8x creatieve broedplaatsen in Nijmegen

Nijmegen heeft veel creatieve broedplaatsen. Een mix van culturele en ambachtelijke bedrijven vind je dan ook op verschillende locaties in de stad. Of het nu gaat om een oude fabriek, kunstzijdespinnerij of het voormalige Doornroosje. Overal ontmoeten interessante partijen elkaar.

1. Honigcomplex

Het Honigcomplex gevestigd in de voormalige Honigfabriek in Nijmegen, is nu een broedplaats van culturele en ambachtelijke bedrijven. Zo worden er biertjes gebrouwen bij Nevel. Ook zijn in de oude Honigfabriek de bouillonketels vervangen door brouwketels van brouwerij Oersoep. Ga voor een culinair hoogstandje en schuif aan bij de Meesterproef, zoek een fiets uit of kies voor een potje beachvolleybal. Daarnaast heeft de Smeltkroes in het Honigcomplex ontzettend veel gepassioneerde makers verzameld, die mooie en kwalitatieve producten maken. Het is te veel om op te noemen. Wil je weten welke bedrijven op deze mooie locatie zitten? Bekijk hier alle bedrijven in het Honigcomplex

2. NYMA

Het NYMA-terrein is een grote broedplaats, want hierbij hoort: de skatehal Waalhalla, monumentale watertoren met de letters NYMA erop, De Vasim en ook het buitenterrein: rond de Vasim, onder de bogen van De Oversteek en het evenemententerrein achter NYMA aan de Waal. De gemeente is bezig met het terrein te herontwikkelen, maar ook nu kun je er ondernemen, bezoeken of iets organiseren.

3. Cultuurspinnerij De Vasim

Een kunst- en culturele broedplaats op het NYMA-terrein is Cultuurspinnerij De Vasim. De Vasim vind je naast de stadsbrug De Oversteek en is gevestigd in de fabriekshal van voormalig kunstzijdespinnerij NYMA. Nu is het een locatie met diverse ateliers, werkplaatsen, kantoren en opslagruimte van kunstenaars en culturele organisaties. Ook zijn er regelmatig concerten, voorstellingen en festivals. Benieuwd? Bekijk hun agenda wat er binnenkort te doen is.   

4. Paraplufabrieken

Op Van Oldenbarneveltstraat 63a waren lang de wereldwijd gerenommeerde Dickmann’s Paraplufabrieken gevestigd. De fabriek en daarbij behorende woning werden in 1984 gekraakt, in 1995 gekocht door de krakers en vanaf toen geëxploiteerd als woningen en werkplaatsen. Nu vind je er allerlei winkeltjes en horeca en kun je er wonen. Ook is er een kunstenaarscentrum met expositieruimte gevestigd: Platform POST (voorheen: Expoplu).

5. Hubert

Dat je voor kunst, cultuur en vermaak niet per se in het centrum van Nijmegen hoeft te zijn, dat wisten we met het Honig- en NYMA-terrein allang. In de wijk Hazenkamp, tien minuten fietsen vanaf het station, is er ook een culturele broedplaats: Hubert. Op een industrieterrein aan de Sint Hubertusstraat is van alles te zien en te beleven, voor creatievelingen én publiek. 

6. Splendorfabriek

Met ongeveer 500 arbeiders was de Splendor Gloeilampenfabriek aan de Sint Annastraat in 1939 één van de grootste industriële werkgevers in Nijmegen. Hier werden gloeilampen, radio- en autolampen gemaakt. En later zelfs kerstverlichting. De oude Splendorfabriek ademt nog steeds de sfeer van industriële tijden en is een geliefde werkplek voor ondernemers in onder andere de kunst- en cultuursector. Dit maakt de fabriek tot een inspirerende en laagdrempelige verzamel- en ontmoetingsplek voor creatieve ondernemers. Zo vind je hier bijvoorbeeld: De Kantine, Proud Nerds, Byron, De Yogaplaats, Meubelmakerij van Mameren en nog veel meer!

7. Houtwerf

De Houtwerf is een hotspot waar ondernemers verbinding zoeken met elkaar. Creativiteit, kunst, design, ambacht, innovatie, maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid, daar draait het bij om de Houtwerf. Kom proeven en ontmoeten bij Plek, haal brood bij Bakkerscafé Dé Bakkerij of laat je adviseren bij Pedaalkracht. Benieuwd welke bedrijven er nog meer zitten? Kijk dan op dehoutwerf.online.nl.

8. De Basis

De Basis (het voormalige Doornroosje) is een creatieve en muziekale broedplaats. Het is plek voor jonge, ondernemende muzikanten, die samen kunnen werken, elkaar kunnen adviseren en/of inspireren. Hier verblijven tourende buitenlandse bands in het artietsenhotel en is er veel ruimte voor talentontwikkeling. Oftewel dé plek waar iedereen in de muziek samenkomt.

Dit vind je misschien ook leuk