Nieuw in Nijmegen: Trafo - dé horeca hotspot op het NYMA terrein

| Sarah Pouwels

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd veel in ontwikkeling is geweest op het NYMA terrein bij Cultuurspinnerij de Vasim. Talloze creatieve ondernemers hebben zich daar gevestigd waardoor vakmanschap, innovatie, kunst en cultuur kunnen samen komen in gezamenlijke workshopruimtes en werkplaatsen. Daarnaast vind je er sportfaciliteiten, worden er veel evenementen georganiseerd en natuurlijk mag tussen dat alles een goede horeca hotspot niet ontbreken! Maak kennis met: Trafo

Koffie, dineren en dansen

Initiatiefnemers Mischa Peters, Jop en Gijs Teeuwissen (ook bekend als oprichters van Hubert) en Daan Hoesbergen slaan de handen ineen en openen Trafo, een koffiebar, restaurant en club ineen. Gevestigd in het oude transformatoren huisje aan de Noordzijde van de Vasim.

Trafo opende een aantal maanden geleden haar deuren met alleen nog de koffiebar voor zowel de ondernemers als de bezoekers van het NYMA terrein. Een knusse huiskamer, waar je lekker rustig een kop verse Blommers koffie kunt drinken, heerlijk kunt lunchen tijdens het flexwerken of zelfs ook kunt vergaderen. Ondertussen werd er flink gewerkt aan de andere kant van de zaak waar sinds kort nu ook het restaurant met aansluitend terras is geopend. En alsof dat nog niet genoeg is zal dit najaar op elke zaterdag nacht het restaurant worden omgetoverd tot Club Mesh. Wij kunnen niet wachten! 

We spreken met Daan, die als mede-eigenaar en chef-kok dagelijks vol enthousiasme en energie aan de frontlinie staat in deze prachtige nieuwe zaak. 

Gewoon lekker kokkerellen 

Met zijn 27 jaar kun je wel stellen dat Daan al een flinke rugzak aan werkervaring heeft gevuld. Nadat hij de hotelschool in België had afgerond werkte hij bij diverse sterrenrestaurants in Nederland. Op 23-jarige leeftijd besloot hij in zijn eentje te vertrekken naar Lima, Peru. De stad met ’s werelds beste sterrenrestaurants, om ook hier ervaring op te doen. Uiteindelijk streek hij neer in Nijmegen waar hij zijn carrière vervolgde bij restaurants de Nieuwe Winkel en Regent. 

“Toen voelde ik dat het tijd was voor iets nieuws, waar ik meer ruimte zou hebben voor mijn eigen creativiteit”. Wat dat precies is? “Ik wil gewoon lekker kunnen kokkerellen, mijn eigen ding kunnen doen met eerlijke producten.” Dat Daan op hoog niveau kan koken, dat is dus wel duidelijk. Maar het belangrijkst vindt hij dat Trafo ondanks dat toegankelijk moet zijn voor iedereen, dat de drempel laag is. Dat zie je ook terug in zowel de sfeer van de zaak als de prijzen van de gerechten: “Wij vinden het belangrijk dat mensen hier niet perse fine dining verwachten, maar vooral gezellig komen tafelen. Een plek waar ze gewoon heel goed kunnen eten.” 

Menu kaart: Eten wat de pot schaft 

Bij Trafo wordt er gekookt zoals het hoort: met producten die er op dat moment zijn, van het land of uit de zee en uit de nabije omgeving. En dat betekent dus: Eten wat de pot schaft. “Natuurlijk hebben we wel een kaart, maar deze is bewust klein. Hiermee houden we de versheid en duurzaamheid van onze producten beter in de hand,” vertelt Daan. “Hoe meer gerechten je namelijk op de kaart hebt, hoe meer ingrediënten je nodig hebt, wat het vervolgens lastiger maakt alles vers te houden”. Het aanbod van gerechten buiten de kaart is daarom elke dag weer een verassing. 

 “Als je samenwerkt met boeren en kleine leveranciers uit de omgeving dan moet je je aanpassen aan het aanbod van de producten, daar wordt je creatief van,”  zegt Daan. “Vandaag heb ik bijvoorbeeld aantal vers gevangen dorades liggen, daar ga ik straks iets leuks van maken!” 

De Green Egg en de Smoker staan centraal in Daans keuken. Die grill- en rooksmaken proef je dan ook terug in bijna alle gerechten. Waar hij het meest trots op is? “Dat onze gasten het concept snappen. Dat ze begrijpen dat we geen standaard frietjes of bitterballen serveren, maar dat men juist blij wordt van groenten eten.” Laat je dus vooral verassen bij Trafo en durf open te staan voor andere smaken en ingrediënten! 

Terrassen en clubben 

Wie deze zomer thuis blijft maar toch een beetje een vakantiegevoel wil hebben moet ook zeker het terras van Trafo uitproberen. Vanuit dit terras kijk je over het Vasim terrein en daardoor heb je gegarandeerd de mooiste plek voor een prachtige zonsondergang. Doe daar een goed glas (natuur)wijn met een borrelhapje bij en je zomer avond is compleet.  

Eind september kunnen we hier ook terecht voor vette dans avonden onder de naam Club Mesh. Elke zaterdag nacht zal het restaurant plaatsmaken voor een dansvloer met DJ die voornamelijk Disco, House en Electro zal draaien. Het voordeel van een club buiten de stad? Geen buren om je heen, dus tot 06:00 uur zal de volume knop flink omhoog worden gedraaid! Het programma is nog in de maak, dus houd instagram goed in de gaten om op tijd tickets te bemachtigen!  

Openingstijden 

Trafo is zeven dagen per week open: De huiskamer dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur. Het restaurant van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 17.00 uur.  Te bereiken vanaf de Noord ingang van de Vasim op het NYMA terrein. 

Meer informatie op www.trafonijmegen.nl

 

Fotografie: Toon de Vos

Dit vind je misschien ook leuk...