Anne & Max: de huiskamer van de binnenstad

| Sam Heijmans

Sinds afgelopen november hebben Femke en Marcel Herfkens de plannen van Anne & Max om naar Nijmegen te komen waargemaakt. De franchiseketen draaide al in verschillende steden en nu kun je dus ook in onze eigen binnenstad terecht voor ontbijt, brunch, lunch, koffie en thee met gebak, high tea of borrel. Anne & Max biedt een huiskamer midden in de stad, een plekje waar het voor iedereen voelt als thuiskomen.

De vestiging is te vinden op een mooie plek in de oudste straat van Nijmegen. Als je nog niet bekend was met deze populaire keten, valt het op deze locatie zeker niet te missen. “Onder de Sint Steven, op een mooi pleintje met allemaal leuke ondernemers … dat versterkt elkaar enorm,” vertelt eigenaresse Femke. Niet alleen de locatie en omgeving kloppen, ook het pand past perfect in het plaatje. “We kwamen binnen en dachten: het is alsof dit pand gemaakt is voor Anne & Max,” voegt eigenaar Marcel toe.

Voor iedereen een plekje

De verschillende zithoekjes waar je uit kunt kiezen, van fijne zitbanken voor het raam tot beschutte tafeltjes achterin het pand, zorgen ervoor dat het er voelt als je eigen huis. Het knusse en comfortabele interieur is met zorg uitgezocht, waardoor het ook nog eens goed bij het oude pand past.

Elke gast komt langs voor een andere gelegenheid. Sommigen komen er om iets te vieren, anderen om verdrietig nieuws te delen. De ene gast komt een boek lezen met een kop koffie erbij, terwijl twee vriendinnen uitgebreid komen bijkletsen tijdens de lunch, en er aan weer een andere tafel een zakelijke afspraak plaats vindt. Jong en oud, studenten of families, zakelijk of juist niet: het is de woonkamer voor iedereen. “Deze diversiteit maakt het juist ook heel leuk," vertelt Femke glimlachend.

Zorgeloos genieten

Op het menu staat dan ook voor elk moment wel iets bijpassends. Of je nou zin hebt in een lekkere kop koffie, snel een ontbijtje komt eten om de dag te starten, of gezellig samen komt borrelen; er is keuze genoeg. Daarnaast kunnen gasten onbewust bewust genieten: het menu van Anne & Max is planeetaardig. Dit houdt in dat het menu veelal duurzaam en biologisch is. Er wordt bijvoorbeeld alleen gebruik gemaakt van de groente van het seizoen en de koffiebonen komen van een koffieboer waar ze persoonlijk contact mee hebben. Zo kan de bezoeker, zonder er over na te hoeven denken, toch bewuste keuzes maken. De persoonlijke favoriet van Femke is de havercracker, Marcel gaat het liefst voor de clubsandwich, met een kop filterkoffie. Al is de Chai ook een echte aanrader, hier komen gasten het liefst dagelijks voor terug.

De enthousiaste ondernemers

Mocht je een keer langsgaan, dan is de kans groot dat je de ondernemers Femke en Marcel op de werkvloer treft: “We zijn er misschien wel iets te veel, maar we vinden het ook wel heel leuk. Elke ochtend voelen we ons weer vrolijk als we aan komen fietsen door de Lange Hezelstraat.” Dit enthousiasme en plezier, gepaard met de goede zorgen voor hun gasten, versterkt de verwelkomende gezellige sfeer enorm. Femke en Marcel zijn beide erg betrokken bij de onderneming en hun gasten. “Zo zagen we een schattig jongetje dat eerst nog niet kon praten, en inmiddels zelf appelsap bij ons bestelt.” Over thuisgevoel gesproken…Nieuwe uitdagingen

Vergeleken met het verleden is dit best een contrast voor de ondernemers. Marcel en Femke hebben veel ondernemerservaring, misschien herken je ze nog wel van vroeger bij Bakker Bart. Nadat ze deze vijf jaar geleden doorverkocht hadden, ging het stel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Toen belandde Anne & Max op de radar. “Het paste qua missie en visie heel goed bij onze wensen.” Waar Bakker Bart namelijk meer gericht was op de snelle handel, is Anne & Max juist veel relaxter. “Hier ligt de focus meer op de sfeer, en is er meer tijd voor contact met de gasten. Dat biedt een andere, maar wel hele leuke beleving voor ons.”

Nu de vestiging een tijdje draait, is er ook meer tijd om nieuwe plannen te maken. Zo zijn Anne & Max sinds kort ook begonnen met Thuisbezorgd en kun je dus ook vanuit je eigen huiskamer genieten van hun menu. Ook vond er laatst voor het eerst een ontbijtevent plaats. “Er zitten nog genoeg uitdagingen in dit pand waar we in de toekomst mee aan de slag kunnen, maar wel alles vanuit hier.” De Nijmeegse ondernemers zijn namelijk nu al verknocht aan hun nieuwe onderneming en kijken met trots en plezier terug op de afgelopen tijd. “Elke ochtend zijn we weer vrolijk als we aan komen fietsen naar het mooiste plekje in Nijmegen.”

Anne & Max aan de Lange Hezelstraat 13 is zeven dagen per week geoepend van 8.00 tot 17.00 uur. Lees meer op www.annemax.nl/vestigingen/nijmegenlangehezel

 

Fotografie: Frank van Raaij

Dit vind je misschien ook leuk...