Tobias van Deursen maakt afval scheiden leuk

| Leonie Modderkolk

Tobias van Deursen is een van de enthousiaste leden van StartUp Nijmegen: dé plek voor beginnend ondernemers, met kantoren, flexplekken, een kantine en zelfs een gamehoek. Na een rondleiding neem ik samen met Tobias plaats in de presentatieruimte, met uitzicht op het levendige stationsplein van Nijmegen. Daar word ik heel wat wijzer over ‘het zwarte goud’. 

‘Soil maker’, zo omschrijft Tobias zichzelf op zijn website eWoodz.com. In zijn webshop verkoopt hij wormenbakken. “Een wormenbak bestaat uit een startlaag van aarde met wormen. Daar bovenop gooi je al je groente- en fruitafval,” legt Tobias uit. “De wormen eten zich een weg naar boven en veranderen het afval in nieuwe, vruchtbare aarde.” Een snelle, efficiënte manier van composteren dus!

Bananenschillen, eierschalen, koffieprut, karton, groenafval… Dat kun je zoal kwijt in een wormenhotel. Het kleinste model heeft het formaatje grote prullenbak (40x40x80 cm) en bestaat uit stapelbare bakken. “Die is met vier bakken goed voor een kilo afval per dag,” vertelt Tobias. Kom je daar niet aan, dan is dat geen probleem. “De populatie wormen past zich aan aan de hoeveelheid voedsel, het is een intelligent mechanisme.” 

Je groenafval recyclen tot vruchtbare wormenmest: heel simpel en heel handig. Een wormenbak gaat niet stinken en er komen geen maden in. Het is gek dat niet heel tuinierend Nederland al een wormenbak heeft staan. Toch zijn wormenbakken nog relatief onbekend. Hoe kwam Tobias op het idee om dit te verkopen?

Ondernemersdrive

Tijdens zijn studententijd begon Tobias al zijn eerste onderneming, in de levering van motoronderdelen. Na zijn afstuderen werkte hij in loondienst bij Google in Dublin, daarna belandde hij bij een e-commercebedrijf in beltegoed- en gamecodes in Nijmegen. “Dat groeide als kool. Ik begon in mijn eentje als online marketeer voor de markt in Nederland. Uiteindelijk werkte ik met een team van 20 man en leverden we aan 70 landen.”

Tobias zag het bedrijf groeien, van bouwfase naar professionalisering. “Maar wat je eerder dacht geprofessionaliseerd te hebben, moet daarna nóg beter. Daar verloor ik mijn drive, ik ben echt een pionier. Ik had bij mijn studentenbedrijf veel lol aan het klanten bedienen. De kick van een schakel zijn in de toelevering, dat is me altijd bijgebleven. Ik besloot dus om opnieuw voor mezelf te beginnen.”

Groene vingers

Ondernemen dus, maar waarin? “Ik heb een tussenjaar genomen om me te oriënteren. Bij StartUp Nijmegen heb ik veel gebrainstormd. Het leek me gaaf om iets duurzaams te doen,” vertelt hij. Per toeval kwam hij met wormencompostering in aanraking, dankzij zijn groene vingers. “Ik kweek bonsaiboompjes en palmboompjes, daarvoor gebruik ik compost. Ik gooide een keer kippenmest in mijn volle compostbak. Twee weken later was die bak bijna helemaal leeg. Ik dacht: hè, hoe kan dat nou? Ik ging er met mijn hark doorheen en kwam een 10 centimeter dikke laag rode wormen tegen. Die zaten in de kippenmest en hebben zich helemaal door het groenafval heen gegeten. Wormen hebben dus heel veel effect op de snelheid van het composteren!”

Tobias kocht toen meteen een wormenbak, maar die moest hij uit Duitsland importeren. Leveranciers in Nederland waren er nog niet. Daar sloeg zijn ondernemersgeest aan. “Ik ben een eigen webshop gaan bouwen. Voor mijn vakantie heb ik het eerste wormenhotel in de shop gezet. Na de zomervakantie had ik mijn eerste order! Veel mensen werkten thuis, daardoor kwam er meer focus op de tuin, en duurzaamheid is natuurlijk ook een trend.”

In Amsterdam doet de wormenbak het goed: daar vindt namelijk geen gescheiden afvalinzameling plaats en biedt de wormenbak een uitkomst. Er staan zelfs grote wormenkasten op straat, waar de hele buurt gebruik van kan maken. Ook de gemeente Nijmegen is inmiddels klant: in onze stad zijn wormenbakken te vinden in buurtplantsoenen, bij de hortus en op de kinderboerderij. 

Composteren kun je leren

Tobias wil afval scheiden stimuleren door het leuk te maken. “Je brood aan de eendjes voeren is leuk. Je afval voeren aan wormen die er aarde van maken is echt magisch,” legt hij uit. “In samenwerking met de DAR bied ik een educatief programma aan voor basisscholen over afvalscheiding.” De kinderen krijgen een wormenbak op school, die rouleert binnen de klassen. Zo kunnen de kinderen zelf aan de slag om van hun groenafval vruchtbare aarde te maken.

In de toekomst wil Tobias zijn webshop uitbreiden met andere producten waarbij je je afval op een nuttige manier opnieuw gebruikt. “Ik wil bijvoorbeeld bokashibakken gaan aanbieden. Dat is ook een composttechniek, maar dan op basis van fermentatie. Daar kun je ook vlees- en visresten in kwijt. Of een kit bezorgen waarmee je oesterzwammen kunt kweken op koffiedik.” Houd de webshop van Tobias dus goed in de gaten en wie weet geef jij binnenkort al je afval een nieuw leven!


Foto’s: Anna Perger

Dit vind je misschien ook leuk: