The Red Show: een weekend lang De Staat in Doornroosje

| Laurie Maters

Geen doorsnee album en geen doorsnee concert, maar een ‘experiment’. Zo beschreef frontman Torrin Florim van de Nijmeegse band De Staat het Red / Yellow / Blue project. Het project had geen vaste release datum, zelfs de band wist niet wanneer het af zou zijn. De nummers die ze uitbrachten verdeelden ze onder één van de drie kleuren, welke elk een uiterste van de band representeert. Nadat het project compleet was, presenteerden ze het een weekend lang op poppodia waaronder Doornroosje. IntoNijmegen bezocht The Red Show van 19 januari.

Het is vrijdagavond, de mensen zijn door de kou gekomen voor de eerste show van De Staat dit weekend. Voor sommigen is het de enige avond dat ze de band bezoeken, voor anderen is dit de eerste avond waarop ze hun Passe-partouts verzilveren. Doornroosjes Rode zaal heeft haar deuren geopend en de Nederlandse psychedelische band Iron Jinn weet het publiek mee te nemen in hun muziek. In de zaal klinken positieve geluiden en worden ze toegejuicht voordat ze plaats maken voor De Staat.

De lichten in de zaal kleuren rood en het duurt niet lang voordat de Nijmeegse band het podium betreedt. The Red Show vertegenwoordigt - net als de andere twee kleuren - een uiterste van de band. Rood staat voor agressief en boos en dat wordt duidelijk in de nummers die De Staat op vrijdagavond speelt. Bij opkomst gaan de bandleden in strenge houding op hun positie staan en zonder woord vooraf spelen ze het eerste lied van het rode album: Look at me. Zanger Torrin Florim weet zijn stem te gebruiken op een meer sprekende dan zingende toon. Zijn strenge mimiek en dirigerende lichaamsbewegingen maken de show compleet.

Als een dirigent dat zijn orkest leidt dirigeert Florim op meesterlijke wijze zijn publiek. Het publiek volgt de handgebaren van de frontman nauwlettend en gehoorzaamt precies aan zijn aanwijzingen. Zijn onschuldige rol als dirigent verandert in de loop van de show naar een meer priesterlijke houding. Als het nummer Burning The Flag start staat Florim op zeker een meter hoogte vanaf het podium achter een preekstoel en zingt hij het publiek toe met de woorden ‘It’s the party, waking up an army’.

Een nummer dat volgens de band zelf zonder twijfel tot de kleur rood behoort is het bekendste nummer van de staat Witch Doctor. Het nummer kon deze avond dan ook niet ontbreken. Wanneer de melodie van het nummer door de zaal klinkt, komen mensen vanuit de hele zaal naar voren om zich te verzamelen voor de menselijke draaikolk. Ook ik kan het niet laten om mee te gaan in de massa.

 

Elke avond een andere show

In het weekend van 19, 20 en 21 januari presenteerde de band elke avond één van de kleuren uit hun experiment in het uitverkochte Doornroosje. Vrijdagavond stond voor boos en agressief. De Staat weet precies hoe het juiste gevoel bij deze kleur naar voren te laten komen. Zaterdagavond stond in teken van geel, waar meer dansbare nummers in thuishoren. Zondagavond sloot de band af met meer introspectieve nummers onder de blauwe kleur.

Meer informatie over De Staat en hun muziek vind je op www.destaat.net. Benieuwd wat Doornroosje nog meer te bieden heeft? Check dan hun agenda.

 

Fotografie: Bram Geurts

Dit vind je misschien ook leuk...