Interview: Renato's - de volwassen pizzeria

| Oscar van Heiningen

Wie om zich heen kijkt in Nijmegen kan de posters onmogelijk gemist hebben. Sinds enkele weken is Nijmegen een Italiaans restaurant rijker: Renato’s! Liefhebbers van de Italiaanse keuken en gezellig tafelen kunnen hier hun hart ophalen, net als hun pizza of pasta want bestellen en afhalen is mogelijk. We nemen een kijkje in de keuken met eigenaar Jaap Baarends.

Je kunt zeggen dat de Nijmeegse vestiging van Renato’s a long time coming was. In zijn studententijd was Jaap al werkzaam bij De Ontmoeting, het tapasrestaurant in Bottendaal dat eerder dit jaar zijn deuren sloot. Na zijn studententijd vlogen Jaap en zijn collega’s van De Ontmoeting uit over Nederland en richtten zij verschillende horecazaken op. Uit dezelfde koker zijn ook De Pelgrim, De Hemel, In de Kazerne en Hotel Credible afkomstig. Toen de mogelijkheid zich aandiende om Renato’s uit te breiden naar de Keizerstad hoefden Jaap en zijn collega’s dan ook niet lang na te denken. “We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben gezegd: ‘Jongens, zullen we net als 17 jaar geleden hier een tof restaurant in zetten en dat met elkaar gaat runnen?’ “ Zo gezegd, zo gedaan.

Lees verder onder de foto's.

Na twee maanden hard werken om alle ingrediënten samen te brengen, opende Renato’s deze zomer zijn deuren op de hoek van de Graafseweg en de Stijn Buysstraat. “We zijn superblij dat we een mooie plek in Bottendaal hebben kunnen bemachtigen. Bottendaal is wel echt een plek waarvan wij denken dat Renato’s er thuishoort.” De blikvanger in het modern ingerichte restaurant is de met koper afgewerkte pizzaoven die vanaf elke tafel in het restaurant zichtbaar is. “We hadden vijf man nodig om dat ding naar binnen te krijgen. Eerst hebben we de oven neergezet en vervolgens hebben we de hele keuken eromheen gebouwd. Dat was wel een erg mooi project.”

De Nijmeegse zaak is alweer het zevende restaurant onder de noemer Renato’s. Na vijf restaurants in Amsterdam en een in Den Haag heeft Renato’s zich nu uitgebreid naar Nijmegen. Maar, zo laat Jaap weten, Renato’s is absoluut geen gezichtsloze keten. Want wat maakt Renato’s anders dan andere Italiaanse restaurants? “Iemand noemde het laatst een volwassen pizzeria. Dat vond ik wel een mooie term. Het is illustratief dat we meer wijn dan bier schenken. Normaal gesproken is het bij een pizzeria andersom. Wij zitten echt aan de dinerkant.” Met het warme, kleinschalige van Renato’s en lokale knowhow van Jaap en zijn collega’s werd het restaurant echt een krachtenbundeling. Dat is vrij letterlijk: zo maakt Renato’s bijvoorbeeld gebruik van de bezorgfietsen van zusterrestaurant Hotel Credible en hebben we koffie van de lokale branderij Holy Beans.

Als je Jaap naar zijn favorieten vraagt, moet hij zich inhouden om niet de hele menukaart op de noemen. Tot zijn aanraders behoren de pizza della casa en burrata. “Mensen in Nederland moeten echt burrata leren kennen, want dat is echt fantastisch.” Het kaasgerecht met buffelmozzarella en huisgemaakte focaccia is één van de vele vegetarische opties die Renato’s zijn gasten biedt. Voor wie op zoek is naar passende najaarskost heeft Jaap ook nog een tip. “De pizza del mese vind ik ook echt een aanrader deze maand: dat is een wat herfstige pizza met pompoen, mozzarellini en tijm.”

De nog altijd voortdurende pandemie maakte het openen van Renato’s net een beetje spannender dan anders. “Het is natuurlijk jammer dat we nu geen gasten meer kunnen ontvangen. Ik moet wel zeggen dat we in de vijf weken dat we open zijn geweest veel enthousiaste mensen hebben mogen ontvangen. Ondanks alles is het toch boven verwachting verlopen.” Wat de toekomst zal brengen is moeilijk te voorspellen, maar Jaap hoopt dat la famiglia zich op een organische manier kan blijven uitbreiden. “Ik hoop echt dat het de plek wordt die het 17 jaar geleden ook was. Voor nu moeten we ervoor zorgen dat we met de afhaal en de bezorging zoveel mogelijk van die beleving bij de mensen thuis kunnen gaan brengen.”

Fotografie: Wilger Brevoord 

Dit vind je misschien ook leuk