Jorg Rijkschroeff van Sit & Heat: warmtekussens zijn hot

| Leonie Modderkolk

Je ziet ze op steeds meer terrassen in Nijmegen, de kleurrijke verwarmde kussens van Sit & Heat. Wat je misschien nog niet wist: ze worden gemaakt door een oer-Nijmeegs bedrijf.

Ik krijg een warm welkom bij het kantoor van Sit & Heat op het Honigcomplex. Want net als ik mijn eerste vraag stel, valt me plots op hoe warm mijn stoel is. “Je kussen gaat vanzelf aan als je erop gaat zitten,” lacht oprichter Jorg Rijkschroeff. Het verhaal van zijn bedrijf voert me terug tot 2009, toen hij industrieel productontwerpen studeerde aan de HAN. 

“In die tijd wilde Den Haag alle heaters verbieden: de terrasverwarmers die vooral de buitenlucht verwarmen,” vertelt Jorg. “Het verbod kon niet doorgaan, omdat er geen alternatief was. Toen heb ik de verwarmde kussens bedacht en een schets opgestuurd. Even later zat ik als student in de trein naar Den Haag: ik mocht het idee presenteren aan de minister en ik kreeg €10.000 euro subsidie om te starten.”


Jorg Rijkschroeff

Wereldwijd warme billen

Ruim 10 jaar later gaan zijn producten als warme broodjes - of beter gezegd, warme kussentjes - over de toonbank. Op meer dan 700 terrassen in binnen- en buitenland worden de billen van gasten warm gehouden. Sit & Heat is zelfs de enige aanbieder van verwarmde kussens op maat voor de horeca. Dat brengt het bedrijf naar bijzondere plekken: “We hebben bijvoorbeeld verwarmde zitplaatsen voor de champagnebar van Harrods geleverd.” 

Jorg vervolgt: “Schets het en wij kunnen het maken! We hebben meer dan 250 kleuren waar je uit kunt kiezen. We kunnen kussens inbouwen in het meubilair, we hebben stadionstoelen in verschillende maten en vormen, het kan op batterij, het kan bekabeld”. Als je zelf een verwarmd kussen voor je tuinstoel of loungebank wilt hebben: in oktober komt de nieuwe website van Sit & Heat online, waar je digitaal je eigen producten kunt samenstellen.

Goed voor mens en milieu

“Heaters kunnen eigenlijk niet meer. Je bent vooral de lucht aan het verwarmen. En waarom zou je letterlijk de aarde verwarmen, als je alleen de gasten warm wilt houden op het terras? Een elektrische heater verbruikt 1500 Watt, een gasheater verbruikt 12.000 Watt, en wij verbruiken maximaal 40 watt. Verwarmde kussen zijn dus veel beter voor het milieu. Als je weggaat, gaat het kussen na twee minuten automatisch uit. En het zit ook nog eens heel comfortabel!”

Sit & Heat zorgt voor een zo lang mogelijke levensduur van de kussens. “Daarom gaan we een extra service aanbieden aan de horeca: eens per jaar komen we de kussens ophalen, reinigen, nakijken, eventueel repareren, en dan weer zo goed als nieuw terugleveren.” Ook aan het minimaliseren van uitstoot wordt gedacht. “We leveren veel aan Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De kussens met vliegtuigen en schepen vervoeren  is eigenlijk niet goed, dus willen we steeds meer lokaal gaan produceren. Die stappen zijn we nu aan het zetten.”

Blijven groeien, maar wel vanuit Nijmegen

Binnenkort verhuist Sit & Heat naar een plek nabij het NYMA-terrein. “Ook in Nijmegen willen we de productie uitbreiden. Er wonen hier veel mensen uit Syrië die kunnen confectioneren. We willen een poule maken van mensen die de kussens kunnen stikken. Dat vullen we aan met een stukje automatisering, bijvoorbeeld met machines die stoffen op maat kunnen snijden. En we willen meer met buitenlandse dealers gaan werken, voor de markt in het buitenland.” 

Jorg is een geboren en getogen Nijmegenaar. “Ik rijd elke ochtend op mijn longboard door het Kronenburgpark hier naartoe. Als het warm is, ga ik na het werk meteen door naar het Waalstrand, dat voelt als vakantie. Ik vind Nijmegen een superleuke plek om te ondernemen. Wij hebben veel baat bij de HAN, waar we heel veel stagiairs vandaan halen die blijven hangen.” 

Zijn passie voor de stad brengt Jorg graag over aan zijn samenwerkingspartners. “Onze Duitse distributeurs zijn allemaal verliefd geworden op Nijmegen! De contractonderhandelingen voor ons partnership vonden plaats in de toren van het Belvedère. Twee maanden later kwamen ze hier weer terug: we dineerden bij Bistro Flores en ze sliepen in MANNA. We laten dus meteen op een leuke manier de stad zien.”

Inspirerend

Van student met een goed idee, tot internationale ondernemer. Hoe is Sit & Heat gekomen waar het nu is? “Uithoudingsvermogen en altijd aanpassen aan de markt,“ antwoordt Jorg. “In 2012 ben ik afgestudeerd en ben ik het bedrijf écht begonnen. Tijdens een scholarship ondernemerschap in Amerika raakte ik geïnspireerd om mijn eigen bedrijf te starten. De markt accepteerde het product niet meteen, zeker niet in die tijd. Maar langzamerhand is dat veranderd. Zo’n vier jaar geleden is mijn compagnon toegetreden tot het bedrijf, samen hebben we echt kunnen opschalen.” 

Wat vindt Jorg zelf eigenlijk inspirerend? “Ik vind het allerleukste wanneer een bedrijf from scratch is opgebouwd. Dat is bij horecaondernemers ook zo tof: hun lef om gewoon een zaak te openen. Ik vind het inspirerend dat er zo veel verschillende restaurants en hotels zijn in de stad. Credible ademt bijvoorbeeld een heel andere sfeer dan de Blonde Pater.” Is hij ook trots op wat hij zelf heeft opgebouwd? “Ja, wel, maar er zijn nog zoveel leuke stappen te zetten. Het voelt nog niet als klaar!”

Dit vind je misschien ook leuk...