Nieuw in Nijmegen: Brodijnen

| Belinda Limani

Na twintig jaar sloot bakker Arend Heijting de deuren van zijn bakkerij aan de Lange Hezelstraat en gaf het stokje over aan de jonge bakker Erik van Rodijnen. Erik werd sinds de opening van zijn zaak Brodijnen in februari van dit jaar met open armen ontvangen door de ondernemers uit de buurt en zijn broden vielen meteen in de smaak. We spraken hem over zijn passie voor zuurdesembrood en zijn plannen in Nijmegen.

Erik van Rodijnen, 29 jaar oud en afkomstig uit Alverna, is al ruim zeven jaar werkzaam als bakker. In februari 2022 opende hij zijn eigen bakkerszaak in Velp, Grave, nadat hij eerder als kok had gewerkt, onder andere bij Het Savarijn in Nijmegen. Zijn ervaring als kok legde de basis voor zijn huidige broodbakvaardigheden.

Een warm welkom en heerlijk brood

Erik was al aan het onderzoeken hoe hij zijn bakkunsten breder kon inzetten toen het pand van Arend ter sprake kwam tijdens een gesprek met oud-collega's van Het Savarijn. Erik was meteen enthousiast. Na vier maanden in Grave vertrok hij naar de Nijmeegse binnenstad. Op zijn nieuwe locatie aan de Lange Hezelstraat werd Erik hartelijk ontvangen door de ondernemers in de buurt. Hij ontving bloemen, kaarten en zelfs een Boeddhabeeldje als welkomstgeschenk. Ook de broden van Erik vielen erg in de smaak. “Mensen die normaal bij Arend kwamen, kochten nu brood bij mij. En ik hoorde vaak dat mijn brood het beste brood was dat ze ooit hadden gegeten. Dat is een mooi compliment van iemand met zoveel levenservaring!”

Iedere bakker zijn eigen kracht

Het overnemen van de gevestigde bakkerij van Arend Heijting leverde Erik niet veel spanning op. Hij gelooft dat elke bakker zijn eigen kracht heeft. Maar, hoewel Erik wist dat zijn producten elders al goed werden ontvangen, bleef het afwachten hoe men in Nijmegen op zijn brood zou reageren. “Waar Arend meer op de Duitse manier bakte, doe ik het op de Franse manier. Dat kan voor de een heel lekker zijn, maar voor de ander de plank misslaan.” Gelukkig zijn de meeste klanten van Erik tot nu toe erg enthousiast over zijn brood. Goedgekeurd dus!

Het was al vroeg duidelijk dat Erik bakker wilde worden. Zijn oom, die bakker was in Druten, inspireerde hem in het vak. “De manier van werken beviel me. Het harde werken, maar ook het ouwehoeren tussendoor. Bovendien ben ik altijd bezig geweest met eten. Ik kom uit een echte horecafamilie.” Daarnaast heeft Erik altijd al een fascinatie gehad voor het wetenschappelijke proces van broodbakken. “Wat gebeurt er als je elementen gaat aanpassen? En waarom? Dat vind ik eigenlijk heel boeiend.” Toen hij ontdekte dat brood ook op natuurlijke wijze gemaakt kon worden met zuurdesem, was hij verkocht.

Passie voor brood en toekomstdromen

Bij bakkerij Erik's vind je allerlei zuurdesemproducten, zoals volkoren- of witbrood met verschillende soorten zaden en pitten, kleine witte zuurdesembroodjes en zelfs granola. Daarnaast werkt Erik samen met lokale bedrijven, bijvoorbeeld voor biologische eieren, om echte delicatesseproducten te maken. Maar het echte kroonjuweel van het moment is het rozijnenbrood met kurkuma, wat het brood een unieke, gele kleur geeft. Hij waarschuwt echter dat als je eenmaal begint, je niet meer kunt stoppen.

Erik kijkt er naar uit om meer mensen blij te maken met zijn broden en heeft ambitieuze plannen voor de toekomst, waarin hij zijn kennis wil delen en zich verder wil ontwikkelen als bakker. “Het lijkt me leuk om gastdocent te worden en kennis over te dragen. Of een boek over brood te schrijven”, droomt Erik. “Maar daar moet tijd in worden geïnvesteerd. Op dat gebied wil ik me blijven ontwikkelen.”

Wil je meer weten over Erik van Rodijnen en zijn broden? Bezoek zijn website www.brodijnen.nl. De bakkerij aan de Lange Hezelstraat is geopend van woensdag tot en met zaterdag, van 09.00 tot 16.00 uur.

 

Fotografie: Tessa Mul

Dit vind je misschien ook leuk...