Tot nu toe hebben we al supermooie foto’s en teksten binnen gekregen. Het wordt echt mooi!”

Naast een fijn tijdschrift om te lezen, vol met interviews, inspiratie en tips, heeft BEP magazine ook een duidelijk doel: “We willen vrouwen wat meer trots op elkaar laten zijn. Dat lezers denken: ‘Wow, er zijn zoveel vrouwen uit Nijmegen die ik nog niet kende’. Vrouwen kunnen soms gemeen zijn naar elkaar. Maar door ze hun verhaal te laten vertellen, leer je meer over haar en haar achtergrond, en kijk je anders tegen iemand aan. Vaak zit er veel meer achter, of doet een vrouw veel meer dan je überhaupt al dacht.”

BEP laat zien dat je als vrouw trots mag zijn op wat je doet, maar ook trots mag zijn op andere vrouwen in je omgeving. De slogan van het tijdschrift is dan ook Laat je zien! “Dat vonden we een mooie overkoepelende zin. Het tijdschrift gaat natuurlijk allerlei verschillende vrouwen laten zien, maar het is tegelijkertijd een oproep aan vrouwen. Niet per se dat je van de daken moet schreeuwen waar je voor staat, als dat niet bij je past. Maar gewoon jezelf zijn, en laten zien wat je doet.”

Voor ieder wat wils

Over wie kunnen we straks meer lezen in de eerste editie van BEP? Een aantal bekende namen zijn Maike Meijer, Renée Fokker, Wereldkoks, Eva Eikhout, Saida Aoulad Baktit, Marjolein Dubbers, Lottie Mae Jones en Angela Verkuijlen. Maar ook juist minder bekende Nijmeegse vrouwen komen aan bod. “We hebben gekozen om het divers te houden. Als je alleen maar directrices erin zet, spreekt niet iedereen dat aan. Ook de interviews zijn een mix: het zijn persoonlijke verhalen, maar het gaat ook over hun passie of hun werk,” zegt Tessa. Marie Cecile vult aan: “Zo spreken we ook Mirjam Jongerius, die een oude schoolbus uit Amerika heeft gekocht. Die knapt ze nu op om een restaurant in te beginnen én om een tijd mee te gaan reizen met haar gezin. We laten haar aan het woord over deze passie.”

Verder lees je onder andere interviews met sporters, kleine ondernemers en hoveniers, waaronder Anne Wieggers van het tv-programma BinnensteBuiten. Zij is onderdeel van de special over de toekomst na de coronaperiode, waar, naast Anne, verschillende vrouwen vertellen hoe zij die voor zich zien: uit de horeca, van de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook de plannen voor het nieuwe station en NYMA-terrein komen aan bod.

Een tijdschrift vol met ontdekkingen

Marie Cecile en Tessa waren verrast door alle bijzondere verhalen die naar boven kwamen sinds ze zijn begonnen met BEP. “Er zijn veel vooraanstaande vrouwen die rondlopen in Nijmegen, zonder dat wij dat eigenlijk wisten. Zo is er een klimaatwetenschapper van de Radboud Universiteit, Heleen de Coninck, die in het team van Al Gore zat en met dat team ook de Nobelprijs heeft gewonnen. Dat was voor ons ook nieuw!”

Met StudioBont hadden Marie Cecile en Tessa al veel ervaring in het maken van magazines, maar om het allemaal zelf te doen en te coördineren was meer werk dan ze dachten, geven ze toe. “Maar we zien het ook als een pilot en een leerproces. En je kan altijd dingen verzinnen om het niet te doen, zo’n project, maar we zijn gewoon begonnen met het idee ‘We zien wel waar het eindigt’,” zegt Tessa. Het publiceren van hun eigen magazine was nieuw, maar je ziet BEP toch steeds vaker opduiken in de stad. De posters zijn door de stad en in de horeca te zien, de grote banner is al binnen en de flyers liggen klaar. “We krijgen nu al veel enthousiaste reacties, terwijl het magazine nog niet af is. Er zijn zelfs nog steeds vrouwen die zich aanmelden! De droom is om van deze eerste editie een succesexemplaar te maken, zodat we volgend jaar een BEP 2 in de schappen hebben liggen.”

Benieuwd? Op zondag 14 november kun je langs bij de Nymakersmarkt in De Smeltkroes om een exemplaar op te halen, en vanaf maandag 15 november vind je hem ook in winkels in de stad zoals Dekker v/d Vegt, Make My Day en 512. Kijk voor meer info op de website van BEP magazine, waar je de eerste editie alvast vooruit kunt bestellen!

 

FotografieYoas Huwaë

Dit vind je misschien ook leuk...