7x creatieve broedplaatsen in Nijmegen

Nijmegen heeft veel creatieve broedplaatsen. Een mix van culturele en ambachtelijke bedrijven vind je dan ook op verschillende locaties in de stad. Of het nu gaat om een oude fabriek, kunstzijdespinnerij of het voormalige Doornroosje. Overal ontmoeten interessante partijen elkaar.

1. Honigcomplex

Het Honigcomplex gevestigd in de voormalige Honigfabriek in Nijmegen en is nu een broedplaats van culturele en ambachtelijke bedrijven. Drink er een heerlijke kop koffie van hoge kwailiteit met aandacht bereid bij First Things First. Ga voor een culinair hoogstandje en schuif aan bij de Meesterproef, of bekijk in de oude Honigfabriek hoe de bouillonketels vervangen zijn door brouwketels van brouwerij Oersoep. Bij Brebl experimenteren nieuwe culturele initiatieven en groeien uit tot iets groots, met een focus op muziek in al zijn vormen. Je kan hier regelmatig genieten van een heerlijke jazzavond of losgaan tijdens dance-evenementen. Wil je meer weten over de bedrijven op deze mooie locatie? Bekijk hier alle bedrijven in het Honigcomplex

2. NYMA

Het NYMA-terrein is een grote broedplaats, want hierbij hoort: de skatehal Waalhalla, de monumentale watertoren met de letters NYMA erop, de Vasim en ook het buitenterrein: rond de Vasim, onder de bogen van De Oversteek en het evenemententerrein achter NYMA aan de Waal. Sinds 2022 bevindt zich hier de NYMA Makersplaats, de voormalige Smeltkroes. Het bruist er van de bedrijvigheid. De NYMA Makersplaats herbergt een enorme diversiteit aan makers, waar oude ambachten samenkomen met nieuwe technieken en innovatieve diensten, met ateliers van meubelmakers, productontwerpers en textielbewerkers rondom de centrale werkplaats, en dienstverlenende ondernemers zoals architecten, online marketingbureaus en conceptdenkers in het kantoorgedeelte.

3. Cultuurspinnerij De Vasim

Cultuurspinnerij De Vasim, een kunst- en culturele broedplaats op het NYMA-terrein naast stadsbrug De Oversteek, biedt diverse ateliers, werkplaatsen, kantoren en opslagruimte voor kunstenaars en culturele organisaties, en organiseert regelmatig concerten, voorstellingen en festivals. Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf en word onderdeel van deze bruisende creatieve community! Bekijk hier alle ondernemers in Cultuurspinnerij De Vasim.

4. Paraplufabrieken

Op Van Oldenbarneveltstraat 63a waren lang de wereldwijd gerenommeerde Dickmann’s Paraplufabrieken gevestigd. De fabriek en daarbij behorende woning werden in 1984 gekraakt, in 1995 gekocht door de krakers en vanaf toen geëxploiteerd als woningen en werkplaatsen. Nu vind je er allerlei winkeltjes en horeca en kun je er wonen. Ook is er een kunstenaarscentrum met expositieruimte gevestigd: Platform POST (voorheen: Expoplu).

5. Splendorfabriek

Met ongeveer 500 arbeiders was de Splendor Gloeilampenfabriek aan de Sint Annastraat in 1939 één van de grootste industriële werkgevers in Nijmegen. Hier werden gloeilampen, radio- en autolampen gemaakt. En later zelfs kerstverlichting. De oude Splendorfabriek ademt nog steeds de sfeer van industriële tijden en is een geliefde werkplek voor ondernemers in onder andere de kunst- en cultuursector. Dit maakt de fabriek tot een inspirerende en laagdrempelige verzamel- en ontmoetingsplek voor creatieve ondernemers. Zo vind je hier bijvoorbeeld: De Kantine, Proud Nerds, Byron, De Yogaplaats, Meubelmakerij van Mameren en nog veel meer!

6. Houtwerf

De Houtwerf is een hotspot waar ondernemers verbinding zoeken met elkaar. Creativiteit, kunst, design, ambacht, innovatie, maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid, daar draait het bij om de Houtwerf. Kom proeven en ontmoeten bij Plek, haal brood bij Bakkerscafé Dé Bakkerij of laat je adviseren bij Pedaalkracht. Benieuwd welke bedrijven er nog meer zitten? Kijk dan op dehoutwerf.online.nl.

7. De Basis

De Basis (het voormalige Doornroosje) is een creatieve en muziekale broedplaats. Het is plek voor jonge, ondernemende muzikanten, die samen kunnen werken, elkaar kunnen adviseren en/of inspireren. Hier verblijven tourende buitenlandse bands in het artietsenhotel en is er veel ruimte voor talentontwikkeling. Oftewel dé plek waar iedereen in de muziek samenkomt!

Dit vind je misschien ook leuk