Kim Uittenhout - Expo Bart

"Ik raad iedereen aan om in het verhaal achter de kunstwerken te duiken, om op een andere manier kunst te beleven."
 

“Ik ben projectleider bij Expo Bart. In de loop der jaren zijn we uitgegroeid van galerie tot projectruimte. Hier kun je op een laagdrempelige manier kunst beleven: anders dan in een museum, meer zoals je op een festival zou zien. Deze plek is bedoeld voor mensen die zin hebben om hun zintuigen te laten prikkelen. Onze bezoekers gaan bijna altijd heel verrast en enthousiast weer naar buiten!

Beeldende kunst is ons uitgangspunt, maar dit combineren we met andere kunstdisciplines, zoals dans, theater of mode. We hebben als galerie kunstenaars van de kunstacademie geplukt, waar we inmiddels soms al 10 jaar mee samenwerken. Nu stellen we deze en andere kunstenaars de vraag: wat zou je nou echt nog willen doen, wat wil je uitzoeken, met wie wil je samenwerken? We zetten hier vaak twee partijen samen die elkaar nog helemaal niet kennen, en we geven ze de ruimte en begeleiding om samen tot een next level te komen. Daaruit ontstaan spannende kunstinstallaties en evenementen.

In het najaar van 2020 hing Expo Bart vol ballonnen, voor de kunstinstallatie Limb 2.0 van Marlot Meyer.
 

Ik werk hier al sinds de oprichting in 2003, al heette het toen nog Bart Kunst in Huis. Bart Hoogwegt wilde een plek creëren waar jonge kunstenaars hun werk op een laagdrempelige manier kunnen presenteren. Zulke plekken waren er toen nog maar weinig in Nederland. We begonnen op de Ziekerstraat, met een galerie ingericht als woonhuis: kunst in de badkamer, kunst in de keuken… Een paar jaar later hebben we ook een galerie geopend in Amsterdam en werd de overkoepelende naam Galerie Bart. 

Na tien jaar kregen we behoefte aan iets nieuws, meer in de rafelranden van Nijmegen. Toen we voor het eerst hier op het Honigcomplex kwamen kijken, plakte je zo ongeveer aan de vloer vast door de aangekoekte bouillonlaag. Het was een gok, maar we hebben de sprong gewaagd en die is heel goed uitgepakt! Het is voor ons een hele nieuwe impuls geweest, we zijn op een andere manier tentoonstellingen gaan maken en krijgen hier veel meer nieuwsgierige bezoekers. Daarnaast hebben we Stichting Kunstvat opgericht: van daaruit organiseren we evenementen, zoals de Nijmeegse Kunstnacht. 

Kim bij het werk Limb 2.0 van kunstenaar Marlot Meyer. Foto: Koen Kievits.
 

Ik vind het erg leuk dat ik deze hele ontwikkeling heb doorgemaakt, vanaf het eerste stapje 17 jaar geleden tot nu. We hebben altijd onze eigen eigenwijsheid behouden. Steeds weer vragen we onszelf af: waarom doen we dit, voor wie, wat is de beste manier om dit te doen, waar is behoefte aan? Nu staan we aan de vooravond van weer een nieuwe stap: over een jaar maakt het Honigcomplex ruimte voor nieuwbouw. We hebben mooie plannen voor onze volgende fase, of dit nu op de de Honig 2.0 zal zijn of elders.

Nijmegen is voor mij wel de leukste stad van Nederland, omdat de mensen hier zo fijn zijn: ruimdenkend, sociaal, links, groen. Nijmegen heeft een heel smaakvol eigen cultureel klimaat, waar we echt trots op mogen zijn. Ik zou aanraden om plekken zoals Hubert, Expoplu en RUIS te bezoeken, om op een andere manier kunst te beleven. Kom ook nog even langs bij het Honigcomplex voor het sluit!”   - Kim Uittenhout van Expo Bart
 

Expo Bart

Waalbandijk 14c
6541AJ Nijmegen
Bekijk de locatie

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: